Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Konsultē veterinārārsts: Šķirnes suns bez dokumentiem

Agrāk vai vēlāk pienāk laiks, kad daļa cilvēku savās mājās atved suni. Bieži tas notiek ļoti pārdomāti, realizējot savu sapni par kādu iepatikušos suņu šķirni, vai arī suni sastop kā klaidonīti ceļā, vai paņem kucēnu no draugu vai paziņu suņu neplānota metiena, vai noskata dzīvnieku patversmē.

Šoreiz par to, ka arī ar šķirnes dokumentiem var iegādāties kucēnu, no kura galu galā neizaug gaidītais šķirnes pārstāvis, tātad par suņu "audzētāju" nelegālo biznesu un par to, kāpēc dokumentiem tik svarīga loma suņa mūžā. 

Kāpēc nedrīkst pirkt šķirnes suni bez dokumentiem? Pirms atbildu uz šo jautājumu, izskaidrošu, kāpēc cilvēki pērk kucēnus bez dokumentiem un kāpēc "audzētāji" pārdod kucēnus bez dokumentiem.

Tam ir dažādi iemesli. Cilvēki vēlas iegādāties kucēnu bez dokumentiem tāpēc, ka cer ieekonomēt naudu par pirkumu; tāpēc, ka viņi ir pārliecināti, ka dokumenti ir maznozīmīgi; viņi domā, ka ciltsraksti ir nepieciešami tikai tad, ja dzīvnieks piedalīsies izstādēs, taču topošajiem saimniekiem nav vēlmes to darīt; tāpēc, ka cilvēkiem ir slinkums meklēt informāciju, viņi ir pieraduši dzīvot ar paziņu un draugu padomiem un ieteikumiem, bet tie tikai kādreiz kaut ko pa ausu galam dzirdējusi par šķirnēm, dokumentiem un to nozīmi.

Kāpēc "audzētājs" pārdod kucēnu bez dokumentiem? Arī tam ir virkne iemeslu. Lūk, to uzskaitījums: tāpēc, ka "kaktu audzētājs" nevēlas izdot naudu par kucēnu oficiālo reģistrēšanu organizācijā; tāpēc, ka kucēni ir dzimuši nelikumīgā vaislas darbā (pārāk jauna vai arī pārāk veca kucēnu mamma; pagājis pārāk īss laiks pēc kuces iepriekšējām dzemdībām; kucēnu vecāki nav saņēmuši pietiekamu vērtējumu izstādēs, bet tas nepieciešams, lai kucēnus varētu oficiāli reģistrēt organizācijā; vaisla notikusi starp dažādu šķirņu pārstāvjiem vai starp šķirnes un bezšķirnes suni; vienam vai abiem vecākiem nav ciltsrakstu; vienam vai abiem vecākiem ir brāķis standartā; kucēnu vecākiem nav veselības testu).

Savukārt klubs atteicis "audzētājam" kucēnu dokumentu noformēšanu, jo kucēni bijuši nekvalitatīvi uzturēti un nav atbilduši savam vecumam attīstībā; kucēni bijuši slimi; bijušas šaubas, vai kucēni ir tīršķirnes.

Ja tīršķirnes kucēns tiek pārdots bez dokumentiem, viņš var maksāt lētāk, tieši tik lētāk, cik izmaksā ciltsraksti. Dokumentu noformēšana kucēnam izmaksā 9–10 eiro. Ja kucēna cena ir daudz zemāka par vidējo tirgus cenu par konkrētās šķirnes kucēnu, bet audzētājs motivē šādu cenu tikai ar dokumentu neesamību, jums ir jāsaprot, ka lietā ir slēpti zemūdens akmeņi. Ir daudz iemeslu, kāpēc kucēna cena var būt noteikta zema, – varbūt "audzētājs" ir ekonomējis uz kucēnu audzēšanu, barojis tos ar putrām vai pašu lētāko barību, varbūt ekonomējis uz kucēnu attārpošanas un vakcīnu rēķina. Iespējams, kucēniem ir veselības problēmas. Lēti kucēni iepirkti vairumā un tiek pārpārdoti. Jo bieži šādu kucēnu vecāki nav tīršķirnes suņi vai tikai viens no vecākiem ir šķirnes suns, bet otrs – bezšķirnes. Bieži vecākiem nav veselības pārbaužu. 

Pēc noteikumiem, lai vaislotu suņus, abiem vecākiem jābūt izstāžu novērtējumam "ļoti labi" vai "teicami". Ja abiem vecākiem vai vienam no vecākiem nav novērtējuma, metiena kucēniem netiek izsniegti dokumenti.

Aprakstītās situācijas ir reālas "kaktu audzētāju" gadījumā – tie nevēlas ieguldīt līdzekļus kucēnos, bet cer iegūt peļņu, tos pārdodot.  

Un vēl – neaizmirstiet, ka kucēnam uz jaunajām mājām obligāti jādodas čipētam, potētam, attārpotam, ar veterināro pasi un kucēna karti vai ciltsrakstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko