Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pētījums: Analītiķiem ir mazāk iespēju kļūt par reliģijas sekotājiem

Cilvēkiem, kuriem ir izteikta analītiskā domāšana, ir mazākas iespējas kļūt par kādas reliģijas sekotājiem, liecina Kanādas zinātnieku veiktais pētījums. 

Pētījuma ietvaros zinātnieki lika veikt virkni pārbaudījumu – atjautības uzdevumus, matemātiskus aprēķinus, asociatīvās domāšanas vingrinājumus – studentiem, kuri tika izvēlēti kā galvenā pētījuma auditorija, vēsta laikraksts Los Angeles Times
Galvenais iemesls, kāpēc vieni cilvēki ir mazāk reliģiozi par citiem, esot cilvēku domāšanas veids, secinājuši zinātnieki. 

Žurnālā Science publicētie pētījuma rezultāti liecina, ka ticība ir daudz izmēramāka cilvēka psihes daļa, nekā līdz šim ticis uzskatīts. Kā zināms, līdz šim valdīja tradīcija nošķirt zinātni un reliģiju kā divas jomas, kuras nedrīkst salīdzināt. Taču pēdējos gados arvien vairāk zinātnieku, tai skaitā pētījuma veicēji, mēģina izprast, cik cilvēki vispār ir spējīgi pakļauties reliģijai, informēja viens no pētījuma autoriem un Britu Kolumbijas universitātes pārstāvis Vils Gervēs. 

Smadzenes informācijai izmanto divas sistēmas – pirmā paļaujas uz mentāliem saīsinājumiem jeb ātrāk līdz lēmumu pieņemšanai nonāk, pateicoties intuitīvai reakcijai, savukārt citi, lai nonāktu pie secinājumiem, izmanto mērķtiecīgu analīzi un spriešanas spējas. Kā norāda zinātnieki, abas šīs sistēmas var tikt izmantotas paralēli, taču brīdī, kad cilvēkam jāpieņem izvēle, analītiskā domāšana spēj nomākt intuīciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko