Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dienas receptes: Svētku galdam

Bagātīgu un garšīgu Ziemassvētku galdu! Priecīgus svētkus!

Svētku galdā gribas pagatavot gardus ēdienus arī tādos laikos kā šie. Uz dažām dienām aizmirsīsim domāt par malkas, granulu, gāzes un elektrības rēķiniem. Lai virtuve pildās ar svētku smaržu un visi mīļie ir kārtīgi paēdināti!

Gatavojot salātus uzkodu galdam, kūpināta laša vietā varat ņemt arī svaigu laša fileju. Tad to uz pannas vispirms apcep un siltu pievieno kartupeļiem.

Cepot pīrādziņus, varat cept tikai no kviešu miltiem, varat piejaukt 100 gramus speltas vai pilngraudu miltu.

Bet cepetim apmēram 40 minūtes pirms cepšanas beigām apkārt varat aplikt dārzeņus, tad tie cepeša sulā izcepsies aromātiski un kraukšķīgi un būs garda piedeva gaļai. 

 

Ziemassvētku pīrādziņi

Sastāvdaļas: mīklai: 750 g – 1 kg miltu, 42 g svaigā rauga, 4 ēd. k. cukura, 1 tējk. smalkā sāls, ap 150 ml silta ūdens, 100 g sviesta, 0,5 litri piena, šķipsna malta muskatrieksta; pildījumam ‒ 300 g kūpināta cūkas cauraudzīša, 1 sīpols, svaigi malti melnie pipari, 1‒2 olas pīrāgu apsmērēšanai

1. Vispirms mazos gabaliņos sagriež cauraudzīti. Sīki sagriež sīpolu, sajauc kopā ar gaļu un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Noliek malā.

2. Svaigo raugu sadrupina bļodiņā, aplej ar remdenu ūdeni, pievieno ēdamkaroti cukura, pārkaisa ēdamkaroti miltu un gaida, kamēr tas uzburbuļo. Ja izmantojat sauso raugu, to parasti vienkārši piejauc miltiem.

3. Uzsilda pienu (tik daudz, lai, iemērcot pirkstu, tas neliktos par karstu). Pienā izkausē sviestu un ieber atlikušās trīs ēdamkarotes cukura.

4. Lielā bļodā vai katlā iesijā 750 g miltu. Tiešām ir svarīgi iesijāt, lai milti sajaucas ar gaisu. Pievieno sāli, muskatriekstu, atdzīvināto raugu un silto pienu. Visu labi samaisa.

5. Mīklu mīca ar rokām, līdz tā atlec no rokām un bļodas malām. Mīklas konsistencei vajadzētu būt vairāk mīkstai nekā blīvai – tad pīrāgi sanāks pufīgāki.

6. Ja šķiet, ka vajag vēl miltus, nevis sākotnējos 750 gramus, tad pamazām pieber vēl. Taču atcerieties, ka arī pīrāgus veidojot vajadzēs vēl nedaudz miltu, tāpēc sākotnēji nevajag pārspīlēt, lai beigās pīrādziņi nesanāk cieti.

7. Samīcīto mīklu pārklāj ar tīru dvieli un liek siltā vietā uzrūgt – sākumā 1‒1,5 stundas, līdz dubultojas apmērā, tad to aši sabaksta atpakaļ, viegli pārmīca un liek rūgt vēlreiz, tagad 30 – 45 min.

8. Kad mīkla uzrūgusi, veido pīrāgus: uz miltiem apkaisīta galda mīklu rullē vai vienkārši izspaida vienmērīgi plānu un ar glāzi izspiež pīrādziņus.

9. Ar tējkaroti ņem pildījumu, liek apļa vidū un pārloka mīklu pāri. Svarīgi, lai pīrāgi būtu apmēram vienāda izmēra. Spiežot ciet pīrāgam vēderu, šuvi pagriež uz leju, lai cepoties nesprāgst vaļā.

10. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.

11. Pīrāgus liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārsmērē ar sakultu olu un cep apmēram 12‒15 minūtes, līdz tie kļūst smuki zeltaini brūni.

12. Visgaršīgākie tie ir uzreiz, tikko izņemti no krāsns. Ilgāk mīkstus var saglabāt, liekot kādā no virtuves katliņiem un pēc atdzišanas uzliekot virsū vāku.


Siltie kartupeļu un laša salāti

Sastāvdaļas: 500 g kūpinātas laša filejas, 500 g nelielu kartupelīšu, 90 g saulē kaltētu tomātu, 1 ēd. k. konservētu kaperu, zaļumi (piemēram, rukolas lapas) dekorēšanai, eļļa apcepšanai, sāls, pipari; mērcei ‒ 120 ml grieķu jogurta, 3 ēd. k. saldās čilli mērces, 2 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.

2. Kartupeļus noskalo un nomizo, pārgriež uz pusēm, lielākos sadala 4‒6 daļās.

3. Kartupeļus sajauc ar eļļu, sāli, pipariem. Liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram 40 minūtes, līdz kartupeļi gatavi.

4. Kamēr kartupeļi cepas, lasi sagriež plānās šķēlēs. Saulē kaltētos tomātus sasmalcina.

5. Pagatavo mērci, kopā sajaucot jogurtu, citronu sulu un saldo čilli mērci.

6. Salātu traukā kārto visas salātu sastāvdaļas, dekorē ar izvēlētajiem zaļumiem un pārslaka ar mērci.


Svētku cepetis

Sastāvdaļas: 2,5 kg cūkgaļas (kakla karbonādes vai šķiņķa); marinādei ‒ 2 ēd. k. medus, 2 ēd. k. sojas mērces, zaļās lapiņas no 2 timiāna zariņiem vai 1 tējk. kaltēta timiāna, 2–3 daiviņas saspiesta ķiploka, 2 ēd. k. eļļas, 1 ēd. k. Dižonas sinepju, sāls, pipari pēc garšas

1. Visas marinādei domātās sastāvdaļas sajauc.

2. Cūkgaļas gabalu noskalo aukstā ūdenī, ierīvē ar marinādi, pārklāj ar foliju un noliek uz 2–3 stundām iemarinēties.

3. Kad gaļa iemarinējusies, to ar visu foliju liek uz paplātes, uzlej uz tās nedaudz ūdens un cep 2,5–3 stundas cepeškrāsnī 170–180 grādos.

4. Laiku pa laikam pārbauda, vai ūdens nav iztvaikojis. Ja nepieciešams, pielej vēl.

5. Pusstundu pirms cepšanas beigām foliju noņem, lai cepetis iegūst brūnu garoziņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko