Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plūmju laiks dārzā un cepeškrāsnī

Svaigā veidā plūmes nav manu augļu topa galvgalī – pat saldākās, sulīgākās, «treknākās» varu apēst labi ja vienu vai divas. Tomēr plūmes man patīk, un parasti, tuvojoties rudenim, tās tādā vai citādā ceļā manā virtuvē nokļūst vismaz vairāki kilogrami. Atliek vien izdomāt, ko no tām pagatavot. Grāmatās raksta, ka plūmes gastronomiskajā pielietojumā līdzinās ķiršiem un persikiem, nektarīniem un aprikozēm – kur lieto vienus, tur var droši lietot otrus. Es pati vairāk sliecos uz plūmes – āboli versiju.

Piedāvāju dažas idejas, ko pati esmu izmēģinājusi. No sāļajām mana favorīte ir plūmju mērce. Katlā liek 0,5 kg sagrieztu tumšo plūmju bez kauliņiem (mērcei labāk izmantot tikko gatavoties sākušas, nevis pārgatavojušās plūmes), 1 sagrieztu sīpolu, 5 kapātas ķiplokdaivas, nelielu rīvēta ingvera gabalu, 2 ēd. k. sojas mērces un 150 ml rīsu etiķa. Ja patīk anīsa garša, var pielikt arī pāris zvaigžņu anīsu. Visu vāra aptuveni 25 minūtes, kamēr plūmes izjukušas. Masu izberž caur sietu (ja izmanto zvaigžņu anīsu, to pirms tam izņem ārā). Liek atpakaļ katliņā, pievieno cukuru un medu pēc garšas un uz lēnas uguns vāra aptuveni pusstundu, ik pa brīdim apmaisot, līdz masa sabiezē un iegūst mērces konsistenci. Nogaršo mērci, pārbaudot, vai ir gana salduma, etiķainuma un sāļuma. To var likt burkās un sterilizēt (nesterilizēta uzglabāsies ledusskapī kādu nedēļu). Izmanto gaļas marinēšanai, mērci var iejaukt arī rīsos, saceptos ar dārzeņiem un kādu no sarkanajām gaļām. Šī mērce garšos arī ar vistu, bet labāk ar stilbiņiem, nevis fileju. 

Bet, manuprāt, vislabākais plūmju pagatavošanas veids ir to cepšana. Pamatrecepte ceptajām plūmēm ir šāda: augļus pārgriež uz pusi un izņem kauliņus (var cept ar kauliņiem, tad plūmēm būs mandeļu piegarša), liek uz plāts, pārber ar cukuru (1 ēd. k. uz sešām plūmēm), pārliek ar sviesta piciņām un mazliet citrona sulas. To visu liek 180˚C un cep aptuveni 15–20 minūtes. Pirms cepšanas plūmes var pārbārstīt ar citrona/apelsīna miziņu vai kanēli. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu. Vai – izberž caur sietu un dabū gardu biezeni, ko likt plātsmaizēs vai citās kūkās.

Vēl var pagatavot plūmju drupačkrēmu. Šai receptei vajag ap 0,5 kg plūmju, ko sacep pannā ar 2–4 ēd. k. cukura (atkarībā no plūmju salduma), 3–4 ēd. k. sviesta un 1 ēd. k. laima/citrona sulas. 

Drupačām vajag 4 ēd. k. miltu, 50 g sviesta, 50 g brūnā cukura, 100 g grauzdētu sakapātu lazdu riekstu vai mandeļu, krēmam: 150 ml saldā krējuma, 100 g grieķu jogurta, 100 g maskarpones, 1–2 ēd. k. pūdercukura.

1. Uzkarsē krāsni līdz 190˚C. Bļodā liek miltus, ieber cukuru, mazos kubiņos sagrieztu sviestu un sarīvē ar rokām līdz rīvmaizes konsistencei. Iemaisa riekstus. Masu izber uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Izlīdzina ar pirkstiem un cep krāsnī 15–20 minūtes, līdz zeltaina. 

2. Krēmam dziļā traukā visas sastāvdaļas sakuļ ar mikseri. 

3. Pasniedz, liekot traukā krēmu, virsū ceptās plūmes, pārkaisa ar drupačām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko