Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kādos gadījumos parādu piedziņa ir nepieciešama, un kādos nav?

Agrāk vai vēlāk gandrīz katrs savā dzīvē saskaras ar parādiem. Daži dod naudu citiem, un daži cilvēki paši kļūst par tiem, kuriem ir nepieciešams aizņemties. Dažkārt tās ir tikai nelielas, pārāk niecīgas summas, piemēram, tasei kafijas vai pusdienām kafejnīcā. Taču nereti nākas saskarties ar lielākām naudas summām, lai iegādātos kādu dārgu preci, samaksātu par ārsta pakalpojumiem vai tamlīdzīgi. Protams, mēs parasti aizdodam dažādas summas cilvēkiem, kuriem uzticamies. No citas puses, dzīvē gadās viss, tāpēc ne vienmēr ir iespējams atgūt savu naudu

Parādu piedziņa kļūst par diezgan ierastu risinājumu, ja neizdodas panākt draudzīgu vienošanos. Tomēr ievērojama daļa cilvēku nezina precīzi – kad šis pakalpojums tiešām ir nepieciešams, un kad bez tā ir iespējams iztikt?

Kad ir nepieciešama parādu piedziņa?

Parādu piedziņa var būt nepieciešama, kad Jūs nevarat vienoties ar kādu personu vai uzņēmumu. Taču svarīgi pieminēt, ka ievērojama daļa parādu piedziņas uzņēmumu strādā tikai ar lielākām summām, piemēram, sākot no 50 eiro. Tātad, ja vēlaties atgūt mazāku naudas summu, visticamāk, tas būs jādara pašam.

Pats piedziņas process var notikt gan ar juridiskām, gan fiziskām personām. Veiksme būs Jūsu pusē, ja Jums būs kādi pierādījumi par parādu. Tas var būt oficiāls līgums, naudas pārskaitījums, rakstiskā vienošanās vai varbūt pat sarakste. Tomēr bez pierādījumiem, ka nauda tiešām tika aizdota, process kļūs daudz sarežģītāks.

No citas puses, vienmēr ir ieteicams mēģināt atgūt Jums pienākošos naudas summu. Tāpēc uzreiz pēc tam, kad nav izdevies vienoties, varat vērsties pie parādu piedzinējiem. Esiet gatavi tam, ka arī šis process var aizņemt laiku. Parasti šādi uzņēmumi vispirms cenšas sazināties ar aizņēmēju un vienoties. Ja neizdodas vienoties vai sazināties ar personu, visa šī lieta var nonākt līdz tiesai.

Kad nav vērts sazināties ar parādu piedzinējiem?

Kā jau iepriekš minējām, nav vērts sazināties ar parādu piedziņas uzņēmumiem, ja izdodas vienoties ar parādnieku. Protams, vienmēr jāsāk ar to, taču, ja atklājat, ka naudas atdošanas process arvien vairāk tiek "aizkavēts", visticamāk, būs nepieciešama palīdzība. Tāpat parasti uzņēmumi nepiekrīt atgūt mazas summas. Tātad, ja cilvēks neatdod 20 eiro par pusdienām, iespējams, būs jāturpina mēģināt ar viņu vienoties pašam.

Taču pašu piedziņas procesu nereti sarežģī fakts, ka cilvēkiem, kuri naudu aizņēmušies, nav pierādījumu, ka tas vispār ir noticis. Tas bieži notiek, kad radiniekiem tiek pārskaitītas dažādas summas. Dažiem cilvēkiem joprojām ir kauns parakstīt parādzīmes vai kā citādi apstiprināt naudas pārskaitījuma faktu. No citas puses, ir svarīgi atcerēties, ka piedziņas gadījumā var noderēt visdažādākie pierādījumi, piemēram, sarakste internetā. Tāpēc, ja Jums ir aizdomas, ka persona, visticamāk, neatdos Jums naudu, vēlams pēc iespējas ātrāk fiksēt parāda faktu. Piemēram, jūs varat rakstīt dažādas īsziņas ar jautājumiem par to, kad persona plāno Jums atdot naudu. Tādā veidā Jūs, iespējams, liksiet viņam apstiprināt, ka viņš vispār ir kaut ko parādā. Tomēr vēlams to darīt pēc iespējas ātrāk, jo daži cilvēki izliekas, ka ar laiku "aizmirst" par aizņemto naudu. Šajā gadījumā naudu atgūt būs arvien grūtāk.

Kādu parādu piedziņas metodi izvēlēties?

Ja, izvērtējot visus apstākļus, sapratāt, ka bez ārējas palīdzības vairs neiztiksiet, droši vien rodas jautājums – kādu parādu piedziņas metodi izvēlēties? Tomēr atbilde ir atkarīga no Jūsu finansiālajām iespējām, pieejamā laika, pierādījumiem un dažādiem citiem apstākļiem. Taču izvēlētāis uzņēmums noteikti ieteiks, ko vislabāk darīt Jūsu situācijā. Parasti pirmstiesas parādu piedziņa tiek piedāvāta, kad naudas summa nav liela, aizņemšanās fakts ir noticis nesen un Jums ir būtiski pierādījumi. Turklāt vienmēr ir noderīgi zināt aizņēmēja dzīvesvietu. Tikmēr tiesas piedziņa parasti notiek tad, kad summa ir liela, pati situācija notikusi jau sen, parādnieks neatzīst un noliedz aizņemšanās faktu. No citas puses, šeit ir svarīgi arī iegūt pierādījumus. Jebkurā gadījumā vienmēr ir ieteicams vispirms mēģināt vienoties pašam. Tomēr, ja redzat, ka tas prasīs pārāk daudz spēka un, iespējams, naudu vispār neatgūsiet, labāk meklēt palīdzību pie speciālistiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti