Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Atopiskais dermatīts un psoriāze – kā atšķirt?

Sausa un jutīga āda, nieze un apsārtums, sezonalitāte, grūti ārstējamas un diagnosticējamas... Pazīmes, kas ir kopīgas abām šīm ādas slimībām. Bet ar ko atopiskais dermatīts atšķiras no psoriāzes? Kā katru no ādas slimībām iesaka ārstēt? Sieviešu Klubs jautā Raimondam Karlam, dermatologam no Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas.

Visupirms - tās ir divas pilnīgi atšķirīgas ādas slimības. Atopiskais dermatīts ir slimība, kas rodas alergēnu ietekmē. Ja ir alerģija, piemēram, no zivīm, tomātiem, šokolādes vai olām, tās pazīmes var izpausties uz ādas.

Atopiskais dermatīts 

Kādēļ veidojas?

Tas parasti parādās ļoti agrā vecumā. Teju jau ar pirmo bērna piebarošanas reizi. Slimība ilgst līdz pubertātes vecumam, tad tā var izzust. Bet daļai cilvēku atopiskais dermatīts turpinās pieaugušā vecumā, bet slimība iegūst citu formu.  Tai ir nervu sistēmas ietekmējošs faktors. Tiklīdz cilvēkam ir ilgstošs stress, tā viņš kasās. Šādu slimības formu speciālisti sauc par neirodermītu.

Kā atpazīt pēc izskata?

Elkoņu priekšējā, ieloku virsmā un ceļu locītavu mugurējā virsmā, uz sejas pie acīm, uz kakla (smagākos gadījumos var būt visa āda) ir niezoša, ar sārtiem plankumiem. Ja cilvēks sakasīs niezošās zonas, var izmesties nelielas pumpiņas. Sausa un jutīga āda.

Psoriāze

Kādēļ veidojas?

Psoriāze ir slimība, kurai nav nekādas saistības ar alergēniem. Tā ir imūnā saslimšana, kas ir iedzimta. Ja parasti ādas šūnām būtu jānobriest apmēram mēneša laikā, tad ar psoriāzi slimojot, tās nobriest četru, piecu dienu laikā. Ja tik ātri organisms ko saražo, tas nevar būt kvalitatīvs. Rezultātā – āda ir plēkšņaina un uz tās redzamas baltas zvīņas. Psoriāze var sākties bērnībā (piecu, sešu gadu vecumā), bet ļoti reti – zīdaiņu vecumā.  Biežāk psoriāzi atklāj jau pieaugušā vecumā.

Kā atpazīt pēc izskata?

Nieze un apsārtums elkoņu un ceļu virspusē. Sausa un jutīga āda. Āda plēkšņojas. Psoriāzi var novērot ne tikai uz ādas, bet arī galvas matainajā daļā.

Neārstēta psoriāze var attīstīties un atstāt ļoti lielas sekas uz organismu. Var veidoties invaliditāte, jo slimība var skart plaukstas un kāju mazās locītavas. Tās var deformēties.

Abām ādas slimībām ir vēl divas vienādas īpašības – slimībām raksturīga sezonalitāte. Rudens, agrs pavasaris un ziema ir laiks, kad slimības saasinās. Gan atopiskais dermatīts, gan psoriāze ir hroniska slimība. Abām ir līdzīgi slimības aktīvās formas ierosinātāji. Biežākais no tiem – stress.

Kā ārstēt šīs ādas slimības?

Diemžēl pilnībā izārstējamas šīs slimības nav. Var samazināt slimības simptomus un iemācīties ar to sadzīvot.

Ir svarīgi pareizi diagnosticēt slimību. Tā kā atopiskais dermatīts ir alerģiska ādas izpausme, ieteicams noteikt, no kura produkta (parasti tas ir ēdams produkts) ir alerģija un to mēģināt izskaust no uztura.

Parasti ārstēšanu iesaka kompleksi – izmantojot gan iekšķīgi lietojamus, gan ārēji lietojamus līdzekļus. Iekšķīgi lietojamie visdrīzāk būs recepšu medikamenti. Bet ārēji lietojamie – mitrinoši, ādu saudzējoši un nomierinoši krēmi.  Ja slimība ir akūta, iesaka lietot hormonālos preparātus. 

Katrā ziņā, ja tevi māc šaubas par ādas veselību, dodies pie speciālista un meklē diskomforta cēloņus. Tieši dermatologs būs ārsts, kas visprecīzāk noteiks tavas ādas veselības stāvokli un ieteiks, kā ar problēmu cīnīties.

Top komentāri

Cilvēks
C
Raksts ir ļoti paviršs un nepareizs! Psoriāze, piemēram, nav iedzimta slimība! Un slimības izpausmes arī ir kļūdaini un nepilnīgi aprakstītas. Saprotu, ka šis rakstelis bija vajadzīogs, lai aicinātu visus doties pie ādas ārsta... Bet man tieši dermatologu vienaldzība un neprasme izraisīja psoriāzes uzliesmojumu! Reizēm vajag neiet pie ārsta, lai saglabātu veselību! Es zinu, ko runāju.
qquuii
q
Ja cilvēkam tās ir viņš to nevar neredzēt un nejust. Piedodiet, bet tā ir patiesība. Vēl jāpiekrīt apakšējam komentētājam. Katram cilvēkam izpaužas citos apmēros. Tāpat 99% mūsdienu "speciālistu" ir tik "specializēti", ka pat nejēdz tās diagnosticēt. Piedodiet, bet tā ir. Nezinu par psoriāzi, bet AD IR alergēni - pārāk "slima" pārtika. Ja ar AD cilvēks sāk ēst mājās gatavotu ēdienu, kas nesatur mūsdienu rupnieciski slimo ēdienu, tad AD samazinās praktiski līdz nēeskistejošam stāvoklim. Nepiekrītu, ka tā ir slimība klasiskā izpratnē. Es gan teiktu tā ir pretreakcija pret mūsdienu ķīmiju visur un visā - vielas tehnologiskās iekārtās, rūpnieciskas piedevas utml., kas nav dabīgi. Mēs saskaramies ar vielām, ar kurām mums nekad nav bijis lemts saskarties. Piem., palmu eļļa ikdienas uzturā. Palmu ēļļai jāpaliek palmās...
t
t
karls visur tiek likts kā baigais specs, bet tik paviršu rakstu varbūt tomēr labāk nerakstīt??? jo šīm slimībām, vismaz psoriāzei, ir ļoti daudz paveidu, kas ne vienmēr izpaužas tieši tik "klasiski" kā šeit aprakstīts
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko