Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pērn Latvijā reģistrēti 10 600 jauni saslimšanas gadījumi ar vēzi

Pērn Latvijā no jauna reģistrēti 10 600 saslimšanas gadījumi ar vēzi, bet kopumā uzskaitē atradās 62 959 onkoloģiskie pacienti.Kā šodien preses konferencē pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenais onkoloģijas speciālists Jānis Eglītis, visbiežāk cilvēkiem tiek konstatēts plaušu, kolorektālais jeb zarnu vēzis, krūts un prostatas vēzis.

Vīrieši visbiežāk slimo ar plaušu vēzi - 16,6% no visiem gadījumiem, savukārt sievietēm visbiežāk tiek konstatēts krūts vēzis - 19,5% gadījumu.Iepriekš saslimstība ar krūts vēzi Latvijā pieauga, taču pēdējos gados jaunatklāto gadījumu skaits ir stabilizējies - tas tiek atklāts aptuveni 1000 pacientiem gadā, pieaug arī jaunu plaušu un prostatas vēža gadījumu skaits.Turklāt arī nākotnē Latvijā saslimstība ar zarnu, prostatas un krūts vēzi tikai pieaugs, taču līdzīgas tendences ir arī citās valstīs, sacīja Eglītis. Viņš piebilda, ka sākotnēji, kad tika izveidots vēža slimnieku reģistrs, vidēji tajā tika reģistrēti 5000 jauni pacienti gadā, savukārt pēdējos gados - ap 10 000.Eglītis arī uzsvēra, ka pieaug mirstība no onkoloģiskajām saslimšanām. Vīrieši visbiežāk mirst no plaušu vēža, turklāt bieži vien tas notiek viena gada laikā pēc slimības atklāšanas, sievietes savukārt visbiežāk mirst no krūts vēža. Ja izdotos izskaust smēķēšanu, tad samazinātos ne tikai saslimstība un līdz ar to mirstība no plaušu vēža, bet būtu arī mazāk sirds un asinsvadu slimību pacientu.Bieži vien vēzis tiek konstatēts cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma, lielākais pacientu īpatsvars ir pēc 70 gadiem. Taču Eglītis pastāstīja par gadījumiem, kad ar ādas vēzi saslimst, piemēram 30 gadus veci pacienti. Pēc speciālista domām, tas ir saistīts ar pārlieki aktīvu solāriju apmeklēšanu un to, ka iedzīvotāji vairāk laika pavada saulē. Gadā aptuveni 1000 cilvēku saslimst ar ādas vēzi.Kopumā vēzis pacientiem bieži vien tiek atklāts novēloti, kaut Latvijā ir krūts dziedzera, dzemdes kakla un zarnu ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programma. Piemēram, krūts vēža skrīninga aptvere ir "absolūti neapmierinoša", uzsvēra Eglītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko