Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dzirkstošais ceļvedis. Šampaņa vilina ar īpašu gaisotni

Reimsa vilina ar īpašu gaisotni, atmosfēras un iespaidu ziņā tā neatpaliek no Parīzes. Neviens reģions Francijā ap sevi nevij tik daudz dzirkstoša svinīguma kā Šampaņa

Lai izprastu maģiskās dziras pievilcību, vislabāk sekot vienkāršam plānam – aplūkot vīnogulāju laukus, kilometriem garos šampanieša namu pagrabus, kā arī pilnvērtīgi iejusties reģiona uzlādējošajā atmosfērā, dodoties uz interesantākajiem vīna bāriem, baudot maltītes no vietējo zemnieku audzētās produkcijas un apmetoties naktsmītnēs, kas ļauj sajust Šampaņas šarmu. Reimsa atrodas 90 minūšu auto brauciena attālumā no Parīzes, savukārt ceļš ar ātrvilcienu aizņem 45 minūtes.

 

Vēsture, teruārs, stāsts

Lai arī vēsturnieki vēl lauž šķēpus par to, kuri tad īsti pirmie radījuši dzirkstošo vīnu – Anglijas vai Francijas vīndari, mūsdienās skaidrs ir viens – par šampanieti drīkst dēvēt tikai Šampaņā darinātu dzirkstošo vīnu. Kopš XVIII gadsimta sākuma, kad radās pirmie šampanieša nami, dzēriens vēstures griežos ir pārdzīvojis gana daudz: Phylloxera insektu uzbrukumu, kura dēļ XIX gadsimtā vīndari bija spiesti pārstādīt lielāko daļu vīnogulāju, Pirmo pasaules karu, kad tika nopostīta gandrīz visa Reimsa un milzīgas vīnogulāju platības, okupāciju Otrā pasaules laikā un tendenču maiņas. Taču, par spīti visam, šampanietis ir un paliek dzēriens, kas ienes svētku sajūtu ikdienā. Tas var būt statusa simbols, kolekcionāru medījums, kā arī ikdienišķas maltītes papildinājums un vakara zvaigzne, to vienmēr baudījuši gan aristokrāti, gan strādnieki, restorānā Maxim’s Parīzes centrā un nabadzīgu mākslinieku aukstajās darbnīcās ap Pigāla laukumu. Ja iemīlaties šajā dzērienā, tas kļūst par hobiju.

Diez vai atradīsiet ainaviskākus skatus par tiem, kas paveras uz plašajiem vīna dārziem Šampaņas ielejās. Ir vērts ieplānot laiku ārpus Reimsas, lai dotos izbraukumā, piemēram, uz Reimsas Montaņas apkārtni, kur atrodas deviņi grand cru ciemati, to vidū viena no slavenākajām pinot noir atrašanās vietām – Aī. Papildiniet iespaidus Kotdeblānas apkārtnē, noraugoties chardonnay vīnogulāju majestātiskumā, un mēģiniet uzkāpt stāvajā dārzā Clos des Goisses, no kura paveras elpu aizraujošs skats.

Vīna dārzos ir iespējams izzināt šampanieša darināšanas nozīmīguma un kompleksitātes saikni, nonākot pie pašām saknēm. Tāpat kā Burgundijā, arī Šampaņā liela nozīme ir teruāram – mikroklimata, augsnes un novietojuma ietekmei.

Lielo namu vēsturisko vīna pagrabu apskate ir jāpiesaka laikus, tā ir iespēja iepazīt daļu no nozīmīgā Šampaņas vēstures stāsta – ir pieejamas ne vien standarta programmas, bet arī īpašākas, piemēram, ja esat vecu vīnu cienītājs. Namā Veuve Clicquot tas būs atraitnes Kliko mantojums, kura tālajā 1833. gadā pēc vīra nāves ņēma vadības grožus savās rokās un izveidoja vienu no leģendārākajiem šampanieša namiem. Ruinart lepojas ar pirmā, 1729. gadā dibinātā nama statusu un vieniem no dziļākajiem pagrabiem jeb crayères. Labirintos zem Piper Heidsieck nama Pirmajā pasaules karā uzlidojumu laikā slēpās pilsētas iedzīvotāji, te tika nodibinātas pagaidu skolas un slimnīcas. Glāzē, kurā dzīvespriecīgi sprēgā burbuļi, mēs sagaršojam ne tikai vīnu, mēs baudām arī stāstu, un nereti tieši tas ir izvēles pamatā.

 

Gardēžu maršruts

Lai kur Reimsā jūs atrastos, gandrīz vienmēr ir iespējams saskatīt Dievmātes katedrāles smailos torņus, kuri rada optisku ilūziju, it kā tie sniegtos debesīs, un ir kā orientieris ceļiniekiem. Katedrāles varenību un īpašo auru vislabāk var izjust rīta agrumā. Reimsas katedrāle ir jāaplūko, kad to neieskauj tūristu pūļi, lai nesteidzīgi izpētītu krāšņo, gotisko detaļu bagātību, vitrāžu gaismu spēles un iztēlotos vēstures spilgtākās lapaspuses – divdesmit piecu Francijas karaļu kronēšanu. 

Pilsētas kompaktais izmērs ļauj centrālās vietas izstaigāt kājām un ļauties nejaušības ceļvedim. Iespējams, tas jūs aizvedīs uz tirgu Les Halles du Boulingrin, kur trešdienu, piektdienu un sestdienu rītos var iegādāties svaigus vietējos produktus – no reģiona sieriem līdz gaļas delikatesēm. Paralēli var izpētīt 1926. gada art nouveau arhitektūru. Ar iegādātajiem gardumiem var piesēst turpat blakus esošajā parkā Les Hautes Promenades, kas nupat piedzīvojis rekonstrukciju.

Art nouveau iespaidu medības turpinās Kārnegija bibliotēkā, kuras celšanu pēc Pirmā pasaules kara finansēja filantrops Endrū Kārnegijs. Gan eksterjerā, gan interjerā dominē stilam raksturīgās detaļas, glabātavās ir dokumenti, kuri ir pārdzīvojuši abus karus. Bibliotēka ir atvērta ikvienam interesentam, un te ir vērts uzkavēties, lai izpētītu senlaicīgos kartotēku skapjus, kas glabā tūkstošiem kartīšu ar informāciju par grāmatām un to autoriem.

Pilsētā noteikti ir jāiegriežas L’Épicerie Au Bon Manger – tā ir izcila pusdienu vieta, kur var iegādāties mazo namu šampanieti, vietējos sierus un gaļas izstrādājumus. Saimnieku Alīnas un Ērika dibinātais miniatūrais bistro vienmēr ir piepildīts līdz pēdējam galdiņam, šo vietu ir iemīļojuši arī vīndari, kuri šeit iegriežas tikpat bieži, cik citi apmeklētāji. Šokolādes muss jau ir kļuvis par leģendu – līdzko tiek pagatavots, tas mēdz pazust fantastiskā ātrumā. Ja gribas sātīgāku maltīti, gurmānu ceļi ved uz stilīgo Sacré Burger, kur var izvēlēties kādu no Francijas karaļu vārdos nosauktajiem burgeriem, kas tiek pasniegti kopā ar grēcīgi gardiem frī kartupeļiem.

Vīna bāri ir neatņemama šampanieša galvaspilsētas sastāvdaļa. Le Coq Rouge viss mutuļo, vietas vienmēr ir par maz, bet daudzi vēlas tur būt! Sarunas, mūzika, glāžu šķindoņa – viss sajaucas neatkārtojamā atmosfērā. No nelielo franču tapu ēdienkartes var izvēlēties sev tīkamāko uzkodu – vai tie būtu sendviči ar trifelēm vai krāsnī kausēts kamambērs, viss ideāli saderas ar burbuļiem, un šeit var apmierināt izsalkumu gan pēc vīna, gan ēdiena. Vakara izskaņā vīnmīļi bieži ir sastopami divās leģendārās vietās – Le Wine Bar by Le Vintage un The Glue Pot, kas lepojas ar plašām vīna kartēm par labām cenām.

 

Skatu medības

Chateau de Sacy ir viena no labākajām apmešanās vietām tuvajā Reimsas apkārtnē – autentiskais interjers iemieso Šampaņas garu. Viesnīca atrodas vīnogulāju ieskāvumā, tās pakājē plešas nelielais Sasī ciemats, no ikviena numuriņa paveras gleznas cienīgas ainavas.

Dodoties Epernē virzienā, ir vērts ielūkoties nesen durvis vērušajā Royal Champagne Hotel & Spa, kuru respektablais ceļojumu žurnāls Condé Nast Traveller nupat nosaucis par otru labāko viesnīcu Francijā. Hēdoniskos mirkļus te paspilgtina plašais skats uz Marnas ieleju, kas sniedzas kilometriem tālu. Šefpavāra Žana Denī Rjeblāna vadītais restorāns Le Royal nu jau ir ieguvis Michelin zvaigzni.

Lielākais atradums ir slavenajā Šampanieša avēnijā pašā Epernē centrā – Le 25bis by Leclerc Briant ir stilīgākā jaunā naktsmītne Šampaņā. XVIII gadsimtā celtā ģimenes māja pārveidota par piecu istabu rezidenci. Katra detaļa izstaro perfekciju un rūpību, gluži kā nama šampanieši. Oriģinālie grīdas dēļi, Hermès tualetes piederumi, laikmetīgās un restaurētās mēbeles, kas veido saspēli ar mūsdienīgiem apgaismes objektiem, tā vien aicina viesus plašajos numuriņos uzkavēties ilgāk un nesteidzīgi baudīt šampanieti gan vakarā, gan galu galā – arī brokastīs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja