Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mēness kalendārs dārzkopim 11.-17. oktobrim

Mēness kalendārs dārzkopim: 11.-17. oktobris.

Sakņu dārzeņu kopšana

11. un 12. oktobrī jāveic to sakņu dārzeņu novākšana, kas palikuši vēl uz lauka. Oktobris ir veļu jeb zemliku mēnesis – laiks, kad visa daba sāk gatavoties ziemas miera periodam, tāpat arī dārzs. Pat tad, ja nopietnas salnas piemeklē tikai mēneša beigās, labāk lielākos darbus apdarīt savlaicīgi. Oktobrī parasti apmēram puse dienu ir apmākušās, pat ja nelīst, un satumst jau pirms pulksten septiņiem vakarā… Sakņu dārzeņu kopšanai labvēlīgajās dienās pēc ražas novākšanas zeme ir jāuzrušina, jāattīra no nezālēm, augu atliekas jāiznīcina vai jākompostē. Šajās dienās labi pārrakt arī komposta kaudzi, ieziemot vai veidot jaunu.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 13. līdz 15. oktobrim veiciet gladiolu sīpolu novākšanu, protams, ja tās jau noziedējušas. Sakopiet košumdobes, lai tās būtu glītas arī rudens nogalē. Aprūpējiet ziemcietes, aplaistiet, ja ir pārāk sauss. Arī rozes. Gatavojiet materiālus piesegšanai uz ziemas sezonu sala neizturīgākajiem augiem. Apgrieziet noziedējušās hortenzijas. Oktobrī aktīvi noris tulpju sīpolu stādīšana, to var veikt līdz pat mēneša beigām un, ja ir labvēlīgi laikapstākļi, pat vēl novembra pašā sākumā.

Lapu dārzeņu kopšana

16. un 17. oktobrī novāciet kāpostu ražu, ja tie ir nogatavojušies. Labvēlīgi datumi arī, lai skābētu kāpostus, – izdosies gardi! Var vēl iestādīt sīpolus pavasara pirmo loku ražai. Jāsteidz apēst arī salātus un citus zaļumus, jo tos salnas var ātri vien iznīcināt.

Augļu koku un ogulāju kopšana

Kaut arī šajā nedēļā specifisku augļu koku kopšanai labvēlīgu dienu nav, jāturpina ievākt pēdējos ziemas ābolus un bumbierus. Augļu kokiem un ogulājiem jāizgriež nokaltušie un slimie zari, kamēr lapas vēl nav nobirušas un tie ir labi saskatāmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits