Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Augu krāšņums svētku dekorācijās

Daudziem no mums Ziemassvētki ir gada visvairāk gaidītie svētki, kad kopā ar ģimeni cepam piparkūkas, meklējam dāvanas, rotājam egli un dekorējam mājokli. Klasika ir nemainīga, tomēr arī mode, dzīvesveids un dažādu materiālu pieejamība ievieš savas korekcijas, tādēļ vērts ielūkoties tādās vietnēs kā Pinterest un Instagram un smelties iedvesmu un svaigas idejas, kā uzburt svētku sajūtu mājās, teic pasākumu un vides dekoratore Baiba Prindule-Rence un dalās ieteikumos, kā mūsdienīgi ienest svētku sajūtu mājās, neaizmirstot par dzīvajiem augiem, kuru klātbūtne interjerā ir pēdējo gadu aktualitāte gan svētkos, gan ikdienā.

Dabas tuvums it visā

Tāpat kā modes industrijā, arī vides dizaina jomā ik gadu vērojamas jaunas tendences, taču nemainīgi kā iepriekšējā gadā gan dizainā, gan dzīvesstilā joprojām aktuāla ir ilgtspējīgu jeb dabai draudzīgu un atjaunojamu materiālu izmantošana. Dabas varenība, krāšņums, tās daudzveidība, kā arī neierastās formas un faktūras novērojamas Ziemassvētku dekorācijās.

"Lielas izmaiņas vai jaunas, spilgtas tendences svētku dekorēšanā šogad nav novērojamas, jo visa pasaule diemžēl ir domās par pandēmiju un mode nav primāra. Manuprāt, cilvēki arvien vairāk atgriežas pie pamatvērtībām, pie dabas un vienkāršības it visā. Arī pati to jūtu, un arī man to gribas. Tas ir stāsts par iešanu mežā un foršu lietu atrašanu: egļu un priežu zari, čiekuri, sūnas, ķērpji, smilgas. Arī pašu rokām veidotas dekorācijas, piemēram, pašu lietas sveces, ir ļoti aktuāla tendence svētku dekorēšanā," saka pasākumu un vides dekoratore Baiba Prindule-Rence. Rezultātam nav jābūt perfektam – svarīgākais ir process, kopā būšana un paša radītāja personības unikalitāte, kam ļauts izpausties vizuālā formātā.


Trīs krāsu likums

Eksperimentēt ar dabas materiāliem, gatavojot adventes vainagu, rotājot svētku egli vai meistarojot citas svētku dekorācijas, ir gan interesants, gan radošs process. Krāsu ziņā šogad dominē rudais tonis, visi smilšu toņi. Arī košas krāsas nav peļamas. Viss atkarīgs no interjera, kuru vēlamies dekorēt. Taču svarīgi ieturēt trīs krāsu gammu. Var būt mazāks skaits krāsu, bet, ja krāsu būs vairāk, tās gan reizē ir grūtāk sakombinēt, lai izskatītos gaumīgi, gan no liela krāsu mikšļa nogurst acis.

"Bez šaubām, aktuāli dekorācijās ir visi dabas toņi, taču neiesaku pārspīlēt ar krāsām. Uzmanīgi ar košām krāsām, taču ir mājokļu interjeri, kur košas krāsas labi iederas. Lielākoties jau mums visiem ir nopirkti dekori, kas saglabājušies no iepriekšējiem gadiem. Tie bieži vien ir dažādās krāsās. Izmantojam tos, taču turpmāk, pirms pērkam jaunas dekorācijas, iesaku pārdomāt krāsu gammu un neveidot kakofoniju, bet balstīties uz trim galvenajām krāsām. Tas ir labs skaitlis, ko ievērot, lai nepāršautu pār strīpu," iesaka Baiba Prindule-Rence.


Mazliet eksotikas

Ja esam izdekorējuši mājokli ar mežā vai dārzā savāktiem zaļumiem, koku zariem un citiem dabas materiāliem, bet šķiet, ka tomēr kaut kā pietrūkst, lai kopbilde būtu nevainojama, akcentam varam izmantot arī eksotiskus augus. Līdztekus ierastajiem egļu, priežu, kadiķu un tūju zariem lieliski iederas arī visa veida sukulenti, eikalipta un olīvu zariņi, dažādi vīteņaugi, piemēram, efeja, ilekss, pampu zāle, brunia, leikodendroni u. c. 

"Ja vēlamies kaut ko neierastāku, tad jādodas uz floristikas veikalu vai ziedu bāzi. Gatavojot rotājumus, man patīk izmantot tādus eksotiskus augus kā tilandsijas, kurām atšķirībā no lielākās daļas augu nav nepieciešams substrāts. Eksotisku augu ir daudz un tie ir dažādi, tāpēc jāmeklē, kas katram patīk. Bieži savos rotājumos izmantoju arī putnu spalvas. Noteikti nedrīkst aizmirst par lampiņu virtenēm, jo gaisma atdzīvina jebkuru svētku dekoru," piebilst Baiba.

Ja pašam nav iedvesmas, lieliskas, modernas idejas un jau gatavas kompozīcijas svētku dekorēšanai var atrast ziedu bāzēs Magnolijas zieds, floristikas veikalos Ziedu tirgotava Lakstos, Karkadē u. tml.


Košie telpaugi

Dekorējot mājokli svētkiem, līdztekus Ziemassvētku eglei lieliski iederas arī dažādi telpaugi. Viens no populārākajiem augiem ir puansetija jeb Ziemassvētku zvaigzne. Tas ir ļoti dekoratīvs un kupls krūms ar koši sarkanām augšējām lapām. Lai arī tās ziediņi ir mazi punktiņi lapu rozetes vidū, pateicoties spilgti sarkanajām lapām, to bieži izmanto svētku dekoros. Puansetijas var sastapt arī gaiši rozā, dzeltenā un citos toņos. Tās var būt arī divos toņos, ar gludām vai krokotām lapām. Šos augus ieteicams novietot labi apgaismotā vietā, kur nav caurvējš, jo tas puansetijai var būt nāvējošs. Puansetijai patīk mitrs gaiss, taču, ja tai sāk birt lapas, tad, visticamāk, tā ir pārlaistīta. Jāatceras, ka puansetija satur baltu piensulu, kas ir indīga, tādēļ tā var būt bīstama mājdzīvniekiem un maziem bērniem.

Ziemas mēnešos skaisti zied arī Ziemassvētku kaktuss. To var sastapt gan sarkanos, rozā, gan baltos ziedos. Ja kaktuss aug siltā telpā, tas jālaista biežāk, turpretim vēsā telpā pārlieku laistīšana var novest pie sakņu pūšanas. Ja izvēlēsieties šo kaktusu par svētku dekoru, jāņem vērā, ka atšķirībā no citiem kaktusiem šim augam ir trausli zariņi, kas viegli lūst to savienojumu vietās, tāpēc jābūt uzmanīgiem, augu pārvietojot un kopjot.

Arī ciklamenas jeb Alpu vijolītes var būt košas un īstas skaistules gada aukstākajos mēnešos. Šis ziedaugs ir sastopams vairākos toņos: baltā, sarkanā, rozā, violetā. Alpu vijolīšu podiņu vēlams novietot gaišā un vēsā istabas vietā, izvairoties no tiešiem saules stariem. Šis augs jālaista bieži, ik reizi, kad augsnes virspuse ir sausa, bet mazos daudzumos. 

Svētku galdam dekorēšanai piestāv arī puķpodiņi ar narcišu, hiacinšu, tulpju asniem, kas spraucas no zemes un tādējādi simbolizē jaunu sākumu un gaismas uzvaru pār tumsu – līdzīgi kā ziemas saulgriežu vēstījums. Arī amariļļi gan podos, gan vāzēs, sniega rozes, krokusi, arī mūžam aktuālās klasiskās rozes un lilijas iederas Ziemassvētku vides radīšanā.


Mazāk ir vairāk

Pirms sākam dekorēt savu mājokli, tas jāsakārto un jāatbrīvo no visa liekā. "Iesaku nelikt mājās simts mazus dekoriņus, kas izkaisīti pa galdiem, plauktiem, palodzēm un citām virsmām, bet akcentēt un dekorēt pa zonām. Piemēram,  ieejas zona, egles zona vai kamīna zona. Balstīties uz lielākām vienībām, konkrētām vietām," skaidro svinību dekoratore.

Lielākajai daļai no mums Ziemassvētki asociējas ar ģimenes vērtībām un tradīcijām, tāpēc to var akcentēt arī Ziemassvētku rotājumos. Dekorējot mājokli, varam izmantot gan ar roku rakstītas kartītes, gan ģimenes fotogrāfijas.

"Ziemassvētki ir tradīciju laiks. Tradīcijas cilvēkus nomierina un liek viņiem justies drošībā. Arī man Ziemassvētku sajūta asociējas ar manām mājām Cēsīs. Mans Ziemassvētku stāsts ir par bērnības sajūtām, tiem eglīšu rotājumiem, kuriem katram ir sava vēsture. Mums visiem šogad ir vairāk laika, kas ļauj pievērsties lietām, kurām citu gadu nav bijis vaļas un kuras steigā tika piemirstas. Šogad Ziemassvētki būs citādi, bet, iespējams, tie būs tādi, kurus mēs visspilgtāk atcerēsimies no pēdējās desmitgades," uzskata Baiba Prindule-Rence. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits