Rudens ir dārzeņu bagātības un garšu laiks, kad virtuvē ienāk sildoši aromāti. Oktobris aicina cept, sautēt un baudīt – tieši patlaban vislabāk garšo kartupeļi, ķirbji, sēnes. Šīs trīs sacepumu receptes apvieno sezonas labumus ar mājīgu siltumu: kartupeļus un ķirbi, griķus ar sēnēm un vieglu dārzeņu sacepumu ar kazas sieru. Perfekti vakariem, kad gribas īstu rudens garšu.
Kartupeļu, ķirbja un siera sacepums
Sastāvdaļas: 400 g kartupeļu, 300 g ķirbja, 1 sīpols, 150 g rīvēta siera (piemēram, čedars), 200 ml saldā krējuma, sāls, pipari, šķipsna muskatrieksta
1. Kartupeļus un ķirbi sagriež plānās šķēlēs. Sīpolu notīra un sasmalcina.
2. Kārto cepamtraukā slāņos ar sīpoliem.
3. Pārlej ar krējuma un garšvielu maisījumu.
4. Cep 180 grādos apmēram 40 minūtes. Izņem no krāsns, beigās pārkaisa sieru un apcep vēl 10 minūtes, līdz siers izkusis.
Griķu, sēņu un krējuma sacepums
Sastāvdaļas: 300 g vārītu griķu, 300 g sēņu (piemēram, baravikas vai šampinjoni), 1 sīpols, 200 ml skābā krējuma, 1 ola, 100 g labi kūstoša siera, sāls, pipari, eļļa apcepšanai
1. Pannā uzkarsē eļļu, liek sakapātus sīpolus un maisot apcep, līdz tie caurspīdīgi. Pievieno sēnes un apcep, līdz iztvaikojis liekais šķidrums. Pievieno garšvielas.
2. Sajauc ar griķiem, krējumu un olu.
3. Liek cepamtraukā, pārkaisa sieru un cep 25–30 minūtes.
Dārzeņu un kazas siera sacepums
Sastāvdaļas: 1 cukīni, 1 baklažāns, 2 tomāti, 150 g kazas siera, 2 olas, 50 ml saldā krējuma, 2 ķiploka daiviņas, 2 ēdamk. olīveļļas, timiāns, sāls, pipari
1. Dārzeņus sagriež šķēlēs, ķiploku sakapā. Dārzeņus kārto cepamtraukā kā ratatujā.
2. Pārkaisa ar garšvielām un olīveļļu.
3. Pārlej ar sakultu olas un saldā krējuma maisījumu, kam pievienots ķiploks.
4. Cep 190 grādos apmēram 35 minūtes.
5. Pievieno gabaliņos sagrieztu kazas sieru un pacep vēl 10 minūtes.

