Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Receptes: Valentīndienai un citām dienām

Šokolādes torte – svētkiem, savukārt pankūkas un makaronu zupa – darbdienām.

Tā kā kolēģe Kristīne gardēža slejā apraksta Zahertortes leģendu, es nolēmu piedāvāt tās recepti. Šī recepte skaitās vistuvākā oriģinālam, kaut gan ir mazliet vienkāršota. Oriģināls ņemts no pavārgrāmatas The New Sacher Cookbook. Sastāvdaļu daudzums paredzēts kūkas formai 22–24 cm diametrā.

Par kartupeļu pankūkām varu teikt – recepte der iesācējiem, jo tajā drošības labad, lai pankūkas neizjuktu, mīklai tiek papildus pievienota kartupeļu ciete, kā arī milti un olas.

Piedevās var izmantot ne tikai krējumu un zaļumus, bet arī kādu skābu ievārījumu vai cukuru – pēc izvēles.

Arī zaļo zirnīšu un makaronu zupiņa ir pagatavojama iesācējiem. To pēc attālinātās skolas dienas pusstundas laikā mums visiem pagatavoja mana meita – pamatskolas skolniece.

 

Zahertorte

Sastāvdaļas: kūkai – 140 g sviesta istabas temperatūrā, 110 g pūdercukura, puse vaniļas pāksts, tikai sēkliņas izkasītas, 6 olas (dzeltenumi un baltumi atdalīti), 130 g tumšās šokolādes, 140 g miltu, 200 g aprikožu džema, sviests un milti formas ieziešanai; glazūrai – 200 g cukura, 125 ml ūdens, 150 g tumšās šokolādes; pasniegšanai – putukrējums

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 ˚C. Bļodā saputo sviestu ar cukuru un vaniļas sēkliņām. Pakāpeniski pievieno olu dzeltenumus un turpina putot, kamēr iegūst biezu un krēmīgu masu.

2. Ūdens peldē izkausē kūkai paredzēto šokolādi. Kad pilnībā izkususi, iecilā to sviesta masā. Olu baltumus saputo stingrās putās, ļoti pakāpeniski pievienojot cukuru, kamēr masa ir spīdīga un gandrīz cieta. Olu baltumus iecilā sviesta masā. Iesijā klāt miltus un uzmanīgi tos izcilā, bet nekuļ.

3. Kūku formas ar noņemamām malām apakšu izklāj ar cepampapīru. Formas malas ieziež ar sviestu un nokaisa ar miltiem. Piepilda formu ar kūkas masu un izlīdzina ar koka karoti. Cep 55–60 minūšu, pirmās 10–15 minūtes atstājot cepeškrāsns durvis pusvirus. Kūka ir gatava, ja, uzspiežot uz tās, jūtama viegla pretestība.

4. Neizņemot kūku no formas, apgāž to otrādi uz kūku režģa un ļauj atdzist aptuveni 20 minūšu.

5. Kad kūka atdzisusi, noņem formu un pārgriež kūku divās daļās horizontāli. Uzsilda džemu un apsmērē abas kūkas puses. Tad saliek kūku kopā. Ar atlikušo džemu apsmērē visu kūku un atļauj mazliet apžūt.

6. Glazūrai uzvāra cukuru ar ūdeni tā, lai tas burbuļo aptuveni 5–6 minūtes. Mazliet atdzesē. Ūdens peldē izkausē šokolādi un, nepārtraukti maisot, pievieno cukura šķīdumu, kamēr izveidojas bieza glazūra. Lai pārbaudītu, vai konsistence ir pareizā, pārlej šokolādi koka karotei. Ir jāizveidojas aptuveni 4 cm biezai kārtai. Ja glazūra ir pārāk bieza, pievieno pāris piļu cukura šķīduma. Glazūru nepārkarsē, citādi galarezultāts būs matēts, nevis spīdīgs.

7. Viegli silto glazūru pārlej kūkai un ar silikona lāpstiņu izlīdzina to pa kūkas virsmu. Atļauj žūt vismaz pāris stundu, kamēr glazūra ir pilnībā sacietējusi. Pasniedz ar putukrējumu.

 

Vistas zupa ar zirnīšiem

Sastāvdaļas: 1,5 l buljona vai ūdens, 2 buljona kubiņi (ja izmanto ūdeni, nevis buljonu), 1 vistas krūtiņa, 2 kartupeļi, 2 saujas zaļo zirnīšu, 100 g smalko makaronu, 1 sīpols, eļļa apcepšanai, sāls pēc garšas 

1. Sīpolu notīra un sīki sakapā. Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos. Vistas fileju sagriež mazos gabaliņos.

2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē nedaudz eļļas un apcep sīpolu un vistas fileju.

3. Pielej buljonu vai ūdeni (tādā variantā arī buljona kubiņus). Uzvāra.

4. Pievieno kartupeļus, makaronus un vāra, līdz dārzeņi gandrīz gatavi.

5. 5–7 minūtes pirms vārīšanas beigām zupai pievieno zaļos zirnīšus. Uzvāra un ņem nost no plīts. Ja nepieciešams, pievieno sāli.

 

Kartupeļu pankūkas

Sastāvdaļas: 4 lieli kartupeļi, 1 tējk. sāls, 2 olas, 1 ēd. k. kartupeļu cietes, 1 ēd. k. miltu, eļļa cepšanai

1. Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.

2. Pārkaisa ar sāli un noliek malā uz pāris minūtēm, lai izdalās liekais šķidrums. To caur sietu nokāš.

3. Kartupeļu masu liek bļodā, pievieno olas, kartupeļu cieti un miltus un visu kārtīgi samaisa.

4. Pannā sakarsē eļļu, ar ēdamkaroti liek pankūkas. Ja nepieciešams, nedaudz pieplacina, lai veidotos plakanas pankūkas.

5. Cep no abām pusēm (no katras 2–3 minūtes), līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.

6. Pasniedz ar piedevām pēc izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko