Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Padoms: Kā palīdzēt kaķim notievēt

Diezgan bieži praksē veterinārārsti sastopas ar kaķiem, kuriem ir nopietnas problēmas ar lieko svaru. Ko tur liegties - daudzi dzīvnieki ir vienkārši resni.

Jāteic, ka ne vienmēr vainīgs ir dzīvnieka īpašnieks. Protams, ļoti bieži dzīvnieki tiek pārbaroti nezināšanas pēc vai arī tāpēc, ka šis skatās kārām acīm, neturēsi taču kaķi bada maizē! Jo kurš gan aizdomājas, ka mazie kārumiņi patiesībā ir tie kalorijām bagātākie? Nereti nākas dzirdēt, ka kaķis tiek barots ar barību, kurā zems tauku saturs, bet ikdienā papildus barībai tiek iedoti pieci gabaliņi kaķu našķu (t. s. desiņas vai konfektes). Tad nu šeit būs skaidrs rezultāts - liekais svars. Otrs nozīmīgs, manuprāt, pats svarīgākais, faktors ir dzīvnieka mazkustīgums. Ja kaķis visu dienu ir viens mājās, viņš pārsvarā guļ. Un, protams, uzēd, tādējādi veicinot tauku strauju uzkrāšanu, un nepaiet ne ilgs laiks, kad sākam ievērot - mūsu runčukam karājas vēders. Ko nu? Ko darīt? Kā palīdzēt kaķim atbrīvoties no liekā punča? Paši mēs noteikti sāktu vismaz vingrot, bet kā rīkoties ar kaķi?

Pirmkārt, arī kaķim nepieciešamas fiziskās aktivitātes. Kā to panākt? Pavisam vienkārši - vairāk ar kaķi spēlējoties. Nav pat vajadzīgas kādas īpašas rotaļlietas, bet jāatrod tas, kas kaķi visvairāk aizrauj. Dažam tā varbūt būs skanoša, spilgta bumbiņa, citam pelīte ar kuplu asti, bet vēl kādam - vienkāršs avīžu pušķītis iesiets aukliņā. Jāiedibina vakara rituāls - ik dienas noslēgumā 15-20 minūtes ar savu kaķi jāparotaļājas. Tas ne tikai palīdzēs sadedzināt liekās kalorijas kaķim, bet arī stiprinās jūsu emocionālo saiti ar lolojumdzīvnieku. Ja kaķis ir vecs, pārāk aktīvas rotaļas tam var kaitēt. Tad jāizvēlas kas mierīgāks, piemēram, atraktīvā barošana - var pa grīdu ripināt barības graudiņu, tādējādi kaķis ies tiem pakaļ, lai kārumu notiesātu. Ja dzīvnieks ir pavisam kūtrs un nav pierunājams ne uz kādām aktivitātēm, atliek vienīgi diētas ievērošana.

Otrkārt, strikti izvērtējam kaķa barošanas paradumus, un šeit jau vairāk ir runa par paša īpašnieka paradumiem, jo kaķis pats sev nedz pērk barību, nedz to izņem no ledusskapja. Zupiņu, ko paši ēdam, labāk apaļīgam kaķim nepiedāvāt. Zooveikalos ir plašs diētisko barību klāsts, līdz ar to katrs var izvēlēties savam maciņam un kaķa garšas kārpiņu prasībām atbilstošāko variantu. Taču vienmēr jāatceras - nekādus kārumus! Ja vēlaties palutināt savu mīluli, iedodiet tam svaigu liellopu vai vistas gaļu! Tas būs pats labākais un veselīgākais kārums, jo kaķis ir absolūts plēsējs, gaļēdājs.

Protams, ne vienmēr viss ir tik vienkārši, kā uzrakstīts. Ko darīt, ja kaķis prasa ēst vēl un vēl? Kā izturēt viņa pastāvīgo ņaudēšanu un žēlīgo skatienu, kas vērsts pret ledusskapi?

Var izmēģināt barību, kurā ir ļoti augsts šķiedrvielu un augsts proteīna saturs. Viena no barībām, kuru kaķu tievēšanas programmā izmantoju es, ir Royal Canin Satiety Weight Management. Šī barība ieteicama tāpēc, ka tās sastāvā ir īpašas šķiedrvielas, kas dzīvnieka organismā rada sāta sajūtu. Tas nozīmē, ka viņam nebūs pastāvīgās bada sajūtas. Līdz šim nosauktā barība mani nav pievīlusi.

Taču paies laiks, līdz pamanīsiet rezultātu. Barība ir jādod ne mazāk kā 4-6 mēnešus atkarībā no dzīvnieka aktivitātēm un vielmaiņas ātruma. Jo ātrāk notiek vielu apmaiņas process organismā, jo ātrāk tiks sasniegts vēlamais rezultāts. Jāzina - pūles tomēr būs jāpieliek, jo nekas nenotiek pats no sevis!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko