Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mazas virtuves iekārtošana

Sociālajos tīklos vairākkārt esmu pamanījusi jautājumu, kā iekārtot pavisam mazu virtuvi – piecus sešus kvadrātmetrus – sērijveida namā tā, lai tā būtu ērta, gatavojot maltīti, un pietiktu vietas arī ēšanai.

Jā, padomju laika daudzdzīvokļu mājās virtuves nav paredzētas ne mūsdienīgai tehnikai, ne ērtai kafijas automātu un tamlīdzīgu rīku izvietošanai. Ierobežotās platības dēļ nākas izvērtēt svarīgākās vajadzības un no kaut kā atsacīties. 

Mazā virtuvē skapjus un plauktus ieteicams plānot līdz griestiem. Vienkāršas ģeometriskas formas, vienots mēbeļu izkārtojums radīs sakārtotības un plašuma iespaidu.

Brīvstāvošas tehnikas vietā labāk plānot iebūvējamās versijas, ko iespējams iestrādāt kopējā virsmā. Lai nesakarstu ne tehnika, ne mēbeles, jāpievērš uzmanība cepeškrāsns siltumizolācijai un ventilācijai. Ieteicams izvēlēties vienu tehnikas ražotāju. Virtuves tehniku vajadzētu uzstādīt vienlaicīgi ar mēbeļu montāžu.

Nav ieteicams likt vaļējus dziļus plauktus, jo pārāk piekrauti vaļēji plaukti nav vizuāli pievilcīgi, turklāt tie pieput un priekšmetus grūti aizsniegt. 

Minimālais virtuves darba virsmas dziļums – 60 cm. Lētāka ir plastikāta virsma (jābūt vismaz 40 mm biezai), galvenais ir kvalitatīvi apstrādāt salaiduma vietas. Plastikāta virsmu, ja tā ir bojāta vai nolietota, var viegli nomainīt.

Dārgāka ir granīta jeb dabīgā akmens un sintētiskās akrilmasas virsma. Abas – izturīgas, viegli kopjamas. No sintētiskās akrilmasas var izveidot jebkuras formas virsmu, arī izlietni. Šuves nav redzamas. Ja ar laiku virsma nolietojas, to iespējams pārslīpēt. Nerūsējošā tērauda, nenolietojama materiāla, virsma ir līdzvērtīga mākslīgā vai dabīgā akmens virsmām. Uz tās gan paliek grūti tīrāmi pirkstu nospiedumi.

Jo vairāk ir izvelkama atvilktne, jo tā ērtāka. Katliem vajag dziļas, bet galda piederumiem – seklas atvilktnes. Ikdienas traukiem piemērotākā vieta ir skapī virs izlietnes vai atvilktnē plīts vai trauku mašīnas tuvumā. Atvilktņu vietā lielākiem priekšmetiem var izmantot izvelkamus metāla grozus. Plaukts ir ērts seklos skapjos, kur priekšmetus var izvietot vienā rindā. Visbiežāk plauktus ierīko augšējos sienas skapīšos.

Par skapīšu fasādes apdari der zināt, ka pulētas fasādes mazā telpā vizuāli rada plašuma iespaidu, bet maksā dārgāk. Virs plīts un izlietnes flīžu vietā var izmantot arī viengabala apdares paneļus vai stiklu. Paneļi var būt no darba virsmas vai cita pieskaņota materiāla. Tā veidosies vizuāli vienota horizontāla un vertikāla virsma. Mazā virtuvē stiklu (rūdītu, 8 mm) var pielikt bez šuvēm. 

Labāk izmantot salokāmu vai izvelkamu galdu. Galvenais – lai tas būtu stabils un mehānismi un furnitūra droša pret salocīšanos un atvēršanos nejauša trieciena rezultātā. Salokāmie galdi nav paredzēti lielam noslogojumam.

Ērtāks ir taisnstūra, nevis kvadrāta formas galds, jo pie tā var apsēsties vairāk cilvēku. Pieaugušam cilvēkam vajag 70 cm platu zonu. Galdu nevajadzētu piesaistīt vietai – lai neierobežotu iespēju to pārvietot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko