Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

RTU zinātnieki rada tehnoloģiju tropu aļģes audzēšanai vēsajā klimatā

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši tehnoloģiju vērtīgās tropu mikroaļģes - spirulīnas - audzēšanai Latvijā un gatavi paši to pārvērst biznesā. Biznesa ideja prezentēta pasaulē vadošajā videi draudzīgo biznesa ideju konkursā ClimateLaunchpad 2018, kas norisinās Skotijā.

Konkursā ar biznesa ideju SpirulinaNord pasauli iepazīstināja RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece Agnese Stunda-Zujeva. Viņa kopā ar kolēģiem ir radījusi inovatīvu tehnoloģiju spirulīnas audzēšanai Latvijas klimatiskajos apstākļos, piedāvājot izejvielu veselīgām maltītēm. Spirulīna ir augu valsts izcelsmes omega-3, olbaltumvielu un antioksidantu avots. Vērtīgo īpašību dēļ tā tiek dēvēta par superēdienu, piemēram, olbaltumvielu spirulīnā ir 2-3 reizes vairāk nekā gaļā vai pākšaugos. Tradicionāli šo tropu mikroaļģi audzē seklos dīķos Āfrikā, rūpnieciskos mērogos – tuksnešainos apgabalos ASV un Ķīnā. Tās audzēšanai vēsā klimatā RTU zinātnieki izveidojuši speciālu reaktoru, kurā notiek visu spirulīnai nepieciešamo audzēšanas parametru stingra kontrole – ar noteiktu ūdens temperatūru, apgaismojumu un barības vielām jeb aļģu ēdienkarti

"Dalība konkursā ir iespēja iezīmēt pasaules zaļo un tīro tehnoloģiju inovāciju kartē Latvijas vārdu, vienuviet satikt politikas veidotājus, investorus un inovatorus, kuriem rūp klimata pārmaiņas, no visas pasaules. Tā ir lieliska iespēja pārvērtēt savu biznesa ideju – kā tā var mainīt un uzlabot pasauli, kuras resursu patērējam katru dienu," skaidro Climate-KIC HUB Latvia vadītāja Liene Briede. 

"Dalība ClimateLaunchpad 2018 finālā bija kā ceļojums apkārt pasaulei vienas dienas laikā. Tā ir ļoti vērtīga pieredze, jo deva iespēju satikt cilvēkus no visas pasaules, iegūt neskaitāmus kontaktus, izzināt problēmas, kas satrauc uzņēmējus un zinātniekus citviet, un kādus risinājumus viņi piedāvā," saka A. Stunda-Zujeva.

ClimateLaunchpad ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta klimata zināšanu un inovāciju kopienas Climate-KIC iniciatīva, kas vērsta uz klimata pārmaiņu mazināšanu, veicinot zaļo uzņēmumu izaugsmi pasaulē. Šogad konkursa fināls notika 1. un 2. novembrī, Latviju tajā pārstāvēja trīs biznesa idejas. Nacionālo konkursu Latvijā pirmoreiz īstenoja RTU Dizaina fabrika. RTU ir Climate-KIC pārstāve Latvijā.

Latviju Skotijā pārstāvēja arī biznesa ideja TreeHouse place – RTU Arhitektūras fakultātes studenta Matija Babra vadībā entuziasti veido multifunkcionālas, dabai draudzīgas, no koku baļķiem un virvēm veidotas platformu izbūves koku galotnēs, kā arī E-scooter rent at hotels par elektrisko skrejriteņu nomu Dienvidspānijā.

Vairāk par SpirulinaNord iespējams uzzināt RTU mājaslapā.

 

 

Top komentāri

a kā uz
a
ledus gabala banānus audzēt nepēta ?
ko var ākstīties
k
ar dubļiem un sliekām ? Latvija SAVUS cilvēkus spēs pabarot vēl 1 000 gadus, ja vien nesavāks iekšā pasaules "bēgļus" ! Drīzāk jāpēta, kā atkauties no welkomistu uzņemtajām "saistībām" !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko