Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dienas receptes: Zupas oficiālajam ziemas sākumam

Trīs zupas ar gardām gaļas bumbiņām.

Meteorologi šonedēļ ziņo, ka visā valstī oficiāli ir sākusies ziema. Tad nu arī atbilstoši jāēd – silti un sātīgi.

Piedāvāju trīs zupas ar frikadelēm. Klasiskajā frikadeļu zupā dārzeņus var mainīt atbilstoši tam, kas pieejams jūsu ledusskapī un pieliekamajā.

Gaļas bumbiņu zupai iespējama arī variācija – makaronus novāra atsevišķi. Pašu zupu, kad visi dārzeņi gatavi, sablendē un pēc tam tajā iemaisa izceptās gaļas bumbiņas un novārītos makaronus.

Ātrajai zupai varat izmantot veikalā pirktas gaļas bumbiņas.

Frikadeļu zupa

Sastāvdaļas: frikadelēm – 0,5 kg maltās gaļas, 1 ola, 2 ēd. k. rīvmaizes, sāls un malti melnie pipari; zupai – 1 sīpols, 2 burkāni, 100 g saldētu zaļo zirnīšu, 100 g saldētu pākšu pupiņu (pēc izvēles), 3 kartupeļi, 1 sauja rīsu, 1 kubiņš dārzeņu buljona, 1 lauru lapa, dilles pārkaisīšanai, sāls, pipari, skābais krējums pasniegšanai

1. Zaļos zirnīšus un pupiņas izņem no saldētavas. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež kubiņos.

2. Sagatavo frikadeles. Malto gaļu sajauc kopā ar rīvmaizi, olu, sāli un pipariem un ar rokām saveļ mazas bumbiņas – ar tējkaroti ņem gaļu un saveļ lodītes.

3. Katlā uzvāra ūdeni. Pa vienai liek frikadeles verdošajā ūdenī. Kad tās uzpeldējušas, zupai nosmeļ putas.

4. Tad zupai pievieno sagrieztu un smalki sakapātu sīpolu, maltus melnos piparus, lauru lapu un sāli.

5. Pievieno sagatavotos dārzeņus, rīsus un uz lēnas uguns turpina vārīt, līdz dārzeņi mīksti.

6. Pievieno buljona kubiņu, pavāra 5 minūtes un izslēdz liesmu. Pasniedz ar skābo krējumu.


Zupa ar makaroniem

Sastāvdaļas: gaļas bumbiņām – 600 g maltās gaļas, 2 lielas olas, pa 1 tējk. kaltēta oregano un salvijas, šķipsna sāls, 3 ēd. k. rīvmaizes vai 2 pienā izmērcētas baltmaizes šķēles; zupai – 250 g mazo makaronu, 2 vidēji sīpoli, 3 selerijas kāti, 3 ķiploka daiviņas, 1200 ml konservētu tomātu, 1 l buljona, 1–2 ēd. k. cukura, sāls, 2 šļukas Vusteras (Worchestire) mērces (pēc izvēles), eļļa cepšanai, zaļumi pasniegšanai

1. Sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos. Selerijas kātus nomazgā un sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā.

2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu un maisot apcep sīpolus un selerijas kātus, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un maisot cep vēl minūti.

3. Tad katlā pievieno sasmalcinātus tomātus un buljonu, kā arī cukuru, Vusteras mērci (ja izmanto) un sāli pēc garšas. Sagaida pirmos burbuļus, nogriež uguni zemāku un zupu turpina vārīt aptuveni 20 minūtes.

4. Kamēr zupa vārās, pagatavo gaļas bumbiņas – visas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā. Ar rokām veido mazas, kumosa lieluma bumbiņas.

5. Bumbiņas izcep iepriekš pannā uzkarsētā eļļā.

6. Zupai pievieno makaronus un turpina vārīt saskaņā ar norādēm uz paciņas.

7. Pašās beigās zupai pievieno iepriekš izceptās gaļas bumbiņas. Pagaida, kad zupa uzmet burbuli, ņem katlu nost no plīts un zupu pasniedz.


Ātrā zupa ar tomātiem un kuskusu

Sastāvdaļas: 1,5 ēd. k. augu eļļas, 1 sīpols, 2 paprikas, 1 daiva ķiploka, 0,5 tējk. čili pārslu, 800 g savā sulā konservētu tomātu, 100 g kuskusa, 750 ml buljona, 12 cūkgaļas bumbiņu, 150 g spinātlapu, sāls, pipari, rīvēts cietais siers vai krējums pasniegšanai, zaļumi

1. Sīpolu notīra un smalki sagriež. Paprikas pākstīm izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Ķiploka daivu saspiež.

2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, ielej eļļu, sakarsē un maisot apcep sīpolu un piparus 7 minūtes. Tad pievieno ķiploku un maisot apcep vēl 1 minūti.

3. Pievieno tomātus, kuskusu, buljonu un uzvāra. Tad pievieno gaļas bumbiņas, sāli pēc garšas un sagrieztus spinātus.

4. Visu vāra apmēram 7 minūtes, līdz gaļas bumbiņas izkarsušas.

5. Pasniedz ar pārkaisītu sarīvētu cieto sieru vai krējumu. Dekorē ar svaigiem zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Zirnis joko - 05.12.2025

Vecas zinātniskās fantastikas filmas sākas apmēram tā: "2025. gads. Cilvēce apgūst kosmosa tālākos nostūrus." Viņi lika uz mums lielas cerības…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko