Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rotaļīgs un viegls ceļabiedrs - zibenszellis Nikon 1

Pirmais iespaids, atverot kārbu ar ambiciozo uzrakstu Nikon 1, bija kārtējā jaukā rotaļlieta, kas papildinās kompaktkameru klases klāstu. Un vēl balta… mana mīļākā krāsa ir melna. Izrādās ir arī melna, sudraba, sarkana un pat rozā. Izmēģinot kameru darbībā, vieglums un rotaļīgums saglabājās fotografēšanas stilā, pārsteidza fokusēšanās ātrums un precizitāte, kā arī zibenīgā slēdža pogas darbība – tāpat kā manam D3. Visām līdzīgām kamerām ir jūtama bremze – kamēr slēdzis nostrādā – brīnišķīgais mirklis ir beidzies. Nikon 1 ir mazs un ņiprs līdzgaitnieks arī prasīgam foto entuziastam.

Nikon 1 ir pirmais, viena no konkurējošo foto industrijas grandu (Nikon vs Canon) pieteikums cīņai par līderību starp bezspoguļa kamerām ar maināmiem objektīviem.

Nikon 1 ir nopietns konkurents tā saucamajiem trīs ceturtdaļu sensoru aparātiem. Jaunās kameras projekts aizsākās 2007. gadā ar mērķi radīt pilnīgi jaunu kameru. Konstruktoru mērķis:
-kompaktums
-vienkārša lietošana
-augsta attēla kvalitāte (neskatoties uz nelielu attēla sensora izmēru)
-dažādi pielietošanas veidi(foto, video, kustīgā bilde)
-slēdža pogas reakcijas ātrums
-otrās kameras funkcija tiem, kam ir spoguļkamera.

Turklāt jaunais produkts nedrīkstēja kanibalizēt kompaktkameru un arī digitālo spoguļkameru lētākā gala tirgu.

Rezultāts – askētisks dizains, ko var akcentēt izvēloties kādu spilgtāku krāsu, neliels izmērs un svars (277 grami un 383 grami bez objektīva), pilnīgi jauns AF CMOS auofokusa sensors, jaunas paaudzes CX CMOSS attēla sensors (13.2mm x 8.8 mm), ātrākais attēlu procesors Expeed 3. Pārsteidzošs fotografēšanas ātrums – 60 attēli sekundē.

Izmēģināju gan Nikon 1J, gan Nikon 1V. Mans favorīts ir 1V, jo tam ir skatumeklētājs, kas ieslēdzas automātiski tuvinot aci. Arī sensora tīrīšanas sistēma ir plus.

Nikon 1 varētu derēt tiem, kam patīk fotografēt, bet nepatīk nēsāt līdzi lielāku un smagāku fotokameru. Šī kamera ietilpst mēteļa kabatā, otrā var ieslidināt vēl kādu objektīvu. Ērti lietojamas divas palaišanas pogas – fotografēšanai un video atseviķi. 

Nepārtraucot filmēšanu var fotografēt, spiežot otru pogu – iegūtais attēls – pilna izmēra (3872 x 2592). Un nav nekādas bermzes!  

Kamera  patiks "street photography" faniem, izskatās pēc ziepju trauka, nevienu neuztrauc, tāda ir mana pieredze. Arī ceļotāji novērtēs kompaktumu un plašo iespēju kombināciju. 

Nikon 1 nebūs piemērots tiem, kam paptīk krasi kadrēt un izgatavot lielformāta attēlus - 10,1 megapikselis var izrādīties par maz. 

Neērtību rada programmu izvēlnes ripa, uz kuras atrodami optimizētie - "gudrie risinājumi", piemēram programma, kas vienā sekundē ļauj izdarīt 20 uzņēmumus, pati atlasa piecus labākos, pārējos izmet. Savukārt, lai lietotu tradicionālo diafragamas, slēdža prioritāti un manuālo iespēju, jāmeklē izvēlnē (menu), kaut arī uz programmu izvēlnes ripas ir vēl pietiekami brīvas vietas.

Izmēģināju trīs objektīvus: 10/2,8 "pankūku" (27mm ekvivalents 35mm formātā), 10–30/3,5-5,6 VR (27-81mm ekvivalents 35mm formātā) un 30-110/3,8-5,6 VR (81-297mm 35mm formātā). Visi objektīvi tradicionāli "asi", īpaši patika platleņķa "pankūka", kas fokusējas no 20 centimetriem. Rūpnīcā aptaustīju 10–100/4,5-5,6 (27-270 mm ekvivalents 35 mm formātā), kas aprīkots ar elektrisko zūmēšanas pogu, kā videokamerām. Vienīgais, ko var teikt, ka objektīvs ir liels un diskrētai fotografēšanai nav piemērots.

Predzēts plašs piederumu klāsts: mini zibspuldze (jau pieejama), ārējais mikrofons, GPS ierīce, vēl septiņi objektīvi, liels ārējais displejs ar maināmu leņķi, triecienizturīgas dažādu krāsu somiņas u.c. Mani īpaši interesē adapteris, kas dos iespēju izmantot Nikon 1 ar Nikon F bojonetes objektīviem. Iedomājieties Nikon 1 ar 400/2,8 teleobjektīvu? Tie būs 1080 mm.

Informāciju par cenām atradīsiet šeit http://www.nikonschool.eu/LV/4223/6000

Attēlu galerijā  bildes, kas tapušas ar Nikon 1J un 1V kamerām, izmantojot trīs objektīvus 10/2,8, 10-30/3,5-5,6 VR un 30-110/3,8-5,6 VR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko