Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krīzes laikā vairāk lasa ezoterisko un psiholoģisko literatūru

Tas bija komiski, bet arī mīļi: pieci cilvēki sēž un klausās, ko par uzņēmuma nākotni stāsta sestais, kurš iepriekšējā dienā bijis pie astrologa, — saka reklāmas aģentūras darbiniece Laura (25). Kad gada sākumā uzņēmumu, kurā viņa strādā, skāra krīze — samazinājās darba apjoms, vienu darbinieku atlaida, bet pārējiem samazināja algu —, visi centušies cits citu uzmundrināt. "Rīkojām mājas ballītes. Pēc darba biežāk aizkavējāmies, lai vienkārši aprunātos — agrāk tam nebija laika, jo katram savi plāni. Viens remontēja dzīvokli, cits brauca daivot." Laura pati Lieldienās, viesojoties pie vecmāmiņas, izvilkusi no viņas grāmatplaukta dziednieces Lūles Vīlmas, Pētera Donova grāmatas. Sākusi lasīt aiz gara laika, bet tad ieinteresējusies. "Es neesmu šādas literatūras cienītāja, bet tās bija Lieldienas, un daudzi izskaidrojumi likās tik atbilstoši maniem pārdzīvojumiem, ka, iespējams, zaudēšu darbu, nebūs naudas."

Vairāk ezoterikas


Ekonomiskās krīzes apstākļos pieaudzis pieprasījums pēc ezoteriskās, psiholoģiskās un uzziņu literatūras, aptaujājot grāmatnīcu pārstāvjus, noskaidrojusi aģentūra BNS. Grāmatu nama Valters un Rapa pārstāve Iveta Ozola stāstīja, ka, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, būtiski mainījušies pircēju paradumi. Pašlaik daudz mazāk pērk lubenes, savukārt populārāka kļuvusi ezoteriska satura literatūra, kā arī psiholoģijas grāmatas.

Vēlas atrast iemeslus

Psiholoģe Lūcija Rutka skaidro: ir tikai normāli, ka krīzes laikā cilvēki vēlas atrast izskaidrojumu savai situācijai. Racionālā līmenī bieži vien grūti atbildēt uz jautājumu: kāpēc tā noticis tieši ar mani? Rodas vēlēšanās atbildes rast ezoteriskā literatūrā (ezoterisks — tulkojumā no sengrieķu valodas — iekšēji piemītošs, būtisks — A.B.-R.)

"Vienu pilnīgi skaidru atbildi rast visbiežāk nav iespējams. Interesanti ir meklēt, iedziļināties," saka L.Rutka. Viņa domā, ka interesi par populārzinātniskām un ezoterikas grāmatām ietekmē arī dzīves ritms. Krīzes laikā cilvēki mazāk apmeklē veikalus, izklaides vietas un kultūras pasākumus, retāk dodas ceļojumos. Daudzi zaudējuši darbu. Atliek laika lasīšanai, pārdomām par dzīvi un izvērtēšanai.

Laura stāsta, ka jūnijā, kad nopietni sasvārstījušies uzņēmuma finanšu rādītāji, viens no īpašniekiem aizgājis pie astrologa. Otrā dienā izstāstījis, kas teikts. "Mēs, protams, to neuztvērām kā brīnumu solīšanu. Tā drīzāk bija pašsuģestija: viņš uzlaboja garastāvokli gan sev, gan mums visiem. Pēc tam vēl visu vakaru jokojām, smējāmies par šo tēmu, kaut gan astroloģija ir nopietna zinātne — nekādu joku!" uzskata Laura.

Kopš Lieldienām viņa uz mājām paņēmusi pāris grāmatu no vecmāmiņas plaukta. "Vienkārši interesanti," saka Laura.

M
eklēt domubiedrus

Pēc grāmatnīcas Valters un Rapa darbinieku novērojumiem, ir liels pieprasījuma pieaugums pēc grāmatām, kurās doti padomi būt veiksmīgam, taupīt naudu un gūt bagātību. Cilvēki meklē visus veidus, kā ietaupīt un sakārtot dzīvi.

Arī apgāda Jumava reklāmas projektu vadītāja Līga Loļa stāsta, ka pieprasījums pēc šāda tipa uzziņu literatūras jūtami palielinājies. Pērk tādas grāmatas kā, piemēram, Kā kļūt bagātam? un tamlīdzīgas, kas māca tikt galā ar savu dzīvi.

Galvenais, ko der atcerēties vissatraucošākajās situācijās, kad mainās ierastais dzīves ritms un iespējas, — nepārstāt darboties, uzsver L.Rutka. "Kādu nedēļu paskumt ir normāli, bet pēc tam svarīgi ir neieslīgt rutīnā." Neapstāties fiziski un garīgi. Lasīt, sportot. Atrast domubiedrus, ar kuriem izrunāties par visu, kas svarīgs.

Sarunās par dzīvi un vērtībām, iespējams, izkristalizējas kāda laba radoša doma, jauns projekts.

Ja visu dzīvi nevar aizpildīt ar racionāliem plāniem — ko vēl sasniegt karjerā, kā nopelnīt vairāk, kur vēl aizbraukt —, cilvēks pievēršas savai iekšējai pasaulei.

Tā ir labā ziņa par krīzi: vairāk laika grāmatām, sarunām ar draugiem un pārdomām klusībā. Iespējams uzzināt daudz jauna par sevi pašu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko