Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diena ceļo stāsti: Ezeri, karuseļi un muzeji

Tamperes magnēts ir veco rūpnīcu kvartālu pārtapšana par mājvietu kultūrai un mākslai.

Pirmais iespaids, kas rodas, nonākot Tamperē, ir – šī ir ļoti somiska pilsēta. Somijai raksturīgais kolorīts Tamperē atklājas spēcīgāk nekā valsts galvaspilsētā Helsinkos un spožāk nekā rietumkrasta senlaicīgajā metropolē Turku, kas XXI gadsimtā ceļotājiem pazīstama, galvenokārt pateicoties iespaidīgajai pilij, prāmju ostai un Turku arhipelāga salām. 

Kas tad ir tas somiskais Tamperē? Vispirms jau ezeri. Pilsēta izveidojusies pa vidu Nesijerva un Pihejerva ezeram, līdz ar to, atrodoties Tamperē, iespējams izbaudīt relaksāciju somiskā stilā – pastaigāties ezermalā, pavērot ziemeļnieciskas dabas ainavas, izbraukt ar kuģīti un justies vienlaikus kā lielā pilsētā un civilizācijas maz mainītā, pirmatnējas dabas valstībā. Tieši tā jau Somijā ir – modernā arhitektūra atrodas līdzās pelēkiem laukakmeņiem, lielpilsētas gaismas atviz rāmā ezera spogulī un ekskluzīvas kafejnīcas mīt kaimiņos vienkāršām piknika vietām. Vēl viens ļoti somisks vaibsts Tamperes sejā ir pilsētas centrā esošās krāces, kuras reizēm mēdz dēvēt arī par ūdenskritumu. Dabas rotaļas rezultātā Nesijerva un Pihejerva ezeru līmeņa augstuma starpība ir 18 metri, un tā nu Tammerkoski kanāls, kas savieno abus ezerus, lepojas ar šīm krācēm. Tās gan nav tik gigantiskas kā slavenās Imatras krāces Austrumsomijā, tomēr gana gleznainas. Somiskais raksturs atklājas arī Tamperes arhitektūrā. Kā jau daudzās Somijas pilsētās, te velti meklēt gadsimtiem senus nocietinājumu mūrus vai barokāli krāšņas baznīcas. Tamperes pilsētvidē sadzīvo askētiskas un ultramodernas, industriālas un romantiskas, pragmatiskas un šarmantas rakstura līnijas, bet kopumā Tamperei piemīt relatīvi jaunas pilsētas dinamika. Tās vēsture sniedzas tikai līdz XVIII gadsimtam. Pilsēta dibināta kā rūpnieciskās ražošanas centrs, un XIX gadsimtā, kad ražošana uzņēma straujus apgriezienus, Tampere tika dēvēta par Ziemeļu Mančestru.  

Mainoties laikiem, mainījušās arī Tamperes prioritātes. Tagad pilsētas veiksmes stāsts ir kādreizējo rūpnīcu kvartālu pārtapšana par mājvietu kultūrai un mākslai, par spēcīgu magnētu tūristiem. Kā reiz sacīja kāda Tamperes iemītniece, tur, kur senāk strādāja rūpnīcu strādnieki un klaudzēja ražotņu iekārtas, tagad pastaigājas pilsētas viesi un dzirdamas dažādu tautu valodas. Veiksme ir tā, ka Tamperē ražotņu kvartāli, mainoties tehnoloģijām un Somijas tautsaimniecībai, nav palikuši tukši un nolemti pārtapšanai par graustiem, kā tas noticis citās valstīs.

Pa vidu kultūrai un mākslai atrodamas arī gastronomiskas vērtības, kas gaidīt gaida dažādās kafejnīcās. Somijas kolorīts ir izgaršojams lācenēs – dzintara krāsas ogās, kas aug daudzviet šajā Ziemeļzemē. Lāceņu ievārījums, saldā lāceņu maize, lāceņu liķieris… Variācijas par tēmu, kā izbaudīt lāceņu garšu, ir dažādas, un Somijā mēdz teikt, ka ikvienai prasmīgai saimniecei ir sava šo ogu recepte.

Vēl viena ļoti somiska Tamperes iezīme saistās ar pilsētas izteikto viesmīlību pret gados pavisam jauniem ciemiņiem. Bērnus Tamperē gaida Muminu muzejs jeb Muminu ieleja, kurā draudzīgi pretī smaida Tūves Jānsones grāmatu varoņi. Pusaudžus vilina trillera sižeta cienīgo notikumu izklāsts Spiegu muzejā, kas ir visai daudzslāņains muzejs – to var uztvert gan kā vēstījumu  par riskantiem piedzīvojumiem, gan kā ieskatu nopietnos vēsturiskajos procesos. Tamperē atrodams spilgtu iespaidu parks Sarkaniemi (Särkänniemi). Man savulaik, pirmoreiz apmeklējot Tamperi, likās – šim atrakciju parkam pietiks ar kādu stundu. Izrādījās – daudz ilgāks laiks aizrit nemanot, jo Sarkaniemi nav tikai atrakciju parks, tā ir koša, aizraujoša pasaule, kurā līdzās sadzīvo karuseļi, akvāriju zivis un seno vikingu līdzinieki.

Noteikti vērts uzbraukt arī Sarkaniemi skatu tornī, no kura paveras iespaidīga Tamperes panorāma! Šajā atrakciju parkā ieslēpies arī kāds noslēpums – modernās mākslas muzejs, kas nes Sāras Hildenas – ar Tamperi saistītas XX gadsimta mākslas kolekcionāres un uzņēmējas – vārdu. Muzejs ir miera osta brīdim, kad apnikusi karuseļu temperamentīgā deja, krāsu ņirboņa un cilvēku pūļi, bet gribas iegrimt klusumā un kultūrā. Tamperē un arī kopumā Somijā iespējas gūt gan sportisku, gan intelektuālu baudījumu sadzīvo līdzās. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko