Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tiešraidē skatāmā zivju ērgļa ligzdā izšķīlušies trīs mazuļi

Zivjērgļa ligzdā, kuru iespējams novērot internetā ar vebkameras palīdzību, izšķīlušies trīs putnēni. 

Zivju ērgļu ligzdā pirmā ola parasti tiek izdēta aprīļa pēdējā dekādē. Kā visi plēsīgie putni, arī zivjērglis perēt sāk pēc pirmās olas izdēšanas, līdz ar to mazuļi izšķiļas ar laika intervālu. Perēšana ilgst aptuveni 5 nedēļas, perē galvenokārt mātīte, bet to ik pa laikam nomaina arī tēviņš. Mazuļus silda, baro un sargā tikai mātīte, tēviņa galvenais uzdevums ir pienest barību. Mazuļi lidot prasmi apgūst aptuveni 8-10 nedēļu vecumā. 

Jau otro gadu pie vienas no Latvijas zivjērgļu ligzdām darbojas interneta kamera. Ligzda atrodas Kurzemes pusē, netālu no Skrundas. Ligzdas koks ir pēc ciršanas mežā atstāta priede (tā saucamais „ekoloģiskais koks"), ko ieskauj priežu jaunaudze. Šī zivju ērgļu ligzdošanas teritorija ir zināma kopš 2006. gada, un sākotnēji ērgļi ligzdoja dabiskā ligzdā, kas bija uzbūvēta nokaltušā priedē. Bija sagaidāms, ka ligzdas koks tuvāko gadu laikā varētu nokrist, tādēļ 2007. gada rudenī netālu esošā dzīvā priedē tika uzbūvēta mākslīgā ligzda. Ērgļi šo piedāvājumu novērtēja atzinīgi un jau nākamajā gadā pārvācās uz mākslīgo ligzdas platformu, savukārt dabīgā ligzda pamazām nobruka un 2010. gadā nogāzās arī sausais ligzdas koks.

Kopš šī ligzdošanas teritorija ir bijusi zināma, ligzda vienmēr bijusi apdzīvota, un mazuļi no tās nav izvesti tikai vienā (2009.) gadā. Gados, kad ligzdots sekmīgi, no šīs ligzdas izlido divi līdz trīs mazuļi un vienā gadā ligzdu atstāja pat četri jaunie zivjērgļi. Arī pērn šajā ligzdā bija trīs mazuļi un to pirmajiem dzīves mēnešiem varēja sekot līdzi ikviens interesents.

Zivjērglis ir gājputns, kas pie mums ierodas marta beigās - aprīļa sākumā. Pagājušajā gadā tēviņš, kas parasti pirmais pārrodas no ziemošanas vietām, pie ligzdas manīts jau 31. martā. Tikko atlidojis, tas sāk pielabot ligzdu, papildinot tās vainagu ar sausiem zariem. Mātīte ierodas kādu nedēļu vēlāk.

Zivjērgļu ikdienai tiešraidē iespējams sekot šeit.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko