Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dienvidamerikā atrastas automašīnas izmēra bruņurupuča fosilijas

Teju trīs metrus gara bruņurupuča čaulas pārakmeņojušās atliekas, kas sver apmēram tonnu, atrastas Venecuēlā un Kolumbijā. Automašīnas izmēra rāpulis pirms desmit miljoniem gadu dzīvoja upēs un ezeros teritorijā, kas ir tagadējā Dienvidamerikas ziemeļdaļa, vēsta The Guardian.

Atrastās bruņas pieder Stupendemys geographicus – lielākajam bruņurupucim, kāds jebkad eksistējis. Pirmās Stupendemys fosilijas tika uzietas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, tomēr tolaik paleontologi nevarēja iegūt precīzu priekšstatu par iespējamo rāpuļa lielumu.

Izrakumos Venecuēlā un Kolumbijā uzietās Stupendemys fosilijas sniedz vispārīgu izpratni par rāpuli. Pētnieki atklāja, ka tēviņiem bija uz priekšu vērsti ragi abās bruņu pusēs, lai aizsargātu viņu galvaskausus. Neskatoties uz bruņu lielumu, dziļās koduma pēdas tajās liecina, ka plēsoņas, to skaitā milzu kaimanus, neatbaidīja dzīvnieka vairogs.

Savukārt apakšžokļa fragmenti sniedz labāku priekšstatu par to, no kā bruņurupuči pārtikuši. Viņu uzturs bija daudzveidīgs. Stupendemys ēda mazus dzīvniekus, zivis, krokodilus, čūskas un gliemjus, kā arī augļus un sēklas. 

Pētnieki pieļauj, ka Stupendemys varēja sasniegt tādus izmērus, pateicoties siltajiem, plašajiem mitrājiem un ezeru biotopam. 

Top komentāri

VVZ
V
Par kādu automašīnu ir runa? KAMAZ? Vai varbūt "Zaporožec"? Izmērus parasti mēra kaut kādās saprotamās mērvienībās, piemēram, ja saka- "Šnicele bija tik liela kā poda vāks", tad ir skaidrs, kas un kā! par metrisko sistēmu es neko nerakstīšu, jo tik smalkas lietas nevar no cilvēkiem prasīt.
Darvins
D
Automašīnas izmēra bruņurupucis??? Vai tas nav tas pats, no kura evolucionēja automašīna???
Katastrofists Žaks Kivjē
K
Ja viņš būtu izdzīvojis līdz mūsdienām, tad varētu draiskoties ar ziloņmātēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko