Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Konditoreju vitrīnās makarūnus nomainījuši eklēri; kā tie iekarojuši konditorejas modi?

Franči joprojām diktē modi konditorejā, turklāt tā ir klasika, kas atgriežas ar svaigu pieskārienu. Atskatoties nesenā pagātnē, šīs tendences ir skaidri iezīmētas – makarūni, plaucētas mīklas krēma kūciņas petites choux (mazītiņas, izskatās kā Briseles kāpostiņi) un šobrīd eklēri.

Mode, kura pamanāma pat grāmatveikalos – dažas makarūnu grāmatas dziļākajos plauktos, kāpostiņu grāmatas nocenotas, bet eklēru pavārgrāmatas – skatlogos. Konditoreju centrālās vitrīnas atvēlētas eklēriem – saldajiem, sāļajiem, viendaļīgajiem, divdaļīgajiem, eklēru sviestmaizēm, atvērtajiem eklēriem un eklēriem ar grandioziem dekoriem. Parīzē ar apbrīnojamu regularitāti durvis ver vaļā jaunas eklērnīcas. Starp eklēru ģēniju Kristofu Adamu (tieši tā sauc konditora eklērnīcu – L’éclair de Génie) un tā sīvāko konkurentu – eklēru darbnīcu (l’Atelier de l’Éclair) risinās īsta eklēru cīņa.

Pasaulē divi populārākie ir vaniļas un šokolādes eklēri, taču labāko eklēru sacensībā šādu apzīmējumu nav. Vienkārši vaniļas vai šokolādes eklēri par divarpus eiro gabalā nopērkami bezpersoniskajās konditorejās. Konditori ar vārdu eklēru dizainā, krēmā un glazūrā spodrina savu rokrakstu, un cenas svārstās 5–8 eiro robežās. Ja vienam konditoram vaniļas aromātu nosaka Madagaskaras vaniļa, cits priekšroku dod treknākajai taitiešu vaniļai.

Šokolādes jomā viss ir vēl sarežģītāk, jo nozīme ir ne tikai kakao sviesta daudzumam pievienotajā šokolādē, bet arī kakao pupiņu izcelsmei (Ekvadoras Arriba 75%, Peru Pablino 70%  un Hondurasas Gvanaha 70% šokolāde ir tikai daži spilgti piemēri). Kā trešo populārāko eklēru kategorijā minēšu sāļā sviesta karameles eklēru, kas ir mūsu gadsimta pienesums eklēru klasikai. Tā ir garša, kas ļoti spilgti raksturo mūsdienu franču konditoreju. Labākais no tiem meklējams Sirila Liņaka patisērijā (La Pâtisserie Cyril Lignac), kuras vasaras kolekcijā bija arī meža zemeņu eklēri.

Āzijas garšu ietekmi tradicionālajā franču konditorejā ienes japāņu konditors Sadaharu Aoki (Sadaharu Aoki Pâtisserie) un Svētās Annas ielas Aki bulanžērija (Aki Boulanger). Tur baudāmi eklēri ar mača tējas konditorejas krēma pildījumu un zaļās tējas glazūru, kā arī brūno rīsu tējas un melnā sezama garšu eklēri. Puškina kafejnīcas (Café Pouchkine) klāstā šogad ir divi eklēru veidi – šokolādes un biezpiena (tvorog). Ja šokolādes eklērs patiešām ir īpašs, tad biezpiena lika vilties, jo bija gatavots nevis no biezpiena, bet svaigā siera ar izteikti pienskābu pēcgaršu. Vērts nobaudīt arī Jean-Paul Hévin šokolādes eklēru, kas šogad ieguva labākā šokolādes eklēra titulu.

Labs eklērs vidēji ir 11 cm garš, ar vieglu un sausu plaucētās mīklas pamatu, vijīgu un viendabīgu krēmu, pārklāts ar glazūru. Mitra mīklas pamatne ir brāķis, kas radies, mīklai saplokot cepoties vai sasūcoties ar šķidru krēmu. Mīklas un krēma proporcija 1:1,5. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko