Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Blaumanis, paaudžu satikšanās un singularitāte: laikmetīgās dejas pārsteigumi festivālā Patriarha rudens

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla Patriarha rudens ietvaros no 30. septembra līdz 8. oktobrim īpašus notikumus piedāvās arī Latvijas, Igaunijas un Norvēģijas laikmetīgās dejas profesionāļi.

Festivālā tiks izdejota Ramonas Galkinas spēle Aizsācēji un iesācēji, Olgas Žitluhinas performance Blaumaņa bareljefs, Rūtas Pūces soloizrāde Līdz nāve mūs šķirs, kā arī mākslinieku apvienības Roosna & Flak (Killi Rosna (Külli Roosna, Igaunija) un Kenneta Flaka (Kenneth Flak, Norvēģija)) multimediāls dejas uzvedums Singularitāte.

Festivāla atklāšanā, 30. septembrī plkst. 13.00 LKA. E. Smiļģa Teātra muzejā, kā veltījums Rūdolfa Blaumaņa 160 gadu jubilejai, pirmizrādi piedzīvos Jāņa Siliņa iecere – laikmetīgās dejas mākslas studentu un horeogrāfes Olgas Žitluhinas veidota performance Blaumaņa bareljefs. Horeogrāfes iecere ir veidot kustību, kas piesaistīta sienas plaknei un vizuāli atgādina ciļņus, vienlaikus, turoties tuvāk pie zemes, tā simbolizē Blaumaņa uzbūvēto zemnieku pasauli. Performancē dejo laikmetīgās dejas mākslas 3. kursa studenti.

2. oktobrī un 3. oktobrī plkst. 19.00 koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga tiks izrādīta Ramonas Galkinas spēle 6 daļās neparedzamā secībā Aizsācēji un iesācēji, kurā piedalās divu Latvijas laikmetīgās dejas paaudžu dejotāji. Šo divu mākslinieku grupu satikšanās uz vienas skatuves simboliski aptver laikmetīgās dejas ainavu no tās aizsākuma līdz šodienai. Raksturojot izrādi, varam iztēloties divas, ar necaurredzamu papīra sienu savstarpēji atdalītas telpas, kur, neredzot vienai otru, vienlaikus darbosies divas dejotāju grupas. Vienā pusē – “aizsācēji”, otrā – “iesācēji”.

4. oktobrī plkst. 18.00 LKA. E. Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma horeogrāfes Rūtas Pūce soloizrāde Līdz nāve mūs šķirs, kuras centrā ir cilvēka attiecības pašam ar savu ķermeni. Dzīvojot sabiedrībā, kas nemitīgi rada trauksmi par ķermeni, miera avotu var meklēt tieši caur ikdienišķu ķermeņa pieredzējumu, arvien vairāk iegremdējoties tā esībā un arvien vairāk atsvešinoties no sabiedrības pieņēmumiem un aizspriedumiem.

Savukārt festivāla noslēgumā, 8. oktobrī plkst. 17.00 LKA teātra mājā Zirgu pasts, skatītājiem būs iespēja apmeklēt mākslinieku apvienības Roosna & Flak (Killi Rosna (Külli Roosna, Igaunija) un Kenneta Flaka (Kenneth Flak, Norvēģija)) multimediālu dejas uzvedumu ar interaktīviem skaņas un vizuālajiem elementiem Singularitāte (Singularity). Izrāde ir veidota kā autopoēzes mēģinājums – tā sevi rada un veido pati. Izrādē tiek risināti jautājumi par brīvības un savstarpējo saikņu nozīmi; kā mūsu realitātes uztvere nosaka mūsu sajūtu veidošanos un to, ko mēs uzskatām par būtisku. Šis darbs ir daļa no Roosna & Flak ilgstošajiem pētījumiem par interaktīvu izrāžu ekosistēmām, kur mākslinieka-izpildītāja kustības ietekmē skaņu, gaismu un video.

Biļetes uz izrādēm iespējams iegādāties www.ticketshop.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja