Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kā saaukstējas pašā vasaras karstumā

Darbavietā kondicionieris man ir tieši pie kājām. Strādāju pie datora. Sala kājas, sala rokas. Man jau bija nojauta, ka saslimšu, un tā arī notika. Nedēļu nogulēju mājās ar drudzi, iesnām un klepu, stāsta 22 gadus vecā Līga, kura ikdienā grīdā iebūvēto kondicionieri mēdz apklāt ar avīžu kaudzi. Laikā, kad gaisa temperatūra ir virs 25 grādiem pēc Celsija, pie ģimenes ārstiem rindā vien sēž cilvēki i ar sūdzībām par iesnām, kas novedušas pat līdz deguna dobuma vai blakus dobumu, vai vidusauss iekaisumam, sāpošiem kakliem un klepu. Vainīgais - kondicionieris.

Neesam pieraduši


Kā pastāstīja ģimenes ārste Ligita Vulfa, viņas pacientu vidū izplatītākās saslimšanas kondicionieru dēļ ir saaukstēšanās, angīna un bronhīts. Visbiežāk saaukstējas automašīnās, darbavietās un ceļojumu laikā siltajās zemēs. L.Vulfa novērojusi, ka ar katru gadu šādu gadījumu skaits pieaug, un secina - Latvijas iedzīvotāji pie kondicionieriem vēl nav pieraduši.

Saslimšanas gadījumus ārzemēs apstiprina arī BTA Personu apdrošināšanas departamenta direktore Jekaterina Radzinska - vidēji ap 35% tūristu tieši Turcijā un Ēģiptē saslimstot ar bronhītu un angīnu. "Uzskatu, ka šis rādītājs ir saistīts tieši ar kondicionieru izmantošanu, atgriežoties pēc karstās pludmales viesnīcas numurā," saka J.Radzinska.

Vasaras karstumā dažkārt pacienti saslimst pat ar plaušu karsoni, papildina pulmonoloģe Inga Lepse. "Nevaru apgalvot, ka tikai kondicioniera dēļ, bet tas var nostrādāt kā veicinošs faktors." I.Lepse novērojusi, ka visbiežāk ārsta palīdzība kondicionieru dēļ jāmeklē jauniem vīriešiem. "Ārā karstums 30 grādu vai vairāk, vīrietis sakarsis iekāpj mašīnā, uzliek kondicionieri par 10 grādiem mazāk nekā vajadzētu, tad vēl kā jau stilīgs džeks atver logus un lūku. Pēc tam brīnās, kāpēc saslimis." Lai gan cilvēka izturība pret krasu temperatūras maiņu ir ļoti individuāla, labāk temperatūru samazināt pakāpeniski, iesaka I.Lepse.

19-22 grādu gaisa plūsmā


Latvijas būvnormatīvi paredz, ka projektētājiem biroju telpās jāparedz kondicionieru jauda, lai nodrošinātu 18 grādu augstu temperatūru. Taču pēc kondicionēšanas sistēmas uzstādīšanas katrs pats var izvēlēties režīmu, kādu vēlas, skaidro inženiertīklu speciāliste Vera Miheijeva.

Ģimenes ārste Ligita Vulfa kā optimālo temperatūru Latvijā ierastajos laikapstākļos vasarā iesaka 19 - 22 grādus. Līdzīgi spriež arī Latvijas ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide: "Ja ir 18 grādu vai vēl zemāk, tad pastāv vislielākā iespējamība saaukstēties." S.Veide arī norāda uz nepieciešamību temperatūru samērot ar gaisa temperatūru ārā. "Starpībai nevajadzētu būt lielākai par trim līdz pieciem grādiem," uzskata S.Veide. Viņa arī piebilst, ka visbiežāk saslimst tie, kuri sasvīduši atradušies tieši pie gaisa plūsmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko