Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Sniedz palīdzību līdz šim neārstējamiem vēža pacientiem

Kopš oktobra sākumā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sāka jaunākās paaudzes stereotaktiskās staru terapijas iekārta Novalis TX, jau sniegta palīdzība vairākiem vēža pacientiem, kuriem citas ārstēšanas iespējas līdz šim nebija piemērojamas. Šo faktu onkologi jau ir nodēvējuši par jaunas ēras sākumu staru terapijā Baltijā.

Tomēr šis nav brīnumlīdzeklis un lai arī ārstēšana ir daudz efektīvāka, cilvēkiem ir jāpatur prātā, ka rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no savlaicīgas diagnostikas un savlaicīgas vēršanās pie ārsta.

Atskatoties uz nepilnu divu mēnešu laikā paveikto, Sergejs Popovs, Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs īpaši izceļ trīs gadījumus, kad tika izmantota jaunā iekārta un saudzīgā staru terapija kā vienīgā un pēdējā iespēja cīņā ar vēzi: "Mēs beidzot varējām uzsākt staru terapiju pacientam - aptuveni 50 gadus vecam vīrietim, ar vairākiem audzēja perēkļiem galvas smadzenēs, jo nu ir iespējams novadīt augstas dozas starojumu tieši tēmētu audzējā, neskarot apkārtējos veselos audus un nebojājot smadzenes. Saudzējošo staru terapiju uzsākām arī jaunam vīrietim, kuram atklāts audzējs muguras smadzenēs, kas nepadodas tradicionālai ķirurģiskai ārstēšanai." Īpaši tiek atzīmēta paciente - ~40 gadus veca sieviete - ar neoperējamu aknu audzēju. Sievietei ar jauno tehnoloģiju piemērošanu bija nepieciešamas tikai trīs procedūras, kas tika veiktas vienas nedēļas laikā. Iepriekš tas būtu prasījis ārstēšanu 7 nedēļu garumā ar salīdzinoši sliktāku efektu. Sievietei ārstēšanas gaitā neradās arī nekādas komplikācijas un saglabājās darba spējas.

Jaunās tehnoloģijas pielietošanas pamatmērķis ir pacientu ar centrālās nervu sistēmas, mugurkaulāja, plaušu, aknu, kuņģa un zarnu trakta un priekšdziedzera ļaundabīgo audzēju ārstēšana. Arī citām neminētām onkoloģisko pacientu grupām stereotaktiskā radioķirurģija/staru terapija ļauj pagarināt dzīvildzi, uzlabot dzīves kvalitāti un būtiski samazināt vēža recidīva risku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko