Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sievietes ir divtik aklas

8.oktobrī atzīmēs Pasaules Redzes dienu. Pasaules Redzes dienas 2009 (PRD09) tēma ir "Dzimums un acu veselība- vienlīdzīgi pieejamai acu aprūpei" atzīstot, ka divas trešdaļas neredzīgo cilvēku visā pasaulē ir sievietes un meitenes, toties daudzās vietās vīriešiem ir divreiz vieglāk saņemt acu aprūpei. Pasaules Redzes dienas notikumu ietvaros ir līdz pat 300 notikumiem vairāk nekā 50 valstīs.

Starptautiskā Akluma Novēršanas aģentūra (The International Agency for the Prevention of Blindness tekstā IAPB) ir publicējusi ziņojumu par godu Pasaules Redzes dienai-2009.gada 8.oktobrim. Tajā tiek aplūkota šī brīža situācija un uzsvērtas efektīvas stratēģijas, kā veiksmīgi risināt dzimumu nevienlīdzību acu veselības jomā, it īpaši jaunattīstības valstīs.

Ziņojumā teikts, ka lielākajā daļā jaunattīstības valstīs sievietēm ir mazāka iespēja saņemt acu aprūpes pakalpojumus nekā vīriešiem, turklāt sievietes sastāda lielāko daļu no vecāka gada gājuma cilvēkiem, kuri biežāk slimo ar redzi saistītām, aklumu izraisošām slimībām (kataraktu un trahomu). Apkopojot rezultātās atklājās, ka gandīz divas trešdaļas no kopējā neredzīgo cilvēku skaita pasaulē ir sievietes.

British Journal of Ophthalmology teikts, ka valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem kataraktas izraisītus smagus redzes traucējumus un aklumu varētu samazināt par aptuveni 11%, ja sievietes kataraktas operācijas saņemtu tikpat ātri kā vīrieši. Stratēģijas, kas aprakstītas ziņojumā ir vienkārši īstenojamas, un cerams, ka tās palīdzēs būtiski samazināt aklumu jaunattīstības valstīs.

Aktivitātes un pasākumi tiek plānoti visā pasaulē, arī ASV- Vašingtonā ,Austrālijā- Sidnejā, Čehijā- Prāgā, Irānā- Teherānā, Indijā- Deli, Trinidiādā un Tobāgo. Vašingtonā šis būs pirmais šāda veida pasākums, kurā ASV balstītas bezpeļņas organizācijas sadarbosies koalīcijā globālās iniciatīvas vārdā.

Par Pasaules Redzes dienu

Katru gadu starptautiskā Pasaules Redzes diena norisinās oktobra otrajā ceturtdienā, pievēršot sabiedrības uzmanību glabālajai problēmai- aklumam un redzes traucējumiem, no kuriem ir iespējams izvairīties.

Pateicoties Starptautiskajai organizācijai VISION2020 IAPB ir panākusi Pasaules Redzes dienas iekļaušanu oficiālajā Pasaules Veselības organizācijas kalendārā.

Visi pasākumi tiek organizēti neatkarīgi no IAPB biedriem un atbalstošajām organizācijām.

Būtiskākās atziņas par PRD09

• Pasaulē gandrīz divas trešdaļas aklo cilvēki ir sievietes un meitenes

• Daudzās vietās vīriešiem acu aprūpe ir divreiz pieejamāka, nekā sievietēm

• Līdzvērtīgi pieejama acu aprūpe varētu ievērojami samazināt aklumu nabadzīgajās valstīs *

• Vienkāršas un efektīvi darbības plāni var un sekmīgi novērš šo nevienlīdzību, kas VISION 2020 tiek paustas kā: Tiesības Redzēt

• 80% no akluma gadījumiem ir bijis iespējams izvairīties- novēršot akluma cēloņus, redzi uzlabojot, koriģējot,

• 45 miljoni pasaules cilvēku ir akli un 269 miljoni ir ar redzes traucējumiem

• 90% aklo cilvēku dzīvo valstīs ar zemiem ienākumiem

• Pasaulē vadošais iemesls aklumam ir katarakta, tomēr tā ir novēršama ar vienkāršu un salīdzinoši lētu operāciju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko