Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Krogu apskats: Burkāns

 Mūžīgo jaunību var saglabāt tikai vienā veidā – neizliekoties jaunākam, nekā esi, proti, neiecementējoties kādā jaunības brīdī, lai cik tas un tu pats tajā būtu bijis skaists. Šo patiesību nupat materializējis slavenais krodzinieks Arnis Bikšus, ar kura Karību stila bāru Paldies Dievam, piektdiena ir klāt ir izaugusi vesela paaudze – vasaru tajā varēja dabūt arī tad, ja ārā bija sniegs līdz ausīm, ar to nebūtisko starpību, ka vasarā jāuzmanās nepārdegt saulē, bet Piektdienā – no kokteiļu pārdozēšanas, jo te ir strādājuši Latvijas labākie bārmeņi ar pašu Bikšu priekšgalā. Tagad viņš šajā pašā vietā ir atvēris solīdu restorānu ar lakonisku, prātā paliekošu un mazliet maldinošu nosaukumu Burkāns.

Par maldināšanu viss skaidrs – Burkāns tomēr nav nekāds veģetārais restorāns, un arī interjerā šis daudznozīmīgais saknenis izpaužas tikai apaļajā priekštelpā kā burkāna šķērsgriezums griestos un vēl dažā gardā uzlējumā, citādi nedeterminējot lieliskā šefpavāra un kroga līdzīpašnieka Andra Rūmīša meistarību un Gundegas Reitas Nordic style jeb mīļi silta minimālisma interjeru (gan tajā, gan dažos citos kroga elementos savas Rīgai ar Botanica nestās inspirācijas var samanīt pavārs Heinrihs Erhards). Tik un tā jaunais krogs tagad ir valsts galvenais burkāns, jo atrodas tai pašā valsts galvenajā vietā, kur savulaik bija tribīnes ar Ļeņina galvu un notika svinīgākie mītiņi un parādes, arī Tautas frontes lielākā manifestācija, un kur ir labākā vieta lielo salūtu vērošanai (tāda tiek piedāvāta arī šajā gadumijā).

Kā jau ziemā, ieteicams sākt ar sildošiem dzērieniem. Bikšus licis uzsvaru uz smiltsērkšķiem (populārākais ir Karstais smiltsērkšķis: smiltsērkšķu sula, cidoniju sīrups, medus – Ls 2,70). Zinātājs tomēr ieskatīsies dziļāk acīs bārmenim un nelaidīs garām īpašo burkānu uzlējumu, kas garšo gandrīz kā smalks liķieris. Ziemai, ja tāda būs, arī Sex in Winter noderēs: Rīgas balzams, piparmētras, cidoniju sīrups, citronu sula, karsts ūdens (Ls 4).

Par kokteiļiem te varētu runāt gari, tādas bumbas kā Honey Melon Margarita (Ls 4,50) un Cucumber Ginger Martini (Ls 4) ieskaitot, tāpat arī par vīnu karti, kas sastādīta nevis pēc izcelsmes, bet pēc garšas principa (vieglie atsvaidzinošie baltvīni, sulīgie augļainie baltvīni, augļainie vieglie saprotamie baltvīni, izturētie klasiskie sarkanvīni u. c.).

Burkāna ēdienkarte ir ne mazāk aizraujoša. Īpaša sadaļa ir tirgus grozs (Ls 4– 8), no Centrāltirgus rīta apmeklējuma gatavots piedāvājums. Katrā kartes ēdiena nosaukumā (sastāvdaļā) ir kāda atdzīvinoša nianse, piemēram, borščs ar lasi. Nav aizmirsts arī smiltsērkšķis (liellopa gaļas steiks ar gaisīgu cukurzirņu biezeni, smiltsērkšķiem un baraviku mērci – Ls 13). 2012. gada prognožu noskaņās izvēlējos piezemētāku ēdienu – lēni ceptu cūkas pavēderi – un tagad skaidri zinu: ja pirmajos mēnešos piepildīsies kaut desmitā daļa no vēlējumiem, speršos uz Burkānu un ņemšu vēlreiz to pašu.

Ja ir, ko teikt, raksti mums Twitter.com @DienasIzklaide vai [email protected]

***

Izklaide ēda

Cepti baklažāni ar pašmāju pesto, fetas sieru un ķirbju sēklām – Ls 2, 50

Borščs, pasniegts ar kūpinātu lasi, mājas pelmeni un lidzivs ikriem – Ls 3,50

Lēni cepta cūkas pavēdere ar ķirbju un pērļu grūbu rizoto – Ls 5,20

Brilē krēms ar kumkvatu un čili čatniju un pētersīļu sorbetu – Ls 3,50

***

Burkāns

11. novembra krastmala 9

Atvērts no 11.00 līdz 23.00

* * * * Interjers

* * * * * Ēdieni

* * * * * Apkalpošana

* * * * * Atmosfēra

* * * Bērniem draudzīga vide

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko