Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ko un kā latvietis ēda senāk? Ziemas ēdieni

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja svētdienu cikla "Tikšanās pilī" pasākumu ietvaros muzeja speciālisti iepazīstina ar dažādām tēmām, skarot arheoloģijas un etnogrāfijas, numismātikas un vēstures pētniecības problemātiku.

11. decembrī plkst. 12.00 Mag. hist. Sanita Stinkule, LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja, piedāvā stāstījumu un vizuālo materiālu par tēmu Ko un kā latvietis ēda senāk. Ziemas ēdieni.

Cilvēks jau izsenis mācījies iegūt sev iztikas līdzekļus no dabas. Sākotnēji pārtika no zivīm, medījumiem un dabā iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem, ogām un riekstiem, vēlāk iemācījās apstrādāt zemi un pieradināt lopus. Naturālā saimniecība bez lielām izmaiņām Latvijas teritorijā pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gadsimta sākumam.

Kāds bija latviešu zemnieku uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sev nodrošināt pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeli, gurķi, salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens? To visu varēs uzzināt S.Stinkules priekšlasījumā.

Muzejā par draudzīgu cenu vēl iegādājami arī divi pieprasīti izdevumi par šo pašu tēmu: "Latviešu tradicionālie ēdieni. Ko un kā ēda senāk" /Sast. I. Heinola,  
S. Stinkule (31 lpp., ilustrēta); un "Latviešu tradicionālā virtuve", rakstu krājums./Sast. S. Stinkule (127 lpp., ilustrēta).

Pasākumi notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja konferenču zālē Rīgā, Pils laukumā 3, Rīgas pils 3. stāvā.

Svētdienas cikla "Tikšanās pilī" nākamais priekšlasījums notiks 18. decembrī plkst. 12.00. Tēma - "Vēlreiz par Lielvārdes jostu". Autore un vadītāja - LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte.

Pievienoto attēlu anotācijas:

Attēlos: 
1. Launags. Cēsu apriņķa Raunas pagasta "Mākoņu" mājas. Fotogrāfs M. Pluka. 1928. gada 17. jūlijs. No LNVM krājuma.

2. Saime pie pusdienu galda. Rēzeknes apriņķa Ozolmuižas pagasts. Fotogrāfs A. Krimuldēns. 1925. gada 10. augusts. No LNVM krājuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko