Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dienas receptes: Vienkārši ēdieni darbdienas maltītei

Kartupeļu salāti un itāļu virtuves klasika – makaroni ar tomātu mērci.

 

Ir tādas nedēļas, kad darbs dzen darbu un nopietnai gatavošanai nav laika, lai kā gribētos. Tomēr garšīgi paēst arī gribas. Tādās reizēs glābs šīs trīs receptes.

Ja kartupeļu salātiem ar zilo sieru mērci pagatavosit iepriekšējā dienā, tās garšas un aromāti labi saujauksies un padarīs šos salātus pavisam īpašus.

Par otriem kartupeļu salātiem varu teikt tā – tiem garšu noteiks sinepes, kādas izvēlēsities. Ja franču sinepes, salāti sanāks maigāki, ja stiprās sinepes – tad pikantāki, asāki.

Savukārt makaroni ar tomātu mērci ir itāļu virtuves pamats. Tu neesi itālis, ja vismaz reizi nedēļā šo ēdienu neēd pusdienās vai vakariņās. 

Kartupeļu salāti ar mārrutku un sinepju mērci

Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, 200 g zaļo zirnīšu (saldētu, svaigu vai konservētu), 2 sarkanie sīpoli, 4 olas; mērcei: 2/3 paciņas majonēzes, 2 ēd. k. sinepju, 2 ēd. k. galda mārrutku, 1 tējk. cukura, daži zariņi diļļu vai pētersīļu, sāls pēc garšas

1. Kartupeļus nomazgā, novāra, atdzesē un nomizo. Sagriež nelielos gabalos.

2. Ja izmanto svaigus zaļos zirnīšus, tos liek vārošā ūdenī un vāra 3–4 minūtes.

3. Sīpolus sagriež gabaliņos.

4. Olas cieti novāra un arī sagriež. 3. Pagatavo mērci, sajaucot visas tās sastāvdaļas.

5. Salātu sastāvdaļas liek bļodā, sajauc ar mērci, samaisa un pasniedz


Kartupeļu salāti ar zilo sieru

Sastāvdaļas: 1 kg nemizotu kartupeļu, 100 g šampinjonu, 100 g bekona, 150 g sadrupināta zilā siera, 5 ripiņās sagriezti pavasara sīpoliņi (lociņi ar sīpoliem kopā), 3 ēd. k. sīki sakapātu svaigu pētersīļu, 125 ml skābā krējuma, 125 ml majonēzes, dāsna sauja pavasara zaļumu (salāti, spināti, rukola), 1 ēd. k. svaigi spiestas citronu sulas, sāls, pipari

1. Kartupeļus ar visu mizu novāra un noliek atdzesēties.

2. Pagatavo mērci. Bļodā liek sagrieztos pavasara sīpoliņus, sakapātos pētersīļus. Pievieno majonēzi, krējumu, citrona sulu, sāli, piparus. Rūpīgi samaisa.

3. Majonēzes un zaļumu mērcei pievieno pusi sadurpināta zilā siera. Bļodai uzliek vāku un uz dažām stundām novieto vēsumā.

4. Pirms pasniegšanas kartupeļus nomizo, pārgriež uz pusēm. Šampinjonus pārgriež uz pusēm vai sagriež četrās daļās. Bekonu sagriež strēmelēs.

5. Uzkarsē uz plīts pannu un apcep tajā bekona šķēles. Pievieno kartupeļus un 2–3 minūtes apcep, lai tie būtu zeltaini.

6. Izņem no pannas apgrauzdēto bekonu un kartupeļus. Pannā liek šampinjonus un maisot apcep, līdz no šampinjoniem izdalījies viss šķidrums.

7. Salātu traukā liek zaļos salātus un tiem pāri kārto apcepto bekonu, kartupeļus, šampinjonus. Pārdrupina ar atlikto pusi zilā siera. Pirms pasniegšanas pārlej ar sagatavoto mērci.


Makaroni ar tomātu mērci

Sastāvdaļas: 400 g makaronu; mērcei – 1–2 vidēja izmēra sarkanie sīpoli, 6–8 lieli tomāti vai 800 ml savā sulā konservētu tomātu, 2 daivas ķiploka, šķipsniņa sāls, pipari, olīveļļa, šķipsniņa sodas vai cukura, baziliks, timiāns vai oregano, 100 g cietā siera

Makaronus novāra atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.

Tomātus pārgriež, izgriež serdes un sagriež šķēlītēs. Ja izmanto konservētos, tos sakapā. Sīpolus sagriež plānās šķēlītēs.

Ķiploka daivas sakapā.

Pannā ar augstām malām (pannā ar zemām malām mērce var iet pāri), ielej nedaudz olīveļļas un tajā apbrūnina sīpolus, pēc tam pievieno ķiplokus un vēl nedaudz apcep.

Pievieno tomātus, sāli, uzliek vāku un sautē kādas 20 minūtes.

Noņem vāku, lai ūdens iztvaikotu, pievieno nedaudz sodas vai cukura un garšvielas pēc izvēles. Pasniedz kopā ar novārītajiem makaroniem. Pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko