Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

5 biežākie mīti par pārtikas produktiem

_Sieviešu Klubs _ir apkopojis populārākos apgalvojumus par ikdienā lietotajiem pārtikas produktiem. Vai sāls un kečups patiesi mūsu veselībai ir tik ļoti kaitīgi un, vai pārāk bieža olu lietošana uzturā nudien vainojama pie paaugstināta holesterīna līmeņa? To noskaidro turpinājumā!

1.mīts: konservēta un saldēta pārtika nav tik veselīga kā svaiga

Augļiem un dārzeņiem augsta uzturvērtība ir tikai tad, ja tie ir pilnīgi svaigi. Tomērtiklīdz tie tiek novietoti bļodā vai plauktā, tie savas vērtīgās uzturvielas ar laiku sāk zaudēt. Tad, ja dārzeņi vai augļi tiek sasaldēti vai konservēti brīdī, kad tie vēl ir pavisam svaigi, tie savu uzturvērtību nezaudē, kā tas notiek ar svaigiem produktiem!

2.mīts: sāls ir kaitīga veselībai
Patiesībā nedaudz sāls ikdienas uzturā, ir nepieciešama katram. Nātrijs, ko satur sāls, palīdz kontrolēt ūdens daudzumu organismā. Šobrīd speciālisti iesaka patērēt ne vairāk kā 6 gramus sāls dienā, jo pārmērīgs sāls patēriņš var izraisīt augstu asinsspiedienu un pat kuņģa vēzi.

3.mīts: pārāk liels olu patēriņš veicina augstu holesterīna līmeni

Patiesībā holesterīns, kas atrodams olās, būtiski nepalielina holesterīna līmeni asinīs! Visbiežāk tas paaugstinās, uzturā lietojot pārāk daudz piesātināto tauku, kas atrodami tādos produktos kā, piemēram, sviests, cūku tauki, palmu un kokosriekstu eļļa. Atceries, ka olas ir lielisks proteīnu, joda un D, A un B2 vitamīnu avots!

4. mīts: kečups ir neveselīgs

Kečupu gatavo no ceptiem tomātiem. Tie satur daudz augstāku likopīnu (viela, kas palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību un vēža risku) līmeni, nekā svaigi tomāti!Tādēļ kečupu drīksti lietot, vienīgi to iegādājoties, izvēlies tādu kečupa veidu, kas satur mazāk cukura.

5.mīts: daži pārtikas produkti ir „superprodukti”
Daudzi uztura speciālisti apgalvo, ka patiesībā neviens produkts nav pelnījis tikt dēvēts par „superproduktu”.

Lai gan, piemēram, augļi un dārzeņi, kas satur antioksidantus, atzīti par labu izvēli ikdienas uzturā, tomēr arī tie nav uzskatāmi par pilnīgiem un dēvējami par „superproduktiem”! Visieteicamākais tomēr ir sabalansēt savu ikdienas uzturu tā, lai tavā ēdienkartē būtu iekļauti produkti no katras pārtikas grupas pareizajās proporcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko