Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ziemassvētku depresijas dēļ pašnāvnieciskas domas arī bērniem

Simtiem zvanu uz uzticības tālruņiem liecina, ka Ziemassvētku laiks un jaunā gada sākums izraisa depresīvas sajūtas un pat pašnāvnieciskas domas ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, ziņo laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pirmssvētku un pēcsvētku depresija ir aktuāla, nevis izdomāta problēma, uzsver krīžu un konsultāciju centra Skalbes psiholoģe Inese Ruka. Kopš decembra vidus divi desmiti cilvēku pa telefonu stāstījuši par pašnāvības domām vai pat mēģinājumiem. Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa psihologi 25. un 26. decembrī uzklausīja 384 zvanītājus – ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos.

Novērots, ka jau pirms Ziemassvētkiem un vēl pēc Jaungada uzticības telefona konsultanti Skalbēs saņem vairāk zvanu par pašnāvībām. No 15. decembra līdz vakardienai domas par pašnāvību bijušas 13 zvanītājiem, četri atzinušies, ka mēģinājuši atņemt sev dzīvību, bet trīs cilvēki stāstījuši par reālu pašnāvības plānu, ziņo Neatkarīgā. Uzticības telefona darbinieki zina – jo detalizētāks plāns, jo lielāka iespēja, ka cilvēks ir gatavs to īstenot, tobrīd neredzot citu izeju. Tāpēc, lai cik situācija šķistu biedējoša, ar potenciālo pašnāvnieku ir jārunā un viņš jāuzklausa. Arī Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa konsultante psiholoģe Marija Sorokina Neatkarīgajai atzina, ka Ziemassvētku dienās tika saņemti 384 zvani un sniegtas 64 konsultācijas, katra bijusi vismaz stundu ilga. Daudzi runājuši par vientulību un šķiršanos, dalījušies pārdomās par labo un ļauno un stāstījuši par attiecībām ģimenē, tajā skaitā – par vardarbību.

Avīze ziņo, ka pēc Jaungada stress var palielināties, jo cilvēks ir sevi maldinājis ar cerībām, ka sāksies jauna dzīve, taču nekas nav mainījies. "Pēcsvētku nomāktība var ilgt visu janvāri un vērojama arī februāra sākumā. Sākoties jaunam gadam, cilvēks apņemas, ka sāks sportot, izlīgs ar ģimeni, veidos attiecības, ēdīs veselīgi, tievēs. Paiet janvāris, un viņš konstatē – neko neesmu izdarījis. Rodas vilšanās, cilvēks vaino sevi – apņēmos un nesanāca. Nomāktība palielinās. Citi pirms svētku un pēcsvētku nomāktību aizstāj ar melno humoru, bet arī tā izpaužas krīzes," brīdina I. Ruka.

Skalbju uzticības tālruņa statistika liecina - nepilnu triju nedēļu laikā par depresīvu noskaņojumu stāstīja 42 zvanītāji, par vientulību – 45 cilvēki.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko