Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai kauli būtu stipri, jālieto piena produkti

Trauslo kaulu slimība osteoporoze nereti tiek uzskatīta par cilvēka dabiskās novecošanas pavadoni. Tāpēc tā netiek laikus atklāta un ārstēta. Taču osteoporozes speciālisti saka - trausli kauli nav vecuma pazīme, bet gan hroniska slimība, no kuras iespējams izvairīties. Par osteoporozes riska faktoriem un profilaksi jautājām endokrinologam Ingvaram Rasam, Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas prezidentam.

Vai osteoporoze ir jauna diagnoze, kas aktuāla kļuvusi tikai mūsdienās?

Tā ir skeleta saslimšana, ko raksturo samazināts kaulu minerālais blīvums. Rezultātā kauli kļūst trausli un būtiski palielinās lūzumu iespējamība pat nelielu sadzīvisku traumu dēļ. Ar šo slimību slimojuši jau senajā Ēģiptē. Mūsdienās osteoporoze kļuvusi aktuāla, jo pēdējās desmitgadēs palielinājies cilvēku dzīves ilgums. Šī hroniskā saslimšana, kura attīstās nemanāmi un ilgā laikā, par sevi liek manīt tieši gados vecākiem cilvēkiem.

Tad osteoporoze tomēr ir uzskatāma par novecošanās pazīmi?

Ja kaulu veselība netiek laikus pārbaudīta, ja netiek ņemti vērā un novērsti osteoporozes riska faktori, slimība biežāk konstatējama sievietēm pēc 65, vīriešiem pēc 70 gadiem. Taču manā praksē ir bijušas arī vecākas, pat astoņdesmitgadīgas pacientes, kurām osteoporozes pazīmes neesmu atklājis. Tāpēc nevar apgalvot, ka visiem vecākiem cilvēkiem kauli kļūst tik trausli, ka lūst pat bez īpašām traumām.

Osteoporozes slimniekam nereti pietiek pamatīgāk nošķaudīties, ieklepoties vai gultā pagriezties no vieniem sāniem uz otriem, kad jau riba lauzta. Kādai sievietei gados krūšu kaula plīsumu izraisīja asākas roku kustības, grābjot pagalmā lapas. Vēl bīstamāk, ja pēc nejauša klupiena tiek salauzts augšdelms vai apakšdelms vai konstatē gūžas kakliņa lūzumu, pēc kura cilvēkiem gados ir augsts mirstības rādītājs.

Nereti arī muguras sāpēs vainojama osteoporoze, kuras dēļ lūzuši skriemeļi. Sākotnēji cilvēks to pat nepamana, jo tikai 30 procentos gadījumu šādu skriemeļu lūzumu dēļ jūt sāpes.

Kas veicina kaulu blīvuma samazināšanos?

Kaulu blīvums pieaugušiem cilvēkiem ar gadiem samazinās, īpaši sievietēm pēcmenopauzes periodā. Riska grupā galvenokārt ir tievi, astēniski cilvēki, kuriem ķermeņa masa ir mazāka par 58 kilogramiem. Nozīme ir arī iedzimtībai - ja pirmās pakāpes radiniekiem bijuši kaulu lūzumi, gūstot nenozīmīgas traumas. Osteoporozi veicina arī smēķēšana un alkohola lietošana. Liela nozīme ir dzīvesveidam, kas kavē normālu vielmaiņu, - mazkustīgumam, pastaigu svaigā gaisā un saulē trūkumam, vienveidīgai pārtikai. Rezultātā - par maz uzņemam kalciju un D vitamīnu. Īpašs risks saslimt ir sievietēm, kurām izoperētas olnīcas vai kurām agrīni, pirms 45 gadiem, iestājusies menopauze. Arī cilvēkiem, kuriem dažādu saslimšanu dēļ (reimatiskais artrīts, bronhiālā astma, ādas slimības u.c.) nācies lietot prednizolonu vai līdzīgus medikamentus.

Vai ar profilaktiskiem pasākumiem var mazināt risku saslimt ar osteoporozi? Vai jau no bērnu dienām regulāri jālieto kalciju saturoši preparāti?

Osteoporozes profilakse jāievēro kopš dzimšanas brīža: krūts barošana zīdainim, sabalansēts uzturs visus turpmākos gadus, aktīvs dzīvesveids, sauļošanās. Nereti vecāka gadagājuma cilvēki iebilst - kā es skriešu vai gulšņāšu pludmalē? Bet var taču aktīvi darboties dārzā, doties pastaigā gar jūras krastu u.tml. No saules staru kaitīgās iedarbības mūsu platuma grādos nav jābaidās, jo saulainu dienu pie mums nemaz nav tik daudz. Novērots, ka ziemeļvalstīs osteoporozes lūzumu risks ir cieši saistīts ar saules gaismas deficītu, tāpēc jāizmanto katra iespēja saulainā laikā atrasties ārpus telpām.

Uzskatu arī, ka veseli bērni ar sabalansētu uzturu dienā var uzņemt nepieciešamo kalcija devu, nekādi kalciju saturošie uztura bagātinātāji viņiem papildus nav jālieto.

Kalcija dienas normu varot uzņemt, izdzerot litru piena. Pat pieaugušam to grūti izdarīt, kur nu vēl bērnam!

Nav jāizdzer litrs, pietiks ar glāzi piena, vēl apēdīsim porciju biezpiena, šķēli siera, jogurtu, saldējumu, dažas šprotes vai laša gabaliņu. Kalciju saturošu produktu izvēle ir plaša. Amerikā, piemēram, akciju veidā skolēniem rīko piena dienas, nedēļas un mēnešus, kad bērnus aicina dzert piena kokteiļus.

Kad būtu jādodas pārbaudīt kaulu blīvumu?

Ģimenes ārstam būtu jāiesaka pirmām kārtām veikt kaulu pārbaudi, kas ir nesāpīga, bez rentgena starojuma, tieši tiem, kam jau nenozīmīgu traumu dēļ bijuši lūzumi, kā arī iepriekš minēto riska grupu pacientiem. Ar ārsta norīkojumu pārbaudes pieejamas Rīgā, Valmierā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē. Diemžēl jāsecina, ka ļoti maz uz pārbaudēm dodas no tām pilsētām un rajoniem, kur šādas aparatūras nav. Nedomāju, ka tur cilvēkiem izdevies izvairīties no osteoporozes.

Kad būtu jāsāk lietot medikamenti osteoporozes ārstēšanai?

To izlemj ārsts pēc pārbaužu rezultātiem. Diemžēl no 1.marta valsts kompensējamajiem osteoporozes ārstēšanas medikamentiem piemēros ne vairs 75, bet 50% atlaidi. Citviet Eiropā uzskata, ka osteoporozes lūzumu ārstēšana un slimnieku aprūpe izmaksā daudz dārgāk, tāpēc valsts osteoporozes medikamentus samaksā pilnā apmērā. Saslimušajiem nereti zāles jālieto gadiem ilgi, taču patlaban ir pieejami dažādi medikamenti - gan tādi, kas lietojami katru dienu, gan reizi mēnesī vai injicējami reizi trijos mēnešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Ieteicamā ikdienas kalcija norma

Vecums vai dzīves periods Kalcija daudzums dienā (mg/dienā)

31—3 g.v. 500

34—8 g.v. 800—1200

39—18 g.v. 1200—1500

319—50 g.v. 1000

3Grūtniecība, bērna barošana 1300—1500

3Sievietes pēc 50 g.v. 1000—1500

3Vīrieši pēc 50 g.v. 1000

3Siev. un vīr. pēc 65 g.v. 1500



Kalcija saturs produktos


Piens 2% 200 ml — 360 mg

Krievijas siers 30 g (šķēle) — 300 mg

Biezpiens 9 % 200g — 328 mg

Saldējums 125 ml — 85 mg

Savojas kāposti 150 g — 318mg

UZZIŅAI

Dodiet savam dakterim brīvdienu — jautājiet mums

Jaunas iespējas plaušu vēža diagnostikā

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā februārī uzstādīts autoflourescences bronhoskops, ar kura palīdzību iespējams diagnosticēt plaušu vēzi ļoti agrīnā stadijā. Šīs ir vienīgais tāda veida diagnostikas aparāts Baltijā. Par jaunajām iespējām, ko tas sniedz, iztaujāsim bronhologu Aināru Zariņu. Interviju lasiet sestdienas, 28.februāra, Dienā

Jautājumus sūtiet [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV-1004 ar norādi "Veselībai"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko