Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šogad Latvijas Dabas fonds nodrošinās tiešraides no desmit putnu ligzdām

Šogad Latvijas Dabas fonds (LDF) nodrošinās tiešraides no desmit putnu ligzdām, kā arī turpināsies tiešraide no Līgatnes upes pie zivju ceļa, informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Jau 12.gadu dabas aizsardzības organizācija aicina cilvēkus vērot dabas norises tuvplānā un ieskatīties putnu ligzdās. Šogad turpinās tiešraides no jūras ērgļu ligzdas Durbē, zivjērgļu ligzdas Kurzemē un vistu vanaga ligzdas Rīgā, kā arī mazo ērgļu ligzdām Zemgalē.

Savukārt jau iepriekš vērotās sugas - melnos stārķus un melnās klijas šogad būs jāgaida jaunās ligzdās, pie kurām uzstādītas tiešraižu sistēmas. LDF arī turpina veiksmīgo sadarbību ar AS "Sadales tīkls" un nodrošina tiešraidi no balto stārķu ligzdas, turpināsies tiešraide no Līgatnes upes pie zivju ceļa, bet sezonas laikā kopējam klāstam pievienosies arī svīres, kas mājo Cēsu pilī.

LDF padomes loceklis un putnu tiešraižu projekta vadītājs Jānis Ķuze atzīst, ka putnu tiešraides kļuvušas jau par ierastu daļu no Latvijas iedzīvotāju ikdienas - par to liecina nemainīgi lielais skatītāju skaits. LDF sadarbībā ar "Latvijas mobilo telefonu" (LMT) pastāvīgi strādā, lai nodrošinātu augstu tiešraižu kvalitāti. Šo projektu finansē skatītāju ziedojumi.

Brizga-Kalniņa atgādina, ka skatītāji jau pašlaik aktīvi seko līdzi notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē, kur ērgļu mātīte Milda jau izdējusi trīs olas un uz maiņām ar iepriekšējā gada partneri Voldi tās perē. Pirmā šķilšanās varētu būt gaidāma ap 15.aprīli. Savās ligzdās manīti arī baltie stārķi, zivjērgļi, bet pārējos putnus vēl jāpagaida, ierodamies mājvietās. Skatītāji varēs sekot līdzi, vai veidosies pāri un notiks ligzdošana.

"Skatītāji mums ir vaicājuši, vai mainīgie laikapstākļi nevar kaitēt olu perēšanai Durbes ligzdā. Jāuzsver, ka lielākais traucējums veiksmīgai ligzdošanai ir cilvēka klātbūtne - cilvēka rosība ligzdas tuvumā var likt perējošajiem putniem to pamest uz ilgāku laiku. Tāpēc pašlaik, putnu ligzdošanas laikam tuvojoties, atgādinām, ka ir jābūt ļoti uzmanīgiem, dodoties mežā, jāievēro klusums un lielajām ligzdām tuvoties nav ieteicams," norāda Ķuze.

Tiešraides var skatīties LDF "YouTube" kanālā, "Dabasdati.lv" un "www.ldf.lv/tiesraide".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko