Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Neveic dzemdes kakla vēža skrīningu, jo nav laika

Latvijā  joprojām ir nepietiekama dzemdes kakla vēža profilakse, tāpēc aizvien ir augsti saslimšanas un mirstības rādītāji. Lai uzlabotu situāciju, laikus atklājot un ārstējot gan pirmsvēža saslimšanas, gan arī dzemdes kakla vēzi, sievietes jāmotivē piedalīties audzēja skrīninga programmā, kā arī jāpaplašina ārstniecībā iesaistīto personu ‒ ģimenes ārstu un ginekologu ‒ zināšanas par profilakses pasākumiem.

"Atšķirībā no citām onkoloģiskajām saslimšanām, dzemdes kakla vēzi ir iespējams viegli un laikus diagnosticēt un veiksmīgi ārstēt, ja vien tas atklāts agrīnā vēždraudes stadijā. Savukārt vakcinācija nodrošina ilgstošu aizsardzību gan pret sākotnēju, gan arī atkārtotu infekciju un līdz ar to novērš dzemdes kakla vēža attīstības iespēju. Tātad regulārs skrīnings apvienojumā ar vakcināciju efektīvi aizsargā sievietes no dzemdes kakla vēža. Tāpēc biedrība Papardes zieds jau sesto gadu pēc kārtas arī Latvijā aktualizē Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļas ideju, lai atkal un atkal sievietēm un meiteņu mammām atgādinātu, ka ir nepieņemami ciest un mirt no slimības, ja zināms, kā to novērst," uzsver biedrības Papardes zieds prezidente Dace Matule.


Analizējot zemās sieviešu atsaucības iemeslus, biedrības Papardes zieds pētījuma Latvijas iedzīvotāju reproduktīvā veselība. Pārskats par situāciju 2003. - 2011. ietvaros tika veikta aptauja. Tās rezultāti liecina, ka galvenais iemesls, kāpēc aptaujātās sievietes nav izmantojušas iespēju pārbaudīt savu veselību, ir laika trūkums – to kā ieganstu minējušas 32% sieviešu.

Gandrīz tikpat daudz – 28% – aptaujas dalībnieču minējušas, ka izmeklējumi jau veikti neatkarīgi no valsts programmas. Vēl 17% sieviešu norādījušas, ka veikt izmeklējumu ir kavējušas iespējamās papildu izmaksas, kas saistītas ar konsultācijām un papildu izmeklējumiem, bet 12% aptaujas dalībnieču uzskatīja, ka šādi izmeklējumi viņām nav nepieciešami. Aptaujas rezultāti parāda nepieciešamību uzlabot komunikāciju ar mērķauditoriju. Pretēji pētījuma autoru pieņēmumam, transporta izdevumi nav nepārvarams šķērslis – tos kā apgrūtinājumu skrīninga veikšanai norāda vien 3% respondenšu.  


Paralēli skrīninga programmai, lai pasargātu jaunās meitenes – topošās sievietes un māmiņas – no inficēšanās ar dzemdes kakla vēzi izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa tipiem jeb HPV infekciju, kopš 2010. gada septembra 12 gadus vecām meitenēm pieejama valsts apmaksāta vakcinācija, kas ietver trīs potes. Jau pirmā gada laikā aicinājumam vakcinēties atsaukušās 60% meiteņu, kas parāda, ka vakcinācijas nozīmi un nepieciešamību sabiedrība tomēr izprot, Zemākā atsaucība novērota Rīgā un Pierīgas reģionā, kur vakcinēts  mazāks skaits attiecīgā vecuma meiteņu, savukārt Latvijas reģionos atsaucība ir krietni augstāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

c

Dzemdes kakla vēzis Latvijā ir izplatīts – pērn reģistrēti 250 saslimšanas gadījumi. Vidēji ik mēnesi tiek atklāti 20 jauni saslimšanas gadījumi, 10 sievietes mēnesī no šīs slimības mirst. Mirstība no dzemdes kakla vēža Latvijā ir gandrīz 3 reizes augstāka nekā vidēji Ziemeļeiropā un 6 reizes augstāka nekā Somijā. Lai mazinātu saslimstību, kopš 2009. gada Latvijā tiek īstenota dzemdes kakla vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kuras ietvaros 25 līdz 70 gadus vecām sievietēm reizi trijos gados valsts apmaksā skrīningtestu. Varētu vēlēties lielāku atsaucību šai programmai ‒ no 2009. gada janvāra līdz 2011. gada novembrim bezmaksas dzemdes kakla vēža skrīninga testu veica 123 337 sievietes jeb 21,1 % no uzaicinātajām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko