Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jaundzimušais ir mammas veselības spogulis

Jaundzimušo veselību nevar atdalīt no mātes veselības, – teic Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja un Rīgas Dzemdību nama Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas neonatoloģe Dr. Inese Bļodniece. Lai arī zīdaiņu mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no augstākajiem Eiropā un mums ir rezerves šo rādītāju samazināšanā, ārste uzskata, ka to apjoms nav šausminošs.

  2010.gada statistika liecina, ka zīdaiņu mirstība līdz gada vecumam ir  5,7 mirušo uz 1000 dzīvi dzimušajiem bērniem jeb kopumā 110 mirušo zīdaiņu.  No tiem pirmajās septiņās dienās pēc piedzimšanas miruši 48 bērni, bet 7–28 dienu vecumā – 21 bērns. Pozitīvi tomēr, ka šie skaitļi pakāpeniski mazinās.


Aptuveni trešdaļa bērnu Latvijā piedzimst ar kādu diagnozi, bet lielākā daļa no tiem ir jaundzimušie ar grūtniecības laika problēmām vai nelieliem adaptācijas traucējumiem, kas pilnībā izzūd pirmo dienu laikā, tādēļ šie skaitļi realitātē nenozīmē, ka mums katrs trešais bērns piedzimtu slims, uzsver I. Bļodniece. Jaundzimušo veselības problēmas un arī mirstība galvenokārt saistīta ar priekšlaicīgām dzemdībām, dažādām infekcijām, hipoksiju (skābekļa trūkums vēl nedzimušam bērnam) un asfiksiju (skābekļa bads jau dzimušajam), tāpat attīstības anomālijām.

I. Bļodniece norāda, ka daļa atbildības gulstas uz sabiedrību, bet daļa – uz mediķiem. Viņasprāt, pieaugušo sociālā atbildība ir izglītot un informēt jauno paaudzi par veselīgu dzīvesveidu, jo jaundzimušo veselība ir tiešs sieviešu veselības spogulis. Liela problēma ir smēķēšana jau pusaudžu vecumā, arvien vairāk tiek lietotas narkotikas. Bieža partneru maiņa var būt iemesls dažādām infekcijām, kas nākotnē var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības vai bērna saslimšanu. I. Bļodniece aicina sievietes grūtniecības laikā izglītoties gan par gaidāmajām dzemdībām, gan par jaundzimušo, apmeklēt grūtniecēm organizētos kursus, izmantot ticamus informācijas avotus, uzklausīt profesionāļu padomus, nevis paļauties uz izlasīto internetā. «Lai arī grūtniecība nav slimība, tomēr aicinu arī mediķus pret to neattiekties vieglprātīgi un lēmumus attiecībā uz topošo māmiņu pieņemt ar vislielāko atbildību,» ārste teic. Svarīgi ir laikus atrast un atpazīt riska faktorus, kas varētu ietekmēt jaundzimušā veselību. Aktuāls ir arī jautājums par agrīnu iedzimto anomāliju diagnostiku, veicot ultrasonoskopisko izmeklēšanu pareizajā laikā un kvalitatīvi, jo attīstības anomālijas bijušas nāves iemesls aptuveni ceturtajai daļai zīdaiņu.

Mazuļiem, sevišķi bērniem ar patoloģijām un dziļi neiznēsātajiem bērniņiem, svarīgi piedzimt medicīnas iestādēs, kur pieejama nepieciešamā aparatūra un speciālisti, jo transportēšana pēc dzemdībām stipri paaugstina jaundzimušo saslimstības un mirstības risku. Pie mums specializētu aprūpi jaundzimušajiem iespējams sniegt Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī. «Viens no augstākajiem riskiem, protams, ir pašas dzemdības, bet arī ģimenes ārstiem tālākajā aprūpē jābūt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem pret jaundzimušo, jo laikā, kad Latvijā dramatiski samazinās dzimstība, katrs bērns mums ir zelta vērts, kopīgi kopjams un lolojams,» teic I. Bļodniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko