Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Mākslinieces Lilijas Dineres mājoklī beidzies remonts

Savulaik, un tas bija jau pasen, namu Valdemāra ielā 145/1 sauca par rakstnieku māju. Te darba darīšanās ciemojos pie dzejnieces Cecīlijas Dineres. Gājuši gadi, mājā palicis pavisam maz rakstnieku. Vairāk dzīvo gluži sveši ļaudis, bet Dineru trīsistabu dzīvoklī ērti iekārtojušies Cecīlijas Dineres meita māksliniece Lilija ar vīru Arni un dēlu tēlnieku Robertu Dineru.

Abus intervēju pirms gadiem četriem. Toreiz dzīvoklī valdīja gaiši violetais ar gaiši pelēko, bet Roberta istabā galveno vietu ieņēma pulēta sekcija, kas tumšās krāsas dēļ šķita mazliet smagnēja, bet istaba tāpēc - pašaura.

Mājasmāte teica, ka gatavojoties remontam. Tagad Lilija un Roberts Dineri priecājas, ka remonts ir pārdzīvots, un abi domā, ka ikdienas dzīvi tik traumējošam stāvoklim viņi nez vai kādreiz atkal piekristu.

Gleznas vēl nav izsaiņotas

Rudens dienas otrajā pusē pārsteidz gaismas plūsma dzīvoklī un tā plašums. Pirmajā brīdī nodomāju - varbūt kāda siena nojaukta? Taču nē - plašuma sajūtu rada gaišā sienu krāsa, gaišas žalūzijas un Roberta istabas jaunais gaišais plaukts, kas pasūtīts IKEA. Tas ir ļoti kvalitatīvs un viegls.

Roberts gan apgalvo, ka tīri labi dzīvoja arī bez remonta. Viņaprāt, mājas auru rada grāmatas un mākslas priekšmeti. Lilija piebilst: "Man tiešām grāmatas ir svarīgas. Varu tās paņemt, kad vajag, katra atrodas savā vietā, un arī tad, ja kādu laiku nav lasītas, mieru manī rada apziņa, ka grāmatas atrodas rokas stiepiena attālumā."

Roberta darbi - mītiskie cilvēkzvēri izkārtojušies it visur abās istabās - plauktos, uz gaišajām palodzēm, uz galdiem. Tie ir gan senākie vaskā darinātie darbi, gan arī visjaunākie.

Lilijas istaba vienlaikus ir arī viņas darba telpa. Te atrodas stikla darba galds, plauktos milzum daudz grāmatu, it visur dažāda izmēra otu, uz galda zīmuļi, flomāsteri, krāsas, papīrs.

Lilija bilst, ka viņas gleznas pēc personālizstādes Nacionālajā Mākslas muzejā 2006.gadā vēl neesot pat izsaiņotas, ka Jūrmalas mājā kastēs joprojām guļ uz remonta laiku sasaiņotās grāmatas.

Viņa spriež: "Mēs, mākslinieki, kaut kā apaugam ar savām lietām, ar arhīviem, darbiem, un beigu beigās istabās paliek tikai šaura eja, pa kuru pārvietoties."

Arī Roberts dažu labu mazās formas darbu veidojis savā istabā, bet lielos darbus veido Jūrmalas darbnīcā: "Te nevaru atļauties putekļus un troksni."

Goda vietā Mandžušri

Lilijas istaba šķiet daudz plašāka, nekā bija kādreiz. Šo iespaidu rada veiksmīgs mākslinieces atrastais risinājums - pie loga iekārtotais spogulis.

Šķiet, ka istaba ir garāka, ka balkons aiz loga ieguvis citus izmērus. Lilija bilst: "Man gadiem ilgi mājā nebija sava spoguļa. Istaba ir ziemeļu pusē, saule te iespīd tikai vasarā. Spogulis rada papildu dimensiju, tikai žēl, ka tajā spoguļojas vien ķieģeļu siena."

Savukārt dators mākslinieces istabā ir dzīves nepieciešamības diktēts priekšmets: "Tagad visa pasaule ir tīmeklī, visa saziņa ar cilvēkiem notiek caur to."

Atsauces uz mākslu ir it visur Dineru dzīvoklī. Lilija par svarīgāko savā istabā uzskata Budas Mandžušri skulptūru, kas gada sākumā atvesta no Indijas: "Mandžušri simbolizē dvēseles sabalansētu harmoniju - maigumu, skarbumu un taisnīgumu." Arī abi mākslinieki cenšas tuvoties šim dvēseles ideālam.

Mākslas darbi paši par sevi apdzīvo Dineru mājokli. Tos vērojot, dzimst pārdomas par laika ritējumu, cilvēku savstarpējām attiecībām un pasaules iekārtojumu. Tad arī vairs nav svarīgi ieskatīties mākslinieku vannas istabā vai vērtēt virtuves iekārtojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko