Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pēc ilgas rekonstrukcijas atkal atvērts pasaules vecākais kinoteātris. FOTO

Trešdien Francijas pilsētā Lasiotā durvis no jauna ver pasaules vecākais kinoteātris, kurā 1899.gadā tika izrādītas pirmās brāļu Limjēru filmas. 

Kinoteātris "Ēdene" tika slēgts 1995.gadā, bet pēc pamatīgas atjaunošanas ir gatavs atkal atsākt darbu. Vecos krēslus nomainījuši ar samtu apvilkti sēdekļi, fasāde nokrāsota dzeltena, bet veco paklāju vietā ielikts ozolkoka parkets. 

Medijos izskanējušas ziņas, ka atklāšanas pasākumu apmeklēšot franču aktrises Džuljeta Binoša un Natālija Baja, kā arī režisors Romāns Polaņskis. 

"Ēdenes" kinoteātrī 1899.gada 21.martā brāļi Limjēri 250 aizgrābtiem skatītājiem demonstrēja pasaules pirmos kinokadrus. Viņi iepriekš bija izrādījuši savus darbus arī citviet, tostarp sava tēva mājā un dažos kinoteātros, taču neviens no tiem nav saglabājies līdz mūsdienām. 

Gadu gaitā "Ēdene" darbojās ne tikai kā kino, bet arī teātris. Tur karjeras sākumā uzstājās tādas franču kinozvaigznes kā Īvs Montāns un Fernandels. 

Taču 80.gados kinoteātri piemeklēja grūti laiki. Tās īpašnieku nogalināja zagļi, kuri tīkoja pēc viņa naudas, un apmeklētāju skaits ievērojami saruka. 

Pēc tam kino tika atvērts tikai vienu nedēļu gadā, kad tajā notika pirmo kinofilmu festivāls. Kad Marseļa, kuras tuvumā kino atrodas, ieguva 2013.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu, pašvaldība beidzot piekrita veikt atjaunošanas darbus, kuru kopējās izmaksas bija seši miljoni eiro (4,2 miljoni latu). 

"Ēdene" turpinās darboties kā parasts kinoteātris. Tā apmeklētāji varēs apskatīt pastāvīgo ekspozīciju par kino pirmsākumiem. 

Uz ēkas ārsienas naktī būs redzams vilciena atveids. Tas darīts par godu 1895.gadā uzfilmētajai 50 sekunžu filmiņai "Vilciena ierašanās Lasiotā". Leģenda vēsta, ka skatītāji esot tik ļoti nobijušies no uzfilmētā vilciena, kas brauca uz viņu pusi, ka esot panikā metušies bēgt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko