Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lielās čakstes krājumi “uz kociņa”

Zaru žāklēs iekārtas ķirzakas, strupastes, ciršļi vai mazi putniņi - tā ir lielās čakstes Lanius excubitor vizītkarte. Lielāki kukaiņi, tādi kā spāres, var tikt uzdurti arī uz asiem zaru galiem. Ja čakstei medības ir sekmīgas, taču izsalkuma nav, viņa savu medījumu paglabā krūmos brīdim, kad barības meklējumos neveiksies.

Lielās čakstes mēdz veidot barības krājumus, sava veida pieliekamos kambarus, ko var atrast gan vasarās čakstu ligzdu apkārtnē, gan ziemās - vietās, kur uzturas ziemojoši putni. “Tagad rudenī un ziemā sīkie grauzēji ir nozīmīgākā lielo čakstu barības sastāvdaļa. Sīki putni, tādi kā zīlītes, tiek noķerti ievērojami retāk un var sastādīt kopā tikai līdz 10% no kopējā barības sastāva,” stāsta ornitologs J. Ķuze.

“Jāatceras, ka ziemās, kad barības ieguve var nebūt viegla, lieka strupaste nozīmē barības rezervi veselai dienai, tādēļ čakstes šādu izdevību garām nelaiž, pat ja tajā brīdī nejūtas izsalkušas. Līdzīgi rīkojas mazākā no mūsu pūcēm - apodziņš, kas šobrīd koku dobumos iekrāj beigtas zīlītes vai zeltgalvīšus. Tie tiek notiesāti brīžos, kad svaigas barības noķeršana ir apgrūtināta,” skaidro J. Ķuze.

Čakstes savas barības krātuves pieskata un vajadzības gadījumā var pasteigties tās iztukšot, pirms to izdarījis kāds cits. J. Ķuze atceras redzējis lielo čaksti, kas tikko noķertu strupasti mēģina iekarināt krūmā ceļa malā, tomēr pamanījusi cilvēka interesi, sajutās apdraudēta un strupasti ar piepūli norija turpat uz vietas.

Ziemojošas lielās čakstes pie mums var redzēt dažādā lauku ainavā, kur tās parasti tup krūma vai neliela kociņa galā, nereti arī uz elektrības vadiem. Ja paveicas, var novērot lielo čakstu medību lidojumu - līdzīgi lauku piekūniem, strupastu medībās tās var ilgstoši plivināties gaisā uz vietas, savukārt mazus putniņus tās medī līdzīgi zvirbuļvanagam, dzenoties tiem pakaļ lidojumā.

Rudenī un ziemā, kad krūmu zari ir bez lapām, lielo čakstu krājumus pamanīt ir daudz vieglāk nekā vasarā. Lielākas izredzes atrast barības pieliekamos ir vietās, kur čakstes uzturas regulāri – šādās vietās vērts pievērst uzmanību ceļmalas krūmu zariem līdz dažu metru augstumā virs zemes.

Lielās čakstes ir par mājas strazdu nedaudz lielāki putni, kas Latvijā visbiežāk novērojamas ziemā un caurceļošanas laikā, vasarās tās nelielā skaitā ligzdo galvenokārt augstajos purvos. Putns pa gabalu atgādina mazu žagatiņu.

*Sadarbībā  ar ornitologu J. Ķuzi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko