Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Teju puse autovadītāju ceļu satiksmē izjutuši nāves bailes

Lielākā daļa jeb 75% autovadītāju kādreiz ir pieļāvuši domu, ka varētu zaudēt dzīvību paša vai citu satiksmes dalībnieku izraisītā negadījumā. Turklāt vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi mūžā, sēžot pie auto stūres, ir nācies sajust nāves bailes, secināts kampaņas Ja dzer, tad nebrauc! ietvaros Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un pētījumu centra SKDS veiktajā autovadītāju aptaujā.

Pārliecinošam vairākumam jeb 85% autovadītāju par savu dzīvību visvairāk liek baidīties citu autobraucēju pārgalvība vai ceļu satiksmes noteikumu neievērošana, tostarp auto vadīšana alkohola reibumā. Šis fakts apliecina alkohola un citu apreibinošo vielu klātbūtnes bīstamību satiksmē, pret ko jau vairāk nekā desmit gadus vēršas CSDD un pārējie satiksmes drošības kampaņu rīkotāji. Tāpat šoferīšu bailes izraisa iespēja iekļūt citu izraisītā avārijā (61% aptaujāto) un uz ceļa izskrējuši dzīvnieki (54% aptaujāto). Salīdzinoši retāk starp dzīvībai bīstamām situācijām uz ceļa tiek minēts nekvalitatīvs ceļa segums, braukšana sliktos laika apstākļos vai diennakts tumšajā laikā, kā arī iespējamas tehniskās problēmas un kontroles zaudēšana pār savu auto.

Visbezbailīgākie autovadītāji ir tieši gados jauni cilvēki vecumā līdz 24 gadiem – 67% no viņiem norādījuši, ka, sēžot pie auto stūres, nekad nav izjutuši bailes par savu dzīvību. Turklāt gandrīz trešā daļa jeb 30% jauno autovadītāju nepieļauj iespēju zaudēt dzīvību ceļu satiksmes negadījumos. "Jauno autovadītāju pieredzes trūkums arī nosaka to, ka lielākā daļa negadījumu izraisītāji, kā arī vienlaikus biežāk sodītie transportlīdzekļu vadītāji, ir tieši stiprā dzimuma pārstāvji vecumā līdz 34 gadiem," norāda CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko