Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

LIC: Gripas sezona sāk izplatīties Eiropā, Latviju ieskaitot

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālistu apkopotie dati par gripas izplatību pasaulē un Eiropā, var liecināt par gripas izplatības sezonas sākumu, informēja Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe Raina Nikiforova.

Eiropas gripas uzraudzības tīkla dati norāda, ka no visiem gripas vīrusiem, kas noteikti Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona valstīs, pārsvarā konstatēti A tipa gripas vīrusi. Pēdējo nedēļu laikā ziņots tikai par dažiem A (H1N1) gripas gadījumiem.

Latvijā no monitoringa iestādēm saņemtā iknedēļās informācija liecina, ka šā gada pirmajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centrā stacionēti divi pacienti ar aizdomām par gripu un viens pacients, kuram konstatēta gripas izraisītā pneimonija.

Saskaņā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) sniegtajiem datiem, kopš 2011.-2012.gada monitoringa sezonas sākuma dažādās ārstniecības iestādēs hospitalizēti pavisam 9 pacienti ar diagnozi  "gripa". Šā gada pirmajā nedēļā NMPD pacienti ar aizdomām par gripu netika hospitalizēti.

LIC skaidroja, ka līdz ar to, kā jau iepriekš vēstīts šobrīd Latvijā, tāpat kā citās pasaules valstīs, vērojama sporādiska gripas izplatība.

LIC direktora vietniece docente Jeļena Storoženko informēja, ka LIC laboratorij gripas vīrusi noteikti 4% paraugu. Pārsvarā tie bija A tipa gripas vīrusi. Kopš šās gripas sezonas sākuma LIC laboratorijā noteikti 16 A tipa un 2 B tipa gripas vīrusi.

PVO Eiropas gripas uzraudzības tīkla EuroFlu dati liecina, ka kopš sezonas sākuma dominējošs ir A/H3N2 gripas vīruss.

J.Storoženko uzsvēra, ka pasaules veselības uzraudzītāju sniegtie virusoloģijas dati un noteiktie cirkulējošie vīrusi atbilst vīrusiem, kuri iekļauti PVO rekomendētās vakcīnas sastāvā 2011.-2012.gada sezonai Ziemeļu puslodē.

Līdz šim brīdim noteiktie gripas vīrusi līdzīgi tiem, kas iekļauti vakcīnas sastāvā un atbilst PVO prognozēm par sezonālās gripas vīrusu apakštipiem.

LIC speciālisti atgādināja, ka pret gripu jāpotējas katru gadu no jauna, jo katru gadu izplatās cita veida gripas vīrusi un pret tiem saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas prognozēm tiek izstrādāta speciāla, sezonai aktuāla vakcīna. Vakcinēties nepieciešams sezonā vienu reizi, imunitāte izveidojas pēc 10 - 14 dienām.

Saņemt poti pret sezonālo gripu var LIC vakcinācijas kabinetā katru dienu, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās no plkst.9 līdz 20.

LIC speciālisti skaidroja, ka par citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām monitoringa ambulatorajās iestādēs vēršanās pēc medicīniskās palīdzības janvāra pirmajā nedēļā pieaugusi vidēji par 17%. Visaugstākā saslimstībā ar AAEI reģistrēta Rīgā, Jūrmalā un Jēkabpilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LUKA izdod jaunu dziesmu un video

Piektdien, 31. maijā, ar jaunu dziesmu “Ja Vien Es Spētu”, kas tapusi jau iepriekš pārbaudītā, radošā komandas darbā, klajā nākusi jaunā un talantīgā dziedātāja LUKA.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko