Šajās dienās, kad svinam Latvijas neatkarības pasludināšanas dienu, piedomājam arī, ko likt svētku galdā, – gribas īsti latviskus ēdienus.
Viens no vislatviskākajiem ir sklandrausis – pirmais Latvijas produkts, kas 2013. gadā ieguva Eiropas Savienības kvalitātes zīmi Garantēta tradicionāla īpatnība.
Gatavojot sklandraušus, ja gribat, kartupeļu masai var pievienot arī mazliet kausēta sviesta vai skābā krējuma, vai 1 olu. Var piebērt arī ķimenes. Ja grib, daļu no vārītajiem kartupeļiem var aizstāt ar nevārītiem rīvētiem kartupeļiem (tiem pirms pievienošanas nospiež lieko sulu).
Savukārt burkānu masai var pievienot 200–300 gramu skābā krējuma vai 1–2 olas. Burkānu pildījumam var izmantot arī svaigus (nevārītus) burkānus, pirms tam nospiežot lieko sulu. Lai burkānu un kartupeļu masas stingrāk turētos kopā, tām var pielikt nedaudz mannas.
Arī kārtīgs, sātīgs cūkas cepetis ir svētku cienīgs pamatēdiens. Šajā reizē piedāvāju recepti ar āboliem un skābētiem kāpostiem. Noslēgumā – rupjmaizes kārtojums – viens no garšīgākajiem desertiem ne tikai latviešu, bet vispār virtuvē.
Cūkgaļas cepetis
Sastāvdaļas: 1 kg cūkgaļas kakla karbonādes, 3 daiviņas ķiploka, sāls, pipari, ķimenes, 500 g skābētu kāpostu, 2 sīpoli, 2 skābi āboli
1. Gaļu ierīvē ar sāli, pipariem, ķiplokiem un ķimenēm.
2. Atstāj marinēties 1–2 stundas.
3. Liek cepamtraukā ar kāpostiem, ripiņās sagrieztiem sīpoliem un ābolu šķēlēm.
4. Cep 180 °C aptuveni 1,5 stundas, līdz gaļa mīksta un garoziņa brūna.
5. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.
Sklandrauši
Sastāvdaļas (15–20 raušiem): pamatnei – 600 g rudzu miltu, 60 g sviesta, 150–200 g ūdens, šķipsna sāls (pēc garšas); pildījumam – 0,8–1 kg kartupeļu, šķipsna sāls, 1,5–2 kg burkānu, 100–300 g cukura; pārziešanai – 200–300 g skābā krējuma, 200–300 g cukura
1. Miltiem pielej karstu ūdeni, kam pievienots sāls un izkausēts sviests. Samīca mīklu (tai jābūt stingrai). Lai vieglāk izrullēt, papildus rudzu miltiem mīklai var pievienot 40–60 g kviešu miltu.
2. Gatavo mīklu izveltnē 1,5–2,5 mm biezumā un izspiež ripas (10–15 cm diametrā). Ripu sānus uzloka uz augšu, izveidojot 1,5–2 cm maliņas, un novieto tās uz ietaukotas cepamplāts. Var izmantot mafinu formiņas.
3. Kartupeļus izvāra un pēc tam saspaida viendabīgā masā. Pēc garšas pievieno sāli.
4. Burkānus izvāra un saspaida viendabīgā masā. Spaidot pievieno cukuru.
5. Izveidotajos mīklas groziņos vienā kārtā liek kartupeļu pildījumu, pa virsu tam – burkānu pildījumu.
6. Liek krāsnī 220–250 grādos un cep 15–30 minūtes, līdz pamatne izcepusies un kļuvusi sausa.
7. Gatavos sklandraušus var pārziest ar skābo krējumu, kas sajaukts ar cukuru. Var pārkaisīt ar kanēli vai ķimenēm.
Rupjmaizes kārtojums
Sastāvdaļas: 4 šķēles rupjmaizes, 200 ml skābā vai saldā krējuma, 2 ēd. k. cukura, 3 ēd. k. brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma, šķipsna kanēļa, ogas dekorēšanai
1. Rupjmaizi sarīvē vai sablendē drupačās.
2. Krējumu saputo ar cukuru. Kārto glāzēs vai deserta trauciņos kārtām rupjmaizi, ievārījumu, saputoto krējumu. Noslēdz ar krējuma kārtu.
3. Pārkaisa ar kanēli un liek ledusskapī uz stundu. Pirms pasniegšanas dekorē ar ogām.

