Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Praktiska pieredze lietojot jauno iPad

Teorētiski un praktiski jaunais iPad gan lietojamības ziņā, gan izskata ziņā ne ar ko neatšķiras no saviem priekšgājējiem. Padomājiet paši, "tech" nianšu nezinātājs ienāks veikalā, lai iegādātos iPad, to nopirks un lietos kā visi pārējie. Tomēr, ņemot vērā, ka tas ir jauns modelis, ir vērts apskatīt tās atšķirības, kas tam ir labākas un arī tās, kas ir sliktākas nekā iepriekšējiem iPad un iPad2.

Liela daļa lietotāju, kas seko tehnoloģiju jaunumiem, gaidot jauno iPad, ko tautā dēvēja par iPad3, jau zināja, ka tam būs uzlabots ekrāns – retina display. Līdzīgi kā iPhone4 augstas izšķirtspējas ekrāns rāda kvalitatīvu attēlu ar tādu detalizācijas līmeni, ka atsevišķus ekrāna punktus, jeb pikseļus izšķirt ar aci nevar, arī jaunajam iPad ir analoģisks ekrāns.

Šis ekrāns ir pirmais, galvenais un teju vienīgais iemesls, kāpēc jaunais iPad ir ievērības cienīgs un atšķirīgs no iepriekšējiem modeļiem. Ienāciet veikalā un apskatiet paši savām acīm – bilde ir satriecoša. Vienkārši nesalīdzināma attēla kvalitāte un izšķirtspēja, ko jūs nebūsiet redzējis teju nevienā citā ierīcē, izņemot lielus un dārgus televizorus.

Izšķirtspēja ir galvenais aspekts ierīcē, kas praktiski visa sastāv tikai no ekrāna. Es atveru mājas lapas, lasu e-grāmatas, lasu ziņas – viss ir satriecoši perfekts, it kā es lasītu kādu kvalitatīvi nodrukātu žurnālu ar glancēta papīra lapām. Pat reklāmas izskatās lieliski.

Šis 9,7 collu ekrāns rāda 2048 x 1536 pikseļu izšķirtspējas attēlu. Salīdzinājumam, lielai daļai klēpjdatoru nav pat Full HD 1920x1080 punktu izšķirtspējas to ekrānos kas ir 13, 14 vai pat 15 collu izmērā. Kamēr klēpjdatoru ekrānu problēma ir ražotāju centieni 13 collu ekrānā "iebāzt" Full HD izšķirtspēju, kā rezultātā viss izskatās sīciņš un lietotājam ikdienā ir jābojā acis, iPad ekrānā viss ir liels un labi saskatāms.

Tagad galvenais trūkums šim ekrānam, kas smejies vai nē, nav ražotāja vaina – lietotājiem radītais saturs tā izšķirtspējas ziņā nereti netiek līdzi. Toties mājas lapas izskatās lieliski un ir salasāmi pat mazākie burtiņi. Latvijas ziņu portālu saturu es lasu nesasprindzinot acis, pat bez satura daļas palielināšanas.

Skaisti tiek veidoti teksti ar dažādiem šriftiem – viss, kas ir līnijās, jeb vektoros veidoti. Savukārt bildes vai avīžu PDF faili ar tekstiem ierobežotā izšķirtspējā izskatās briesmīgi un nemaz nerosina vēlmi tos lasīt. Šobrīd vēl ir visai ierobežots skaits ar abonētiem izdevumiem, kuri ir nesalīdzināmi ērti un ar baudu lasāmi iPad, kuri būtu izstrādāti rēķinoties ar jauno izšķirtspēju.

Jānis Liepiņš, Latvijas dizainers, iPhone un iPad aplikāciju izstrādātājs man piemin vēl vienu iemeslu – "Mans iMac dators, kurā es veidoju aplikācijas, nemaz neatļauj pilnā - iPad dabīgajā izmērā ekrānā vienlaikus redzēt visu aplikācijas attēlu!" iPad attēls ir milzīgs. Nenoliedzami šāds ekrāns prasa lielu video skaitļošanas jaudu un jauno Apple izstrādāto A5X četru kodolu procesoru, kurš neskatoties uz savu jaudu, joprojām nodrošina līdz pat 10 stundām darba ar vienu uzlādi! Protams, ka situācija mainās un satura ražotāji visā pasaulē adaptē savus izstrādātos produktus jaunajam iPad, turklāt strauji.

Šī ierīce ir izcils inženieru meistardarbs, bet šādam ekrānam un procesoram nāk līdzi savi trūkumi. Kā pirmo un galveno es minēšu siltumu – grafiskā jauda prasa lielu skaitļošanas jaudu, izdalās siltums un ierīce.. to lietojot ir silta. Es šeit nerunāju par normālu parādību, ka portatīvās iekārtas silst, ja mēs tajā skatāmies Full HD video vai spēlējam grafiski bagātas datorspēles, jo iPad silst to lietojot jebkādā veidā. Ziemā, kad mājās ir auksti un neomulīgi, silta tēja un silts iPad tavās rokās, protams, ir forši, bet vasarā? Labi, varam lietot speciālus maciņus un iPad mapītes, lai ierīces mugurai rokas nepieskartos, bet tas atkal nozīmētu lielāku izmēru un svaru.

Biju dzirdējis stāstus par atsevišķiem gadījumiem, kad lietotāji ir sūdzējušies par iepriekšējo iPhone vai iPad modeļu siltumu, tomēr tā nebija pamata masa, turklāt katram būtu skaidrs, ka intensīva grafika un aprēķini liek procesoram silt, taču jaunā iekārta, iespējams, patērē ievērojamu skaitļošanas jaunu, vienkārši atrādot ikdienas lietas – e-pastu, e-grāmatas, mājas lapas.

Otrs trūkums, iespējams subjektīvs, ir svars. Personiski liku cerības uz iPad kā e-grāmatu lasīšanai noderīgu rīku, jo jaunajā izšķirtspējā grāmatas un burti izskatās lieliski, it kā patiesībā būtu nodrukāti. Tomēr ilgstoši lasīt, turot ierīci rokās, vēl jo vairāk pirms gulēšanas, atrodoties gultā, nav ērti. Personiski biju gaidījis ievērojamākus uzlabojumus svara ziņā, salīdzinot ar iepriekšējiem modeļiem.

Šie tad arī būtu divi trūkumi, par kuriem varu droši teikt, ka tie ir arī vienīgie. iPad kā ikdienas datora uzdevumu aizvietotājs un izklaides centrs visai ģimenei sniedz vienreizēju, neatkārtojamu pieredzi. Tas ir vienmēr gatavs, vienmēr ieslēgts, viegli paņemams līdzi jebkur, kur dodamies. Lieliska kamera, iespēja apstrādāt fotogrāfijas un video turpat planšetdatorā, neskaitāmas tehnoloģiskas iespējas ikdienai un izklaidei. Datortehnikas patērētāja kultūras augstākais sasniegums! Viena no pasaules TOP precēm!

iPad lietošanas pieredze ir tik "adiktīva".. ieradums, kas maina tavu, bērnu un pat visas ģimenes uzvedību. Bērni strīdās par to, kam tagad kārta ar to darboties, vecākiem pašiem neviļus roka pastiepjas kaut ko palasīt, paskatīties.. palietot lietošanas pēc. Bet varbūt tāda ir nākotne, tāpēc, ka cilvēku datorkompetences izaugsmes līkne, lietojot planšetdatorus, jauniem lietotājiem ir nesalīdzināmi straujāka, nekā tiem, kas savas datorprasmju gaitas sāk pie datora.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko