Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Krīzē veselīgāk turēties pie cilvēkiem kuri nevaid

Mūsu noskaņojums līdzinās «Somijas scenārijam» - nesen Ministru kabineta ārkārtas sēdē bažas pauda sociālantropologs Roberts Ķīlis. Kad pēc PSRS sabrukuma Somijā 90.gadu sākumā iestājās ekonomiskais panīkums, milzīgais stress vecāku dzīvē atstāja sekas arī uz bērniem un pusaudžiem. Gan toreiz, gan vairāk nekā pēc desmit gadiem valstī tika novērota pastiprināta depresivitāte un pievēršanās atkarībām. Pērn Somiju šokēja pusaudža nāvējošā apšaude neliela ciematiņa skolā.

Pasaule ir melna

Latvijā dzīvojošais somu žurnālists Juka Rislaki pēc apšaudes diena.lv blogā rakstīja - lai arī somu izglītības sistēmu atzīst par labāko pasaulē un skolēni ir spēcīgi eksaktajās jomās, «tā ir izkārtne, aiz kuras slēpjas daudzas nelaimīgas dzīves. Somu jaunieši jūtas slikti./../ Daudzi jau agros gados lieto alkoholu un iesloga sevi pagrīdes kultūru perēkļos. Viņu pasaule ir pilnīgi melna. Somu darba dzīve prasa no pieaugušajiem daudz, viņiem nepietiek laika bērniem. Bērni paliek vieni, bieži bez draugiem un tuviem cilvēkiem.» Īsi pirms apšaudes Somijas lielākais laikraksts norādīja uz psihologu trūkumu skolās un secināja, ka padziļinās vientulība un nošķirtība, kas rada slimības un bezcerīgu rīcību. Kā risinājums tika minēta tuvinieku un kaimiņu sadarbība, brīvprātīgās organizācijas.

«Ja somi krīzē ielika enerģiju zinātnē un attīstīja tehnoloģijas, mums nekā tāda nav. Mums ir sociālā spriedze,» skaidro R.Ķīlis, piesaucot datus par garīgo slimību pieaugumu - Latvija pērn bijusi piektajā sliktākajā pozīcijā ES. «Šis ir īstais brīdis neļaut sastingt gribai, neļaut tai kļūt vājai, jo citādi depresivitāte ielīdīs arī pa pakaļdurvīm.» Patlaban eksistējot divi atskaites punkti - nauda vai darbs. Ja nav viena vai otra - griba sastingst. Ja skolā «apgriezts» kāds pulciņš, tad var pašorganizēties. Daudzi atlaistie mediķi varētu kaut stundu skolās sniegt sociālo atbalstu. Cilvēki varētu vairāk veidot ne tikai materiālus, bet arī sociālus un psiholoģiskus barterus. «Varbūt labāk negaidīt izmaiņas, bet nospļauties un darīt. Kaut vai braukt uz siltajām zemēm, kur ziemu var lētāk padzīvot?»

Vajag atslodzi

Bērnu psihiatre Raisa Andrēziņa stāsta, ka patlaban nav novērojams depresīvu bērnu pieplūdums, jo «vēl jau septembris. Drūmāk būs ap Ziemassvētkiem». Patlaban viņa konsultē bērnus, kuriem no mazas klases grūti iedzīvoties 40 skolēnu barā, viņi netiek līdzi arī mācībās. To gan vairāk pārdzīvojot pieaugušie, jo pārmetot sekmes. «Tuvinieki ir nervozi. Bērnam tas ir nomācoši.»

R.Andrēziņa norāda, ka somi ir introvertāki un gausāki. Tam piekrīt arī ģimenes psihoterapeits Sandis Dūšelis, tādējādi cerot, ka depresiju risks varētu būt mazāks. «Depresija rodas tur, kur cilvēks nespēj izpaust savas jūtas un nedara neko, lai dzīvi uzlabotu,» skaidro S.Dūšelis. Krīzē veselīgāk ir turēties pie cilvēkiem, kuri nevaid un neproducē latvieša - kalpa sindromu: mūs jau allaž kāds okupējis, mums darīts pāri. «Nevajadzētu arī aizrauties ar sekošanu līdzi medijiem. Tas nomāc.» Pastaigāties ar bērniem, noskatīties romantisku filmu, salabot vecu mantu. «Arī sirdij un psihei, gluži kā kuņģim, vajag atslodzes dienas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko