Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kādas kļūdas nedrīkst pieļaut, vārot ievārījumus

Jūlijā, kad pilnā sparā rit konservēšanas sezona, apkopojām četras vistipiskākās kļūdas, ko nedrīkst pieļaut, ja gribat, lai jūsu ievārījumi ziemai nebojājas.

1. Nepietiekami tīras burkas. Burkām, kurās pildīsiet konservus, jābūt nevainojami tīrām. Tāpēc tās pēc izmazgāšanas ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem vai nu izkarsē cepeškrāsnī (aukstas burkas liek krāsnī, to uzsilda līdz 160 grādiem, un tad burkas karsē aptuveni septiņas minūtes), vai saliek lielā katlā, pārlej ar tīru ūdeni, uzvāra un ļauj burkām vārīties 10–15 minūšu. Mūsdienās visērtākā metode ir ielikt burkas trauku mazgājamajā mašīnā uz pilno ciklu (60–70 grādu) un ļaut, lai trauku mašīna tās izmazgā. Pārbaudīts – droša metode!

2. Nepietiekami tīri vāciņi. Ja lietojat metāla vāciņus, tos vispirms nomazgā ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem, tad liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un vāra piecas minūtes. Izņem no katliņa, liek uz tīra dvieļa, lai ūdens nožūst, un aizvāko burkas. Plastmasas vāciņus (konservēšanai ieteicams izmantot ar dubulto dibenu) nedrīkst vārīt, jo tad tie deformēsies. Tos kārtīgi nomazgā ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem, noskalo karstā ūdenī (uz mirkli iemet katlā ar gandrīz verdošu ūdeni), tad šo ūdeni nolej un uzreiz karstu vāciņu liek virsū burkai. Mūsdienās visērtāk ir lietot skrūvējamos vāciņus. Vāciņus kārtīgi nomazgā, tad iemet verdošā ūdenī uz divām trim minūtēm, izņem ārā un uzreiz uzskrūvē burkai. Ja izmantojat jau lietotus vāciņus, pārbaudiet, vai tie nav deformējušies – ja vāciņš kārtīgi nepieguls burkai, tiks klāt gaiss un konservi sāks rūgt.

3. Temperatūras un laika režīma neievērošana pasterizējot. Pasterizēšana nozīmē, ka konservi tiek karsēti temperatūrā līdz 80 grādiem. Pasterizējot tiek iznīcinātas visneizturīgākās sīkbūtnes, piemēram, rauga, pelējuma sēnes – tās iet bojā, jau sākot no 65 grādiem. Taču strikti jāievēro arī karsēšanas ilgums, jo daži mikroorganismi, lai gan iet bojā jau 60 grādos, taču tikai 30 minūšu laikā (augstākā temperatūrā tas notiks ātrāk). Liela tilpuma burkas jākarsē ilgāk nekā mazas. Dažiem mikroorganismiem patīk skāba vide, savukārt citiem nepatīk. Piemēram, pelējuma un rauga sēnes no augļu skābēm nebaidās, bet citas baktērijas ar skābi bagātos produktos nespēj vairoties un darboties. Tāpēc konservējot sekojiet līdzi receptei un obligāti lietojiet termometru un pulksteni. Pasterizējot atcerieties, ka ūdens temperatūra katlā un burkas satura temperatūra var atšķirties par 5–15 grādiem. Uzmanīgi izlasiet, kura temperatūra norādīta receptē.

4. Pēc aizvākošanas burkas nav hermētiski noslēgtas. Palikusi kāda ar aci nesaskatāma spraudziņa starp burku un vāciņu, pa kuru konservam piekļūst gaiss. Tāpēc visdrošāk ir lietot jaunus vāciņus.

Top komentāri

Pilnīgas muļķības!
P
Traukus izmazgāju pē lietošanas un tad uzglabāju papes kastēs. Kad vajag, ņemu tos atkal un nekad nekarsēju ne vākus, ne burkas, un leju tajos verdošu ievārījumu, uzskrūvēju vākus, un uzlieku deķi, lai arī vāki sakarst. Kad viss atdzisis, ievārījumu glabāju turpat istabas temperatūrā, un glabājas pāris gadu kā zelts. Protams, ar dārzeņu konserviem jābūt uzmanīgākiem, bet ziedkāposti un burkāni jākarsē pat divas reizes, pauzi ievērojot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko