Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde Dizaina procesi tuvplānā: Pavasaris

Sagaidot 35 gadu jubileju, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs sadarbībā ar biedrību Dizaina eksporta alianse uzsāk jaunu pop-up izstāžu sēriju Dizaina procesi tuvplānā, kas atspoguļos aktuālās norises latviešu mūsdienu dizainā. Pirmo izstādi ar nosaukumu Pavasaris apmeklētāji varēs aplūkot no 3. maija līdz 28. jūnijam, informēja muzeja pārstāvji.

Projekta Dizaina procesi tuvplānā četras pop-up izstādes, nomainot viena otru, būs skatāmas līdz pat gada beigām. Visas īstenotas inovatīvā formātā, integrējot tās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) 3. stāva pastāvīgajā ekspozīcijā Dizaina process, kas iepazīstina ar latviešu dizaina vēsturi kopš 20. gadsimta 60. gadiem. Cikla izstāžu koncepts un vizuālais noformējums top, rodot iedvesmu kādā no četriem gadalaikiem – pavasarī, vasarā, rudenī vai ziemā. Noskaņu veidos sezonai raksturīgā krāsu gamma, izceļot latviešu dizaina tradicionāli ciešo saistību ar organiskām formām, dabisku materiālu un faktūru lietojumu. Katrā izstādē tiks parādīti vairāku pazīstamo uzņēmumu "veiksmes stāsti", izmantojot rūpīgu paraugu atlasi un audiovizuālus elementus. Īpaši sagatavotie videostāsti atklās ekspozīcijā redzamo zīmolu produktu tapšanas procesu un aizkulises.

Pirmā pop-up izstāde Pavasaris piedāvā ieskatu tādu zīmolu kā Vaidava Ceramics, Mammalampa, Articul (Rīgas Krēslu fabrika), Madara Cosmetics, Mint un Livette’s Wallpaper darbībā. Tās ideja un vizuālā valoda rosinās apmeklētājus domāt par pirmajiem zaļajiem lapu asniem un svaigi uzartas zemes krāsām.

Pop-up izstāžu sēriju papildinās izglītības programma, publiskās diskusijas, dizaina hakatons un – pirmoreiz muzeja vēsturē – divu konkursa kārtībā izvēlētu rezidējošo jauno dizaineru speciālie projekti.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Rīgā, kas mājo bijušās Jura baznīcas telpās, tika atvērts 1989. gada 6. jūlijā un kopš tā laika iemantojis apmeklētāju mīlestību gan ar bagātīgo latviešu lietišķās mākslas un dizaina mantojumu, gan mūsdienu Latvijas mākslinieku darbiem un ārzemju dizaina spilgtiem paraugiem. Atskatoties uz trīsdesmit pieciem darba gadiem, muzejs izvēlējies pievērst pastiprinātu uzmanību šodienai un dot savu ieguldījumu nākotnē, atbalstot biedrību Dizaina eksporta alianse centienos popularizēt zīmolu Design Latvia. Biedrības mērķis ir definēt Latvijas dizaina identitāti un aktualizēt dizaina nozīmību laikmetīgajā kultūrā. "Ar zīmes Design Latvia attīstīšanu plānojam ikkatram Latvijas iedzīvotājam vairot lepnumu par valsti un tajā radītiem produktiem, kā arī izmantot šo zīmi kā instrumentu Latvijas dizaina pozicionēšanai globālā kontekstā," akcentē viena no biedrības pārstāvēm, zīmola Kanttari vadītāja Agnese Stalte.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pastāvīgo ekspozīciju regulāri papildina jaunākie latviešu dizaineru sasniegumi. Likumsakarīgi, ka jubilejas gadā starp muzejiskajām vērtībām kā gaidīti viesi tiks uzņemti tādi aktīvi strādājoši un eksportspējīgi zīmoli kā Vaidava Ceramics, an&angel, Mammalampa, PAA vannas, Articul (Rīgas Krēslu fabrika), Mint, Stenders, Munio, Baibaglass, Kanttari, Nordi, Livette’s Wallpaper, Aretai, Madara Cosmetics un citi.

Pop-up izstāžu projekts tapis pateicoties DMDM iniciatīvai un biedrības Dizaina eksporta alianse pārstāves Ievas Kalējas radošajai vīzijai, kura arī būs jubilejas sērijas kuratore. Grafisko identitāti ciklam veidos Liene Drāzniece. Abas mākslinieces guvušas plašu pieredzi, strādājot un vadot veiksmīgus uzņēmumus: Ieva Kalēja ir zīmolu Mammalampa un DeTales dibinātāja un dizainere, savukārt Liene Drāzniece ir kosmētikas ražotāja Madara Cosmetics līdzdibinātāja un vadošā dizainere.

Šī īpašā DMDM un biedrības Dizaina eksporta alianse sadarbība aktualizēs un veicinās izpratni sabiedrībā par dizaina procesu nozīmību katra ikdienas dzīvē. Caur pop-up izstāžu ciklu apmeklētāji gūs lielisku iespēju iepazīt un novērtēt izcilus latviešu dizaina zīmolu stāstus.

Izstādes kuratore: Ieva Kalēja, biedrības Dizaina eksporta alianse līdzdibinātāja, valdes priekšsēdētāja, zīmolu Mammalampa un DeTales dibinātāja un dizainere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja