Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Dabas fonda dibināšanas gadadienu atzīmēs 4.janvārī

Latvijas Dabas fonds trešdien, 4.janvārī, atzīmēs 22 gadu pastāvēšanu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Dabas fonda pārstāve Daiga Brakmane.

Fonds ir viena no lielākajām nevalstiskajām dabas aizsardzības organizācijām, kas līdzdarbojas vides politikas veidošanā un īsteno virkni dabas aizsardzības projektu. Tā tika dibināta 1990. gadā ar mērķi saglabāt Latvijas dabas daudzveidību.

Sākotnēji fonda nosaukums bija Gandra fonds, taču 1991. gadā tas tika mainīts uz Latvijas Fonds dabai. Vēl pēc gada - 1992. gadā - fonda valde apstiprināja tā tagadējo nosaukumu Latvijas Dabas fonds.

Latvijas Dabas fonds bija pirmais, kas plānoja dabas apsaimniekošanu Latvijā, kā arī īstenoja vairāku īpaši aizsargājamu teritoriju - Engures ezera dabas parka, Cenas tīreļa dabas lieguma u.c. - dabas aizsardzības pasākumus. Fonds piedalījies arī vairāku īpaši aizsargājamu dabas teritoriju dibināšanā, piemēram, Ķemeru nacionālā parka, kā arī Eiropas nozīmes Natura 2000 dabas teritoriju tīkla izveidē.

Visu savu darbības laiku fonds praktiski aizsargā dabas vērtības, kā arī izglīto sabiedrību par dabas daudzveidības nozīmi.

Šogad Latvijas Dabas fondā tiks realizēti vairāk nekā 20 projekti. Lielākā daļa no tiem ir vērsti uz praktisku dabas aizsardzību, piemēram, tiek plānota un īstenota pļavu un mežu apsaimniekošana, notiek vairākas biotopu un sugu monitoringa programmas, kā arī pieredzes apmaiņa un sadarbība ar citām dabas aizsardzības organizācijām Latvijā un Eiropā. Tomēr liela uzmanība pēdējos gados tiek pievērsta sabiedrības izglītošanai par dabas aizsardzību.

Lai iesaistītu sabiedrību dabas daudzveidības saglabāšanā, Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību (LOB), uztur dabas novērojumu dienasgrāmatu dabasdati.lv. Šogad īpašu uzmanību fonds pievērsīs 2012. gada putnam - jūras ērglim.

Latvijas Dabas fonds atgādināja, ka lielākajai daļai apdraudēto sugu un biotopu aizsardzība nav pietiekoša un to aizņemtās platības turpina samazināties, tāpēc fonds aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju savā ikdienā un profesionālajā darbā pievērst vēl lielāku vērību dabas vērtību aizsardzībai un sniegt savu personīgo ieguldījumu dabas daudzveidības saglabāšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko