Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dienliliju tūkstoš ziedu

Dienlilijas sāk ziedēt uzreiz pēc Jāņiem un tad pakāpeniski — līdz pat rudenim. Selekcionārs un kolekcionārs Varis Baņģieris saka, ka esam mazliet par vēlu atbraukuši, jo viskrāšņākais viņa dārzs ir augusta sākumā. Tagad viss skaistums palēnām sāk bālēt, un dažam dienliliju krūmam vairs tik pāris ziedu. Taču ar tiem pilnīgi pietiek, lai gūtu priekšstatu par šo puķi un pēc ekskursijas izvēlētos sev tīkamu stādu.

Zirnekļi parādē


Vara Baņģiera dārzs atrodas Laucienas visaugstākajā vietā un nosacīti sadalīts trīs daļās. Parādes dārzā ir vairāk nekā 100 dažādu šķirņu dienliliju. Tas ir tikai aptuvens skaits, jo kolekcija mainās. "Tagad nav laika skaitīt. Ar grāmatvedību nodarbošos ziemā," saka dārznieks.

Ar dienliliju audzēšanu Varis nodarbojas jau piekto gadu. Dārzā var apskatīt gan vecas un pazīstamas šķirnes, gan arī no jauna izlolotas. Dienliliju selekcija tik straujos soļos iet uz priekšu, ka spēj tik jaunumiem un modei sekot! Puķes ir ar kruzuļainām un gludām ziedlapām, trijstūrveida un pildītiem ziediem, dienlilijas var būt arī mazliet krāsainas, bet jo īpaši skaisti ir to pasteļtoņi. Dažas no tām ir zirnekļveida — zieda šaurās ziedlapas ir izlocītas un atgādina milzīgu spilgtu zirnekli. Krūmi veidojas lieli, un parādes dārzā tie ir sastādīti ik pa metram, lai zālājā veidotu krāsainas joslas. "Pavasarī vienreiz Kemiru uzberu, un viss," uz jautājumu par papildmēslojumu saka dārznieks, citu nekādu gudrību audzēšanā neesot.

Sliņķu puķe


"Kāpēc dienlilijas? Nu tāpēc, ka tās nemaz tik daudziem dārzos nav! Ir jau apstādījumos visiem zināmās necilās dienziedes sīkiem, smaržīgiem ziediņiem. Tās ar jaunajām šķirnēm var salīdzināt gluži tāpat kā zapiņu ar mersedesu," pajoko Varis.

Gluži par "sliņķu puķi" selekcionārs dienliliju nesauc, bet tā tomēr esot vienkārši audzējama. "Izturīgas pret kaitēkļiem un slimībām. Ar dienlilijām nav jāauklējas, tā ir ideāla puķe mūsdienu aizņemta cilvēka dārzā," rezumē puķu kopējs. Dienlilijām patīk saule, vēl varētu stādīt pusēnā, bet ēnā tās var arī neuzziedēt. "Vāzē var likt, pumpuri izplaukst. Dārzā stāda kompozīcijās ar citām puķēm. Ja krūms neizplešas par daudz, tad vienā vietā dienlilija var augt pat desmit gadus, ziedēšanas krāšņumu tas neiespaido. Pirmajā gadā pēc pārstādīšanas zieds vairs nav tik liels, un krokojums uzreiz neparādās," stāsta dārznieks.

Pārdošanas dobes veido citu dārza zonu zemākajā stūrī. Tur mīt Vara paša veidotās dienlilijas.

Skaistums dažādībā


Dārza vidū, kur agrāk bijis liels šķūnis, tagad ceriņu puduris un pīlādzis. Krūmi nosedz vecos pamatus. "Daiļdārzniekiem būtu ko brāķēt," par dārza privāto zonu saka Varis, "tomēr man netīk ainavu arhitektu vienādi perfektie dārzi. Tāpat kā ar dienlilijām, arī ar rozēm saimnieks necimperlējas. "Ja negrib augt, ja izsalst, meklēju citu šķirni," viņš ir kategorisks. V.Baņģieris neatzīst kultūras, ar kurām daudz jānoņemas. Vara dārzā ir Veltas Riekstas selekcionētās parka rozes. Tās zied divas reizes vasarā — pirmo reizi saplaukst ap Jāņiem, bet augustā sāk ziedēt otro reizi. "Visām nosaukumus nezinu, Lidija Freimane ir tā pazīstamākā." Kad Laucienā reiz bija mīnus 30 grādi, tad Latvijas rozēm nebija nekādas vainas, bet angļu parka rozes apsalušas.

Dārzs ir kalna galā — 110 metrus virs jūras līmeņa tāpēc ap sētu tiek veidots dzīvžogs, lai aptur vēju un sniegu. Taču dzīvžogs ir neparasts — tajā katrs koks savādāks, iznāk savdabīga krāšņumkoku kolekcija. "Gar robežu skatījos pēc augstuma, ko stādīt. Lai ir raibi! Tur ir gan ķirsis, gan krūmi, gan etiķkoks, gan veigela, gan zilene, gan vītols, gan parūkkoks, gan ābelīte ar paradīzes ābolīšiem," skaita Varis. Viens kociņš stādīts jaunākajam mazdēlam, bet vecākajam dārza stūrī aug ozoliņš, ko vecāmamma no zīles izdīgušu atnesa. Starp robežas kociņiem aug savdabīga papele, kurai jaunie dzinumi ir kantaini un lapas ovālas: "Neskrien augumā, pavisam cita šķirne nekā padomju laikā stādītās, ko tagad visi zāģē nost." Arī eglīšu rinda dzīvžogā ir no dažādu šķirņu kociņiem, un ļoti interesanti ir mazo eglīšu čiekuriņi. To šogad ir daudz — varbūt būs barga ziema…

Dārzā palikušas dažas veco saimnieku ābeles un milzīgi saldo ķiršu koki. "Grūti klāt tikt. Tie mūsu pusē pa mežiem savvaļā arī aug." Tuvāk pie mājas ir krāšņa puķu dobe — tā esot sievas, bet Varis sarunu velk tik par dienlilijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko