Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trīs dažādas gaļiņas garšīgam decembra sākumam

Šoreiz trīs dažādi gaļas ēdieni.

Gatavojot liellopu, varat izmantot arī citus dārzeņus, ne tikai tos, kas receptē minēti. Savukārt par pīli apelsīnu marinādē der zināt, ka tā ir gandrīz klasiska franču recepte (gandrīz tāpēc, ka romiešu ķimenes tomēr nav klasiska franču garšviela). Ja ir entuziasms, kamēr pīle cepas, varat pagatavot papildus vēl apelsīnu mērci. Dziļā pannā ielejiet apelsīnu sulu (trīs daļas), pielejiet apelsīnu liķieri (viena daļa) un uz nelielas uguns vāriet, līdz šķidrums ir pa pusei novārījies un sāk biezēt. Tad pēc vēlēšanās pievienojiet sāli. Mērcē iemaisiet gabaliņos sagrieztus apelsīnus un pavāriet vēl piecas minūtes. Tad ņemiet pannu nost no plīts.

Savukārt veselīgā vista ir veselīga tāpēc, ka tai ir noņemta āda un tauki, kas to padara būtiski liesāku. Turklāt tā papildināta ar ļoti daudz dažādiem dārzeņiem.

 

Pīle (vista) apel- sīnu un kumīna marinādē

Sastāvdaļas: 1 pīle vai vista; marinādei – 0,5–1 tējk. kumīna (romiešu ķimeņu), 4–5 lieli apelsīni, rīvēta miziņa no 1 apelsīna (bez baltās daļas), 1 tējk. sāls, 1 ēd. k. olīveļļas

1. Pīli noskalo, nogriež taukus. 2. No apelsīniem izspiež sulu. 3. Dziļā katlā lej apelsīnu sulu, olīveļļu, pieber romiešu ķimenes, sāli un sarīvēto apelsīna miziņu. 4. Apelsīnu sulā liek pīli un tad ledusskapī vismaz uz divām stundām, bet vislabāk uz nakti, lai iemarinējas. 5. Nākamajā dienā pārliek pīli cepamtraukā, pārlej ar marinādi, cepamtraukam virsū uzliek foliju. 6. Liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 1,5 stundas. 7. Izņem cepamtrauku no cepeškrāsns, noņem foliju, paaugstina cepeškrāsns temperatūru līdz 250 grādiem un liek atpakaļ krāsnī, lai pīle apcepas skaisti brūna un gardi kraukšķīga. 8. Šis ēdiens labi saderēs ar tvaicētiem rīsiem.

 

Liellopa sautējums ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 1,5 kg liellopa mīkstuma, 4 tomāti vai 400 ml tomātu savā sulā, 2–3 burkāni, 1 paprika, 1 kārbiņa konservētas kukurūzas, 200 g pākšu pupiņu (saldētu), 2 daivas ķiploka, 2 sīpoli, garšvielas – no katras pa šķipsnai – kaltēta raudene, timiāns, rozmarīns, čili pārslas, sāls, pipari pēc garšas, 2 lauru lapas, 2 ēd. k. tomātu pastas, eļļa apcepšanai

1. Liellopu gaļu noskalo aukstā ūdenī, sagriež gabalos. 2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep liellopa gabalus no visām pusēm zeltaini brūnus. 3. Dārzeņus notīra un sagriež gabalos. 4. Katlā liek gaļu, uzlej nedaudz ūdens, pievieno sāli, piparus, lauru lapas, 1 sīpolu un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa gandrīz mīksta. Ja nepieciešams, papildina ūdeni. 5. Kad gaļa pusmīksta, pievieno burkānus, sīpolus, papriku, sasmalcinātus tomātus vai tomātus savā sulā un sautē pusstundu. 6. Tad katlā iemaisa tomātu pastu, atlaidinātās pupiņas, garšvielas. Izmaisa un pagaršo. Ja nepieciešams, garšvielas papildina. 7. Kad gaļa un visi dārzeņi mīksti, iemaisa konservēto kukurūzu un bezpiedevu jogurtu. 8. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem. 

 

Veselīgā vista ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 1 vista, dārzeņi pēc izvēles – kāļi, rāceņi, burkāni, paprika, pupiņu pākstis, sīpoli, kartupeļi; garšvielas – sāls, pipari, timiāns, čili, pipari, rozmarīns, 1 ēd. k. olīveļļas

1. Veselu vistu noskalo. Novelk ādu un pēc iespējas nogriež tauku gabalus. Ierīvē ar sāli un pārējām garšvielām. 2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. 3. Notīra un lielos gabalos sagriež izvēlētos dārzeņus. 4. Cepamtraukā liek vistu, ielej nedaudz ūdens un liek cepeškrāsnī, uzliek foliju un cep apmēram 45 minūtes. 5. Tad foliju noņem, cepamtraukā liek visus sagrieztos dārzeņus, izņemot kartupeļus. Pārkaisa ar garšvielām. 6. Cepamtrauku ar vistu liek uz lielās plāts, kas izklāta ar cepampapīru. 7. Sagrieztos kartupeļos bļodā pārslaka ar eļļu un pārkaisa ar rozmarīnu. Ar rokām visu sajauc. 8. Kartupeļus liek uz plāts apkārt cepamtraukam, visu liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep, kamēr gaļa un dārzeņi gatavi.

Top komentāri

Cilvēce kļuvusi RIJĪGA.
C
Nekad tā nav tā jūsmojusi par to, ko aprij: mērcītes, salātiņi, gaļiņas (u.t.t.) it kā gaļas, mērces un salāti vairs nebūtu.
Dzīvniekutiesībutriumfs
D
Nekādas "gaļiņas"! Tas apdraud dzīvnieku tiesības un veicina klimata izmaiņas!!! Ēdiet zāli! Nokaltušo! Jo zaļajai zālei ir tiesības zaļot!!!
Itamars Toledano
Vai GAĻA, ja tā domāta APRĪŠANAI top par gaļiņu? Vai nav daudz prātīgāk un veselīgāk ēst dārzeņus, graudus, pākšaugus un pienu? Īpaši ņemot vērā, ka LABAS gaļas tirdzniecībā jau sen vairs nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko