Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ziemeļvalstu iedzīvotāji vasaras saulgriežus ieraduši svinēt ārpus pilsētām

Zviedrijā jau sākusies gatavošanās krāšņajiem un populārajiem svētkiem - vasaras saulgriežiem. Atšķirībā no Latvijas Līgo svētkiem un Jāņiem Zviedrijā svinību datums ir mainīgs - saulgriežu svētkus svin piektdienā un sestdienā starp 19. un 26.jūniju. Šogad svinības sāksies 20.jūnija vakarā un turpināsies 21.

jūnijā, raksta laikraksta Diena pielikums Līgo Diena."Vasaras saulgrieži jāsvin ārpus pilsētas - jūras krastā vai pie ezera, pašu vasarnīcā vai arī dodoties ar tuviniekiem un draugiem uz kādu kempingu. Svarīgākais ir būt brīvā dabā," tāda ir ierastā zviedru atbilde uz jautājumu par vasaras saulgriežu tradīcijām.Lai gan šajā ziņā Latvijā un Zviedrijā valdošā izpratne par labām svinībām ir identiska, tomēr svētku tradīcijās arī ne mazums atšķirību.Būtiskākā no tām saistīta ar Zviedrijā ierasto Maija koka rotāšanu, kas šogad daudzviet sāksies jau 20.jūnija rītā vai pat vēl ātrāk. Pirms dažiem gadiem vasaras saulgriežu laikā man sanāca būt Ēlandes salā un piedalīties gan Maija koka pušķošanā, gan arī rotaļās un dančos ap šo dekoru svētku vakarā. Pušķošanai tika izmantotas visdažādākās pļavā atrodamās puķes, savukārt zviedrisku akcentu ieviesa lentes Zviedrijas karoga dzeltenzilajās krāsās. Dejas ap Maija koku vismaz man nedaudz atgādināja Latvijā ierasto riņķa danci. Protams, notika arī sadziedāšanās, skanot dzīvespriecīgām dziesmām.Atbildot uz jautājumu, kāpēc svētkos tik būtiskais dekors tiek saukts par Maija, nevis Jūnija koku, Ēlandes salas svinētāji zināja stāstīt - tradīcija Zviedrijā ienākusi no Vācijas, tur šāds stilizēts koks pušķots svētkos, kurus patiešām svin maijā. Klimats Zviedrijā vēsāks, daudzas puķes uzzied tikai jūnijā, tāpēc Maija koka dekorēšana pārcelta uz vasaras saulgriežu laiku.Vasaras saulgriežu nedēļā uz savām vasarnīcām vai izbraukumos pie dabas dodas arī Somijas pilsētu iemītnieki. Šajā valstī vasaras saulgrieži tiek svinēti piektdienā un sestdienā starp 20. un 26. jūniju, turklāt daudzos uzņēmumos saulgriežu nedēļa ir kolektīvais atvaļinājuma laiks.Maija koku Somijā nemēdz greznot, toties ugunskurus kurina iespaidīgākus nekā Zviedrijā un pat Latvijā. Somi saulgriežu ugunskurus mēdz kurt uz īpašiem plostiem, kā arī vecās zvejas laivās. Skats, kad pa jūru vai ezeru slīd daudzi liesmojoši ugunskuri, ir ļoti skaists.Vēl viens iemesls, kāpēc saulgriežus Somijā ierindo pat pasaules mērogā skaistāko svētku vidū, ir baltās naktis. Somijā teic, ka vasarā saule pie debesīm redzama arī pusnaktī un tumsa neiestājas pat nakts vidū. Saulgriežu vakarā, tāpat kā Latvijā Līgo vakarā, ierasts vispār nedoties gulēt un sagaidīt brīdi, kad gaišo nakti nomaina vēl gaišāks rīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko