Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Pieaug saslimišo skaits ar norovīrusu infekciju

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi informē, ka valstī šā gada vienpadsmit mēnešos 1425 slimniekiem, tostarp 966 bērniem, konstatēta norovīrusu infekcija. 


Salīdzinājumā ar oktobra mēnesi, kad ar norovīrusu infekciju tika reģistrēti 122 gadījumi, novembrī saslimšanas gadījumu skaits pieauga - ar norovīrusu infekciju saslima 215 cilvēku, tai skaitā 151 saslimšanas gadījums tika reģistrēts bērniem (oktobrī - 88 gadījumi).

Norovīrusu infekcija jeb "ziemas vemšanas slimība", ir akūta vīrusu infekcijas slimība. Norovīrusu enterītiem raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. 70% gadījumos slimība sākas ar vemšanu (biežāk bērniem), bet pieaugušajiem - caureja. Inkubācijas periods ir no 10-12 stundām līdz 4 dienām. Parasti inficēšanās pirmās pazīmes parādās 24 - 48 stundu laikā pēc inficēšanās, taču šis laiks var būt arī īsāks, stāsta LIC Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departamenta Infekcijas slimību epidemioloģiskās un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.

Slimība ilgst 2 līdz 3 dienas. Slimība sevišķi bīstama ir zīdaiņiem, maziem bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktās dehidratācijas dēļ.

Infekcijas avots ir slims cilvēks. Galvenais norovīrusu izplatīšanās mehānisms ir fekāli - orālais. Norovīrusa infekciozā deva, lai izsauktu saslimšanu, ir zema, un slimība ir ļoti lipīga. Visbiežāk norovīruss izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar piesārņotu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojis slims pārtikas apritē iesaistīts darbinieks (arī tāds, kuram slimība norit bez simptomiem vai vieglā formā). Tā kā vīruss izdalās arī ar atvemtām masām, iespējama to atrašanās mutes dobumā, kā rezultātā atsevišķos gadījumos nav izslēgta vīrusa izplatīšana pa gaisu ar mikroskopiskām siekalu daļiņām tuvā kontaktā. Bet šis nav galvenais infekcijas pārnešanas mehānisms. Imunitāte pret norovīrusu nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās.


Infekcijas izraisītājs ir RNS (ribonukleīnskābi) saturošs vīruss, kas pieder pie Caliciviridae dzimtas. Inficējošā deva ir ļoti maza, kontagiozitāte augsta. Vīruss ir izturīgs pret dezinficējošiem līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

c

LIC speciālisti atgādina, lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu:

- bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība;

- cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu;

- slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus; kolektīvos jāievēro tīrīšanas un dezinfekcijas režīms;

- nedrīkst lietot uzturā nemazgātus augļus un dārzeņus;

- uzturā jālieto tikai termiski pietiekami apstrādāta gaļa un gaļas produkcija;

- jā mājās ir norovīrusu infekcijas slimnieks, jāievēro piesardzības pasākumi: slimniekam jāizmanto individuālie kopšanas līdzekļi un trauki; telpu uzkopšanai jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi, jāvēdina telpas un jāierobežo kontakti ar slimnieku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko